Wilgotna wielkanocna babka migdałowa bezglutenowa to doskonała propozycja na Wielkanoc. Prosta do zrobienia, a do tego przepyszna.
Wielkanocna babka migdałowa bezglutenowa
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś przepis babka migdałowa bezglutenowa. Oczywiście możecie ją robić nie tylko na Wielkanoc 🙂 Głównym składnikiem babki jest mąka migdałowa. przyznam szczerze, że eksperymentuje z nią od niedawna i jestem nią zachwycona. Wypieki z mąką migdałową w roli głównej są po prostu przepyszne. uwielbiam je ja i Maksyś 🙂 Poza tym, mąka ta jest bogatym źródłem witamin i minerałów Mąka zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, a także obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto, to źródło antyoksydantów, które obniżają ciśnienie krwi. Do tego chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.
Mąka migdałowa może zastąpić mąkę pszenną. Należy jednak pamiętać, że ciacho nie będzie aż tak pulchne. Wszelkie wypieki z użyciem mąki migdałowej są po prostu mniej wyrośnięte i gęstsze. Dzieje się tak, ponieważ mąka migdałowa ma inną strukturę, a także właściwości od mąki pszennej. Gdy zaczęłam zamieniać pszenną migdałową, miałam wrażenie, że to, co się piecze, będzie do wyrzucenia :p Po prostu ciasto inaczej się zachowywało. Całe szczęście, że za każdym razem czekałam do momentu aż ciacho wystygło, spróbowałam i po problemie 😀 Są przepisy, w których mąką migdałową można zastąpić mąkę pszenną 1:1. ale pamiętajcie, że otrzymane ciacho będzie się różniło strukturą!
Mąkę migdałową kupicie w sklepie Polski Spichlerz. W swojej ofercie mają zarówno pojedyncze produkty, jak i zestawy upominkowe m.in. zestawy prezentowe na święta, które są doskonałym pomysłem na prezent z różnych okazji m.in. urodzin, świąt, dnia matki, babci, dziadka, ojca itd. Zestawy upominkowe są bez alkoholu, a także z alkoholem – dla miłośników różnych trunków 🙂
Babka migdałowa bezglutenowa – przepis:
Składniki:
- 250 gram mąki migdałowej ze sklepu Polski Spichlerz,
- 3 jajka,
- 10-15 g skórki pomarańczy,
- 80 gram masła / oleju kokosowego (rozpuszczone!),
- 70 g ksylitolu / erytrytolu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia),
- 50 ml mleka.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na gładką masę.
- Przelej do silikonowej formy (masa może nie być płynna – nie dodawaj mleka tylko po prostu nałóż ją łyżką do formy).
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
- Piecz w piekarniku około 35-40 minut (w razie konieczności wydłuż czas).
- Ja dodatkowo zostawiam ciasto na około 5-15 minut w piekarniku.
- Poczekaj do wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmij babkę z formy
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym.
- Ustaw obroty: miksowanie 7, czas: 30 sekund.
Życzę smacznego! 😀 Wielkanocna babka migdałowa bezglutenowa z pewnością przypadnie Wam do smaku – my z Maksysiem zjedliśmy ją w … jeden dzień 😀
4 comments
Bardzo lubię ciasta szczególnie te nieprzesłodzone. Jadłem wielokrotnie wypieki w oparciu o mąkę migdałową zawsze były smaczne, a przy tym bardzo pożywne. Ta babka też pewnie taka jest.
Zdecydowanie robisz smaka na to pyszne ciasto. Może być idealne jako ciasto lub zamiennik tortu Wielkanocnego. Wiele osób decyduje się na tradycyjne ciasta, a czasami oryginalnym pomysłem będzie zamówienie tortu na taką okazję. Babka migdalowa musimy mieć za to na prawdę subtelny, delikatny smak.
nie mam akurat w domu ani ksylitolu, ani erytrolu, czy przejdzie też sorbitol spożywczy? konsystencja i smak podobny, a mam wielką chęć na takie pyszne ciacho 😀
Myślę, że nie będzie problemu. ja często robie swoje przepisy na bazie cukru, skylitolu, erytrolu, a jak nie mam pod ręką to i miodu 😀