Budyń jaglany z musem truskawkowym bez cukru

Budyń z kaszy jaglanej to doskonała alternatywa dla słodyczy. Przepis na budyń jaglany z musem truskawkowym jest prosty, szybki i smaczny! I nie wymaga dużo składników.

budyń jaglany

Budyń jaglany z musem truskawkowym – przepis

Od dziecka kocham budynie. I szczerze powiedziawszy, to zawsze stawiałam na te gotowe. Jednak od momentu, w którym kasza jaglana stała się elementem mojego (prawie) codziennego menu, pokochałam budyń z kaszy jaglanej. Pyszny, zdrowy i prosty do zrobienia. A jak wiecie – lubię gotować, ale szybko i prosto 😀 Przedstawiam Wam budyń jaglany z musem truskawkowym

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej).
  • 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego (może być krowie),
  • ksylitol lub syrop z agawy
  • truskawki .

budyń jaglany z musem truskawkowymKaszę, mleko roślinne oraz ksylitol dostaniesz w sklepie ze zdrową żywnością zieleniak24.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sicie najpierw w zimnej, a potem gorącej wodzie.
  2. Przepłukaną kaszę włóż do małego garnka i zalej wodą lub mlekiem. ( zasada 1 szklanka kaszy jaglanek = 2,5 szklanki wody/mleka)
  3. Gotuj na małym ogniu aż cały płyn się wchłonie, a kasza będzie miękka – potrwa to około 15 minut.
  4. Odstaw ugotowaną kaszę na około 10 minut.
  5. W tym samym czasie zblenduj w blenderze truskawki na gładki mus i odłóż na bok
  6. Gdy kasza się już ugotuje, dodaj do niej ksylitol/syrop z agawy i zblenduj ją na gładki mus.
  7. Budyń jaglany przelej do szklanki/słoika, a następnie dodaj mus truskawkowy
  8. Udekoruj wiórkami kokosowymi i możesz delektować się smakiem!

budyń jaglany

Smacznego 😀 🙂 Dajcie znać czy lubicie budyń z kaszy jaglanej i czy już robiliściw.

Dlaczego warto jeść budyń jaglany?

Budyń z kaszy jaglanej to doskonała alternatywa dla słodkości.Kasza jaglana to bogate źródło wartości odżywczych. Znajdziemy w niej m.in. łatwo przyswajalne białko, a także witaminy z grupy B: B1, B2 i B6, witaminę E. Ponadto to skarbnica minerałów takich jak:

  • miedź,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • fosfor.

 

Co więcej, zawiera krzemionkę, która ma korzystny wpływ na skórę, paznokcie oraz włosy. Kasza jaglana jest lekkostrawna, a do tego nie zawiera gluteniu. Dlatego sięgają po nie osoby, które mają nietolerancję glutenu.


20 comments

Świat Pani Domu - Ola says:

Niesamowicie apetycznie to wygląda. Przepis zapisuje i muszę koniecznie sama spróbować zrobić 🙂

Ania says:

Wygląda naprawdę przepysznie! 🙂

P-and-P says:

These look tasty. 🙂

P&P style ♡ ☯ ☮ — DIY — fashion — and more — ☮ ☯ ♡

Agata says:

Spróbuję i dam znać, jak wyszedł mi ten budyń. Wyglada pysznie!

Wiola says:

Mniam 🙂 Wygląda super, uwielbiam truskawki. Dobrze że zaczyna się lato.

Natalia Ozga says:

Z chęcią wypróbuję przepis! 🙂
Pozdrawiam serdecznie.

JednoSpojrzenie says:

Kocham budyń więc w takiej zdrowszej wersji bardzo chętnie wypróbuję 🙂

https://www.secretaddiction.pl/ says:

Ja jakoś nie przepadam za budyniem, ale podeślę siostrze:)

Kaśka - Poligon Domowy says:

to wygląda przepysznie! Mam ogromną ochotę spróbować! Dzięki za przepis!

Julia Wasielewska says:

Wygląda naprawdę bardzo apetycznie, choć nie wyobrażam sobie słodyczy bez cukru.

Joanna Majchrzak says:

Wygląda tak apetycznie że sama chętnie zrobię!

Zdrowa i Piękna says:

Ale to pysznie wygląda, z chęcią wypróbuję przepis

Sandra z Chrzasteksumienia says:

Ale apetycznie wygląda! Narobiłaś mi smaku…

Lalar_S says:

Skorzystam z przepisu! Wyglada naprawdę pysznie!

Bardziejmilo says:

Wygląda bardzo smakowicie ten deserek 😀 niestety ale ja nie lubię budyniu :p

todoarmo.pl says:

Szczerze powiem że nigdy takiego nie jadłam więc chętnie spróbuję.

Anna says:

Wygląda bardzo smakowicie 🙂 chętnie wypróbuję 🙂

Ptysia says:

Kocham płatki jaglane i kaszę, więc budyń pewnie byłby moim ulubieńcem!

Niebieska Niezapominajka says:

Dzięki za przepis! Zrobię sobie, bo dziś kupiłam truskawki ?

Aleksandra ze StyleVibes.pl says:

Bardzo chetnie bym zjadla taki budyn, chyba go jutro zrobie <3

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *