przepisy dla dzieci Zdrowe przepisy

Kotlety z marchewki – szybki przepis na wegetariańskie kotleciki marchewkowe

Kotlety z marchewki to doskonały pomysł na propozycję obiadu bez mięsa. oto pyszny i szybki przepis na wegetariańskie kotleciki marchewkowe, którym zachwyci się nie tylko Twoje dziecko, ale i Ty 🙂

kotlety z marchewki

Kotlety z marchewki – szybki przepis na wegetariańskie kotleciki marchewkowe

Zanim przestałam jeść mięso, nie miałam zielonego pojęcia o robieniu wegetariańskich kotletów. Znałam tylko sojowe 😀 Kiedy byłam pewna, że chcę zrezygnować z mięsa, zaczęłam szukać przepisów na warzywne kotleciki. próbowałam naprawdę wielu przepisów. Czasem wyszło, czasem były w smaku średnie. Warzywne kotlety trzeba umiejętnie doprawić, aby nie były mdłe. I na to nie zwracałam uwagi na początku. Im częściej je robiłam, tym lepiej mi wychodziły. Już teraz wiem, jak je doprawić 🙂 Wśród wszystkich przepisów, bardzo chętnie sięgam po wegetariańskie kotleciki marchewkowe. Są pyszne i przyrządza się je naprawdę szybko. Robiłam je głównie Maksysiowy, ale oczywiście i ja skorzystałam. Po prostu swoje kotlety z marchewki dodatkowo doprawiałam 🙂 Mam kilka wersji takich kotletów. Dziś jednak kotlety z marchewki z dodatkiem (opcjonalnie komosy ryżowej lub amarantusa). Jeśli nie macie, to możecie śmiało zastąpić amarantus i quinoe kaszą jaglaną.

Składniki:

  • mąka kukurydziana (na oko), możesz też użyć innej mąki (ja robiłam jeszcze z
  • przyprawy według uznania,
  • jedna duża marchewka,
  • pietruszka,
  • brokuł,
  • opcjonalnie szklanka ugotowanego amarantusa lub komosy ryżowej (nie musicie dodawać, ale polecam 🙂 )
  • 1 jajko (opcjonalnie) – nie musicie go dodawać. Ja robię często wersję bez jajek 🙂

Jeśli nie macie amarantusa czy komosy ryżowej w domu, to możecie ugotować kaszę jaglaną (według instrukcji na opakowaniu). Też taką wersję jadłam i smakuje wyśmienicie!

kotlety z marchewki

Przygotowanie:

  1. Obierz marchewkę i pietruszkę i ugotuj na parze razem z brokułem. Ja wykorzystałam do gotowania doskonały sprzęt BabyCook od Beaba. Wlałam wody – miarka 3,wcisnęłam przycisk gotowania i gotowe 🙂
  2. Brokuł odłóż na talerzyk (ja dodatkowo odłożyłam jeszcze kawałek marchewki oraz pietruszki, a ugotowaną marchewkę i pietruszkę zblednuj (możesz to zrobić w BabyCook Wystarczy przerzucić ugotowaną marchewkę do pojemnika z blenderem). Jeśli wybrałaś/eś opcję z komosą lub quinoa, zblenduj je razem z marchewką.
  3. Zblednowaną marchewkę przełóż do miski, dodaj mąkę oraz przyprawy.
  4. Wszystko wymieszaj ze sobą, a następnie uformuj kotleciki marchewkowe
  5. Na rozgrzaną patelnię (suchą lub z małą ilością tłuszczu roślinnego) połóż kotleciki.
  6. Gdy się zarumienią, zdejmij je z ognia.
  7. Połóż na talerzyk razem z brokułem
  8. Patrz jak dziecko delektuje się smakiem 🙂

kotlety z marchewki

A Wy robicie warzywne kotleciki?


BabyCook-  BEABA POLSKA

Śliniaczek – LASSIG.PL

6 komentarzy
Previous Post
23 sierpnia 2020
Next Post
23 sierpnia 2020

6 komentarzy

Leave a Reply

Related Posts