BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z MĄKI RYŻOWEJ

Ciasta, ciasteczka, uwielbiamy je wszyscy. Od pewnego czasu staram się unikać kupowania ciastek i stawiam na swoje wyroby. Dziś przygotowałam dla Was przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej.

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z MĄKI RYŻOWEJ

Obecnie, w “świecie dietetyki” można zauważyć swoistą nagonka na popularną w Polsce najbardziej oczyszczoną z mąk – mąkę pszenną. Powszechnie przekazywana jest informacja, że zawiera ona jedynie “puste” kalorie. Jest to jednym z powodów dla którego coraz większym uznaniem cieszą się przepisy na dania bez mąki. A czasami także bez jajek, mleka, cukru i bazujące na produktach roślinnych. Wskazuje się też na zamienniki mąki pszennej w kuchni. Wraz z omawianym zjawiskiem, na rynku żywnościowym pojawiło się mnóstwo zamienników
mąki pszennej i dzięki temu  asortyment mąk bezglutenowych, roślinnych i bogatych odżywczo znacznie się powiększył. Wśród nich znajdziemy m.in. mąkę ryżową, która cieszy się sporym zainteresowaniem. Dlatego dziś przedstawiam przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

Składniki:
– 100 g mąki ryżowej Vivio
-1 jajko
-2-3 łyżki mleka
-3 łyżki oleju kokosowego Vivio
– łyżka miodu lub ksylitol
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 krople olejku migdałowego
Dodatkowo:
-50g czekolady (dla diabetyków polecam gorzką)
PRZYGOTOWANIE:
1.Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj ze sobą aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ciasto powinno być plastyczne i niezbyt suche.
2.Do miski dodaj kawałki czekolady
3.Odstaw ciasto na około 15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała.
4.Z gotowego ciasta ulep kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i ułóż na blasze wysłanej papierem do pieczenia
5.Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz ciasteczka przez ok. 15 minut, do momentu aż się zarumienią
6. Delektuj się smakiem

A więcej o mące opowie dietetyk Sylwia Witek.
Mąka ryżowa, charakterystyczna dla kuchni japońskiej, stanowi dobry zamiennik mąki pszennej dla osób na diecie bezglutenowej. Powstaje w wyniku zmielenia ziaren ryżu i wyróżnia się jej dwa rodzaje – białą i brązową (w zależności od tego z jakiego ryżu – białego czy brązowego została wyprodukowana). Z tego wynikają też różnice w składzie każdej z tych mąk.

Mąka ryżowa dostarcza składników mineralnych, witamin i błonnika, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Spośród witamin należy wymienić: witaminę B1, B6, niacynę oraz żelazo, magnez i cynk. Mąka ryżowa dostarcza węglowodanów, zawiera też
błonnik pokarmowy. Jednocześnie zawiera niewiele tłuszczu. Mąka ryżowa otrzymywana z ryżu brązowego zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych (które znajdują się w otoczce ryżu) w porównaniu do mąki, wyprodukowanej z
białego ryżu.

Mąka ryżowa jest polecana szczególnie osobom z celiakią i borykającym się z zaparciami. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i skrobi opornej wpływa na regulację pracy jelit i rozwój korzystnej flory bakteryjnej, odpowiedzialnej też za prawidłowe procesy w obrębie jelit. Ponadto zapewnia uczucie sytości i może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki sporej ilości witamin z grupy B oraz magnezu wpływa korzystnie na pracę i napięcie mięśni.

Mąka ryżowa ma zastosowanie w kuchni jako składnik ciast, ciasteczek, a także do przygotowywania makaronów, naleśników, racuszków i jako zagęszczacz do sosów i zup. W kuchni azjatyckiej na jej bazie przygotowuje się makaron, słodycze i pieczywo.




41 comments

Karolina Kozłowska says:

Wyglądają przepysznie i przepis nieskomplikowany

Agnieszka says:

Nie robiłam nic z mąki ryżowej…muszę kiedyś spróbować!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

Monika says:

Bezglutenowe ciasteczka to coś dla mnie, bo staram się jeść głównie takie produkty (oczywiście tych glutenowych nie wyeliminowałam całkowicie) tylko nie dodawałabym czekolady. 🙂

sandrak says:

Także polecam! 🙂 U mnie czekolada musi być – uzależnienie poziom zaawansowany :p

30plus blog says:

Super 🙂 Bardzo lubię mąkę ryżową i domowe wypieki 😉 Ja od 3 lat używam mleko roślinne 🙂

Katsuumi says:

Jak to przepysznie wygląda ;*

sandrak says:

i tak przepysznie smakuje 😀

Cherry Belle says:

Mmmm przepiękne, smakowite na pewno 🙂

Bea says:

Ja tam nie mam problemu z mąką pszenną i jej nie unikam – no niestety ciasta bez niej nigdy nie będą smakować domowo – ale takie ciasteczka z ciekawości też bym wypróbowała.

sandrak says:

A uwierz mi, że smakują i wcale nie gorzej, a w niektórych przypadkach nawet lepiej. Często zastępuję mąkę pszenną inną mąką i ciacho smakuje domowo. A te ciasteczka to idealny przykład, bo są przepyszne 😀

Monika says:

Wyglądają bardzo apetycznie – aż chce się wypróbować przepis 😉

Vika says:

As usual very interesting post! Have a nice weekend)

Paulina Pintal says:

Muszę kiedyś spróbować. 🙂

Alicha says:

Prosty przepis, szybkie wykonanie i z pewnością smaczny efekt ?
Super! Czy można czymś zastąpić olej kokosowy? Nie chcę go jeść ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych..

sandrak says:

Ja wersji bez oleju nie próbowałam, ale spróbuję sama z ciekawości. Ale koleżanka robiła bz oleju, bo też mnie pytała czym można zastąpić. Spytam i dam znać czy czymś zastąpiła czy zrobiła typowo bez tego składnika.

EllaCanto says:

Podobają mi się takie zdrowe pieguski 🙂

Ola says:

Wyglądają bardzo sympatycznie !
ja nie podzielam nagonki na mąkę pszenną – wszystko z umiarem jest dla ludzi, przeżyłam już nagonkę na jaja, na masło, zapewne i inne mody przyjdą i przeminą:)

sandrak says:

Nagonka zawsze się znajdzie i to na każdy produkt. Pamiętam do dziś jak mówiono o jajkach 🙂

Angelika i Monika (Candy Pandas) says:

Mąka ryżowa nie jest nam obca ;P Ciasteczka super! 🙂

Ania_S says:

Mąka ryżowa na pewno ma wiele zastosowań, a Twoje ciasteczka na pewno smakowały świetnie 🙂

DominikaDolci says:

Bardzo apetycznie się prezentują! 🙂

Sylwia Chrabałowska says:

Świetny przepis! Z chęcią wykorzystam – dzięki, że mi go pokazałaś. Serdecznie pozdrawiam 🙂

Bazgrolek says:

Apetycznie wygląda na zdjęciach, więc zapisuję sobie stronę. Wypróbuję po Świecach.

Ala Anigacz blog says:

ciekawy przepis, aż mam ochotę je upiec 🙂

Quinoa Raz! Celiak w podróży says:

Pięknie się prezentują 🙂

Panna Malwinna says:

Super ciasteczka. Chętnie zapakowałabym je do lunchboxu i zabrała ze sobą na wycieczkę za miasto 🙂

paulina says:

wpadła mi w ręce ta mąka i nie miałam na nią pomysłu – dzięki za przepis!

Julita says:

Z ryżowej jeszcze ciasteczek nie robiłam, ale może się skuszę 🙂

melodylaniella says:

Zjadłabym je wszystkie! Mniam!

Minimalistic Girl says:

Wyglądają bardzo smakowicie, z pewnością się na nie skuszę 😀

Kasia says:

A jak się zachowuje taka mąka przy ciasteczkach kruchych? Nie krusza się jakoś bardzo?

sandrak says:

Z tej mąki robię tylko te ciasteczka i są idealne 🙂

lovhealthylife says:

Prezentują obłędnie! ale mi smaka narobiłaś 🙂 z miłą chęcią skorzystam z przepisu przy okazji 🙂

Magdalena says:

Bardzo fajny przepis 🙂 I jaki łatwy do weganizacji 🙂

KonkolPolny says:

Często piekę z innych mąk, niż pszenna. Ciasteczka wyglądają mega smacznie 🙂

hanysh says:

No wygląda to lepiej niż smakowicie :).

Anna says:

Bardzo lubię wszelkie ryżowe słodkości. Mąkę ryżową zawsze mam w domu, więc z chęcią wypróbuje Twój przepis.

Sylwia says:

Wyglądają smacznie. Chętnie kiedyś zrobię sobie coś takiego 🙂

Izabela says:

Ciekawe czy wyszły by z innej mąki np kokosowej? Dobrze że coraz więcej osób sięga po bezglutenowe produkty… tak się mówi bezglutenowe i to prawda..tylko że tak naprawdę szkodzi nam glifofast który używa się obecnie żeby roslo zboże GMO.

Jak zorganizować garden party? - 6 sposobów na udaną imprezę says:

[…] – idealnie sprawdza się wszelkie ciasteczka. Polecam mój przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej. Robi się je baaardzo szybko. A do tego smakują […]

Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej - szybki i prosty przepis says:

[…] czy siak, jeśli nie próbowaliście – polecam! Kiedyś już wstawiałam tez super przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej, które kilka osób chwaliło ?  A teraz przechodzimy do.. […]

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *