Babeczki brownie to propozycja dla miłośników czekolady. Te proste babeczki mocno czekoladowe są bezglutenowe. Palce lizać! Oto przepis!
Babeczki brownie – mocno czekoladowe
Poruszane tematy
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem miłośniczką czekolady! Jej nie odmawiam. Nigdy 😀 Mój zdrowy styl życia ją akceptuje i uwierzcie, że nic, naprawdę nic nie wskazuje na to, że kiedykolwiek wyłączę ją z diety 😀 Przez wiele lat uwielbiałam mleczną i białą. Od pewnego czasu stawiam głównie na gorzką, szczególnie jako dodatek do ciast (do jedzenia zdecydowanie bardziej wolę czekoladę z orzechami – też uwielbiacie?). W czekoladzie znajdziemy mnóstwo witamin i składników mineralnych, w tym żelazo, magnez, mangan, miedź, niacynę, flawonoidy, antyoksydanty, witaminę A, E oraz z grupy B, a także kwasy omega-6. Ponadto, gorzka czekolada wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. I to oparte naukowo! Dodaje nam energii, a także pomaga w myśleniu. Co ciekawe, zapobiega miażdżycy i wzmacnia serce. Tak samo lubię i ciacha czekoladowe. Na brownie mam kilka przepisów, a moim ulubieńcem jest brownie z fasoli.
Babeczki brownie
Babeczki brownie są z mixu mąk bezglutenowych. To nic innego jak specjalna mieszanka, w której znajdziemy mąki bezglutenowe w takich proporcjach, aby wypiek bezglutenowy przypomina ten glutenowy. Dzięki temu wypieki są miękkie, puszyste i lepsze w smaku 🙂 Jako,m ze stawiam pierwsze kroki w przepisach bezglutenowych, wolę korzystać z takich gotowych mieszanek i mieć pewność, że ciasto, placek, chleb wyjdzie 😀 Do ciast stosuję głownie Mix for cake marki balviten – robiłam na nim już wiele ciast, muffinek, naleśniki i placuszki i po prostu mieszanka ta jest sprawdzona 🙂
Jeśli ograniczasz spożycie glutenu, jesteś na diecie bezglutenowej, to będą dla Ciebie idealne 🙂 Natomiast, gdy gluten jest obecny w Twojej diecie – możesz zamienić mix na mąkę pszenną / orkiszową – wyjdą 🙂
Babeczki brownie bezglutenowe – przepis
Składniki:
- 100 gram czekolady gorzkiej,
- 60 g oliwy z oliwek lub oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 150 g mix mąk bezglutenowych, dostępnych w sklepie balviten.pl,
- 2 czubate łyżki masła orzechowego,
- 60-100 gram erytrytu / ksylitolu (ilość zależy od tego, czy lubicie słodkie – ja wsypuje zazwyczaj około 70 g ),
- 50-70 ml mleka (u mnie roślinne)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Bezglutenowe produkty znajdziecie w sklepie BALVITEN 🙂
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli do przepisu użyjesz oleju kokosowego – również go rozpuść.
- Do miski dodaj wszystkie składniki i zblenduj.
- Przygotowane ciasto umieść w foremkach do muffinek.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
WYKONANIE PRZEPIS NA THERMOMIX
- Do naczynia miksującego dodaj czekoladę (jeśli do przepisu użyjesz oleju kokosowego to wrzuć go z czekoladą – niech się rozpuści) i ustawić podgrzewanie 90 stopni.
- Poczekać aż czekolada ostygnie i dodać do naczynia miksującego pozostałe składniki.
- Ustaw mieszanie: czas 40 sekund, obroty 8. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dodać odrobinę mleka.
- Ciasto przełóż do foremek do muffinków.
Życzę smacznego! Dajcie znać, jeżeli wypróbujecie przepis – jestem ciekawa jak Wam wyjdzie i jak Wam będzie smakowało 🙂
Zobacz również:
- Kulki mocy z daktyli Thermomix – prosty przepis dla dzieci i nie tylko
- Babeczki kokosowe – prosty przepis na muffinki ala Rafaello
- Krem z buraka dla niemowlaka
- FIT KULKI RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ BEZ CUKRU
- Nutella z daktyli – przepis na fit nutellę
6 comments
Czekolada oczywiście nie biała to jest to. Lubię bardzo.
Ale mi narobiłaś smaka na te babeczki 🙂 zrobię je sobie na ten weekend 🙂
U Ciebie zawsze jest tak apetycznie ?
Mnie przekonałas. Jutro wypróbuję ten przepis ?
Zapisuję sobie przepis, będę miała idealny deser na weekend 🙂
Jestem fanka brownie, musza byc pyszne 😉