fit słodycze Zdrowe przepisy

Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej

Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej to idealny pomysł na zdrową i sycącą przekąskę. Są pyszne i szybko się je robi. Jak? Oto przepyszny przepis na muffinki bez glutenu.

bezglutenowe muffinki

Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej

Muszę przyznać, że muffinki chodziły już za mną długi okres. I nie wiem czemu dopiero teraz wpadłam na to, aby je w końcu zrobić. Szukałam inspiracji w internecie i znalazłam kilka. Jak wiecie, lubię gotować, ale nie lubię siedzieć  w kuchni i odliczać wszystkich składników – nie zawsze też takie mam. Dlatego zawsze staram się tworzyć własne przepisy metodą prób i błędów. Zazwyczaj mi wychodzi. Czasami nie. Wtedy modyfikuję. Te muffinki zrobiłam pierwszy raz z za małą ilością ksylitolu i wyszły naprawdę niesłodkie. Więc następnym razem już sobie nie żałowałam słodkości 😀

Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej robi się naprawdę szybko. Jeśli nie macie w domu mąki ryżowej, kupicie ją w sklepie z żywnością bezglutenową Balviten. Wybór jest tam ogromny – dla mnie to istny raj, bowiem ograniczam gluten – nie z powodu mody. Ja się po prostu źle czuję po mące pszennej 😉 Odkryte to było zanim pojawiła się cała moda na bezglutenowe. Poza tym powiem Wam szczerze, że od kiedy wypróbowałam inne mąki i zaznajomiłam się z przepisami na nich, to mąka pszenna wypada już słabo. Tak czy siak, jeśli nie próbowaliście – polecam! Kiedyś już wstawiałam tez super przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej, które kilka osób chwaliło 🙂  A teraz przechodzimy do.. przepisu!

Składniki

  • dwie szklanki mąki ryżowej, ja użyłam tej z Balviten,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • dwie łyżki kakao (oczywiście możecie więcej),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżeczek ksylitolu / cukru / miodu,
  • pół szklanki oliwy z oliwek / oleju,
  •  2-3 czubate łyżki mixitelii do kupienia na mixit.pl (smak wedle uznania).

bezglutenowe muffinki

 

Szykujemy dwie miski.

  1. Do jednej wsypujemy wszystkie składniki suche: proszek, sodę, mąkę, ksylitol/cukier,
  2. do drugiej mokre:jaja, oliwę/olej, mixitellę,jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
  3. Wsypujemy suche składniki do mokrych i ponownie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać dodatkową łyżkę jogurtu lub opcjonalnie mleko.
  4. Składniki wylewamy do foremek. Ja posiadam silikonową matę, którą Wam polecam. Dostaniecie ją np. TUTAJ.
  5. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni
  6. pieczemy około 20-25 minut
  7. Dekorujemy mixitellą oraz orzechami.
  8. Możemy się zajadać 😀

Jak widzicie przepis naprawdę prosty i nie zajmuje zbyt długo czasu. A bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej są naprawdę przepyszne!

bezglutenowe muffinki bezglutenowe muffinki



14 komentarzy
Previous Post
10 października 2020
Next Post
10 października 2020

14 komentarzy

Leave a Reply