Przepisy na thermomix fit słodycze Zdrowe przepisy

Babeczki brownie – mocno czekoladowe. Przepis na babeczki bezglutenowe

Babeczki brownie to propozycja dla miłośników czekolady. Te proste babeczki mocno czekoladowe są bezglutenowe. Palce lizać! Oto przepis!

babeczki brownie

Babeczki brownie – mocno czekoladowe

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem miłośniczką czekolady! Jej nie odmawiam. Nigdy 😀 Mój zdrowy styl życia ją akceptuje i uwierzcie, że nic, naprawdę nic nie wskazuje na to, że kiedykolwiek wyłączę ją z diety 😀 Przez wiele lat uwielbiałam mleczną i białą. Od pewnego czasu stawiam głównie na gorzką, szczególnie jako dodatek do ciast (do jedzenia zdecydowanie bardziej wolę czekoladę z orzechami – też uwielbiacie?). W czekoladzie znajdziemy mnóstwo witamin i składników mineralnych, w tym żelazo, magnez, mangan, miedź, niacynę, flawonoidy, antyoksydanty, witaminę A, E oraz z grupy B, a także kwasy omega-6. Ponadto, gorzka czekolada wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. I to oparte naukowo! Dodaje nam energii, a także pomaga w myśleniu. Co ciekawe, zapobiega miażdżycy i wzmacnia serce. Tak samo lubię i ciacha czekoladowe. Na brownie mam kilka przepisów, a moim ulubieńcem jest brownie z fasoli.



Babeczki brownie są z mixu mąk bezglutenowych. To nic innego jak specjalna mieszanka, w której znajdziemy mąki bezglutenowe w takich proporcjach, aby wypiek bezglutenowy przypomina ten glutenowy. Dzięki temu wypieki są miękkie, puszyste i lepsze w smaku 🙂 Jako,m ze stawiam pierwsze kroki w przepisach bezglutenowych, wolę korzystać z takich gotowych mieszanek i mieć pewność, że ciasto, placek, chleb wyjdzie 😀 Do ciast stosuję głownie Mix for cake marki balviten – robiłam na nim już wiele ciast, muffinek, naleśniki i placuszki i po prostu mieszanka ta jest sprawdzona  🙂

Jeśli ograniczasz spożycie glutenu, jesteś na diecie bezglutenowej, to będą dla Ciebie idealne 🙂 Natomiast, gdy gluten jest obecny w Twojej diecie – możesz zamienić mix na mąkę pszenną / orkiszową – wyjdą 🙂

Babeczki brownie bezglutenowe – przepis

Składniki:

  • 100 gram czekolady gorzkiej,
  • 60 g oliwy z oliwek lub oleju kokosowego,
  • 2 jajka,
  • 150 g mix mąk bezglutenowych,
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego,
  • 60-100 gram erytrytu / ksylitolu (ilość zależy od tego, czy lubicie słodkie – ja wsypuje zazwyczaj około 70 g ),
  • 50-70 ml mleka (u mnie roślinne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Bezglutenowe produkty znajdziecie w sklepie BALVITEN 🙂

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli do przepisu użyjesz oleju kokosowego – również go rozpuść.
  2. Do miski dodaj wszystkie składniki i zblenduj.
  3. Przygotowane ciasto umieść w foremkach do muffinek.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

 

WYKONANIE PRZEPIS NA THERMOMIX

  1. Do naczynia miksującego dodaj czekoladę (jeśli do przepisu użyjesz oleju kokosowego to wrzuć go z czekoladą – niech się rozpuści) i ustawić podgrzewanie 90 stopni.
  2. Poczekać aż czekolada ostygnie i dodać do naczynia miksującego pozostałe składniki.
  3. Ustaw mieszanie: czas 40 sekund, obroty 8. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dodać odrobinę mleka.
  4. Ciasto przełóż do foremek do muffinków.

Życzę smacznego! Dajcie znać, jeżeli wypróbujecie przepis – jestem ciekawa jak Wam wyjdzie i jak Wam będzie smakowało 🙂

 

babeczki brownie babeczki brownie babeczki brownie

 

6 komentarzy
Previous Post
13 kwietnia 2021
Next Post
13 kwietnia 2021

6 komentarzy

Leave a Reply