fit słodycze Zdrowe przepisy

Fit snickers w słoiczku – smaczny i zdrowy snickers bez cukru i pieczenia

Fit snickers w słoiku to doskonała alternatywa dla sklepowych batonów. Bez cukru, bez pieczenia. Przepis na pyszny i zdrowy fit snickers.fit snickers

Fit snickers w słoiczku – smaczny i zdrowy snickers bez cukru i pieczenia

Jak już Wam nie raz wspominałam, kocham gotować, ale nie lubię spędzać czasu w kuchni. Dlatego wiele przepisów na snickersy omijałam – były po prostu za długie do zrobienia 😀 W ostateczności stworzyłam swój przepis bez cukru i bez pieczenia, na podstawie kilku innych. Pierwszy raz robi się nieco dłużej, bo trzeb wszystko ogarnąć – mamy tutaj dwie masy plus polewę. Ale kolejnym razem, robi się już z pamięci i naprawdę szybko 🙂 Ten przepis to świetna alternatywa dla batonów sklepowych, które niestety nie mają zbyt dobrego składu. Nie ma tu ani grama cukru 🙂 I co najważniejsze – nie musimy nic piec 😀

fit snickers

Składniki:

1.Krem jaglany:

  • pół szklanki płatków jaglanych (wcześniej namoczonych),
  • 3 daktyle do osłodzenia,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (może być krowie). Ja używam sojowego, które dostaniecie w sklepie zieleniak24.

 

2.Masa daktylowa

  • szklanka daktyli,
  • 2 łyżki masła orzechowego

 

3.Polewa:

  • kakao,
  • olej kokosowy, który kupicie w sklepie zieleniak24.
  • pół szklanki mleka roślinnego,
  • orzeszki ziemne bez soli do ozdoby.

 

Przygotowanie:

Krem jaglany:

  • płatki jaglane namoczyć,
  • do blendera wrzucić płatki jaglane, łyżkę masła orzechowego, 3 daktyle (żeby była trochę słodka :D) oraz mleko. Mleko polecam dodawać stopniowo, aby wszystko zblendowało się na jednolitą masę, ale jednocześnie ma być ona gęsta.
  • przełożyć do słoiczka/szklanki.

Karmel daktylowy:

  • Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • Do blendera dodajemy daktyle, 1,5 łyżki masła orzechowego oraz mleka. Mleko polecam dodawać powoli i na oko – tak, aby się wszystko fajnie zblendowało, ale masa była dość gęsta.
  • przełożyć do słoiczka/szklanki,

Polewa

  • Do rondelka dodać czubatą łyżkę oleju kokosowego, łyżkę kakao oraz szklankę mleka
  • Gotować na małym ogniu.
  • Pozostawić do wystudzenia i polać jako ostatnią warstwę.
  • Ozdobić deser orzeszkami ziemnymi.
  • wrzuć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc
  • delektuj się smakiem!

Życzę smacznego ! 🙂 Wygląda pysznie, prawda?

 



14 komentarzy
Previous Post
17 czerwca 2020
Next Post
17 czerwca 2020

14 komentarzy

Leave a Reply