obiady Zdrowe przepisy

Makaron ze szpinakiem i tofu

Makaron ze szpinakiem i tofu to dobry pomysł na obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Bardzo szybko się go robi, a do tego jest smaczny i pożywny.

Makaron ze szpinakiem i tofu – przepis

Kocham makarony i bardzo często je robię. Kiedy jadłam mięso, najczęściej był to makaron + szpinak + kurczak. Gdy zrezygnowałam z jedzenia mięsa, zastanawiałam się, czy mogę tego kurczaka zastąpić. Wybór padł na tofu. Czym jest tofu? To sprawowany twaróg,l otrzymywany z mleka sojowego.Czym jest tofu? To sprawowany twaróg, otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Wynaleziono go w Chinach. Togu jest jednym z produktów, po które sięgają wegetarianie oraz weganie. Posiada wysoką zawartość białka. Znajdziemy w nim aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. 100 gram tofu to około

  • 70 kalorii,
  • 8 g białka,
  • 2 g węglowodanów,
  • 1 g błonnika,
  • 4 g tłuszczu.

Oprócz białka, stanowi bogate źródło wapnia, manganu, fosforu, selenu, miedzi, magnezy, żelaza oraz cynku. Tofu jest równieź źródłem fitoestrogenów. Są to związki organiczne zawarte w roślinach, działające w organizmie człowieka na podobieństwo estrogenów. Zawarte w nim fitoestrogeny obniżają cholesterol we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze. Co więcej, badania dowodzą, że izoflawony sojowe mają wpływ na zmniejszenie zapalenia naczyć krwionośnych, a także poprawy ich elastyczności. Wspomniane izoflawony zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Co więcej, według badań tofu zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet, które spożywają go co najmniej raz w tygodniu.


Tofu w kuchni stosuję od dawna. Spotkałam wielu miłośników, ale również osoby, które za tofu nie przepadają. Mi zasmakowało./ Choc przyznam, że nie odpowiednio doprawione jest po prostu mdłe i niezjadliwe. Trochę minęło zanim nauczyłam się go dobrze przyrządzać 🙂 Tofu w kuchni można wykorzystać nie tylko jako składnik obiadu, ale również do śniadania ( np. tofucznica) czy do przyrządzenia deserów (np. tofucznik, który na pewno niebawem zrobię). Ja wykorzystuję go głównie jako składnik sałatek, do kebaba, a także dodatek do makaronu.

Dzisiejszy przepis na makaron ze szpinakiem i tofu to jeden z pierwszych, które podawałam Maksysiowi. Oczywiście na samym początku ograniczałam przyprawy – sobie po prostu doprawiałam na talerzu 🙂

makaron ze szpinakiem i tofu

Składniki:

  • makaron  pełnoziarnisty ( możesz wybrać np. bezglutenowy ze sklepu ze zdrową żywnością EKOALEJA,
  • 300 gram szpinaku (najlepiej świeżego),
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia,
  • tofu naturalne 250-300 gram,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • ser parmezan (ilość wedle uznania).

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w malutkie kostki, czosnek przecisnąć przez praskę, ewentualnie posiekać, a szpinak pokroić lub rwać rękoma
  3. Tofu pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem.
  4. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i szpinak.
  5. Na patelnię dorzucić tofu, dodać łyżkę oleju, przyprawy oraz łyżkę jogurtu naturalnego.
  6. Dorzucić ugotowany makaron i ser.
  7. Całość dokładnie wymieszać i podać na talerzu.

Gotowe. Życzę smacznego!

makaron ze szpinakiem i tofu

5 komentarzy
Previous Post
21 marca 2021
Next Post
21 marca 2021

5 komentarzy

  • toksyczna+kosmetyczka

    Ale smakowitości. Od razu zrobiłam się głodna 🙂

  • Anna

    Świetny pomysł na szybkie, proste, wegetariańskie i niskokaloryczne danie. Dla mnie tajming w punkt, bo szukam takich przepisów, a wszystkie składniki mam w lodówce 😀

  • Aleksandra Załęska

    W takiej wersji makaronu ze szpinakiem nie robiłam, ale z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂

  • Co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację? - 9 produktów

    […] Sprawdź przepis na makaron ze szpinakiem i tofu. […]

  • Anette

    Ten obiad zrobił mój dzień. Wszyscy ze smakiem zjedli, pozbyłam się zwięzłego szpinaku i zajęło mi to dosłownie 30 min. Cudowny!

Leave a Reply