Ciasta, ciasteczka, uwielbiamy je wszyscy. Od pewnego czasu staram się unikać kupowania ciastek i stawiam na swoje wyroby. Dziś przygotowałam dla Was przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej.
BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z MĄKI RYŻOWEJ
Obecnie, w “świecie dietetyki” można zauważyć swoistą nagonka na popularną w Polsce najbardziej oczyszczoną z mąk – mąkę pszenną. Powszechnie przekazywana jest informacja, że zawiera ona jedynie “puste” kalorie. Jest to jednym z powodów dla którego coraz większym uznaniem cieszą się przepisy na dania bez mąki. A czasami także bez jajek, mleka, cukru i bazujące na produktach roślinnych. Wskazuje się też na zamienniki mąki pszennej w kuchni. Wraz z omawianym zjawiskiem, na rynku żywnościowym pojawiło się mnóstwo zamienników
mąki pszennej i dzięki temu asortyment mąk bezglutenowych, roślinnych i bogatych odżywczo znacznie się powiększył. Wśród nich znajdziemy m.in. mąkę ryżową, która cieszy się sporym zainteresowaniem. Dlatego dziś przedstawiam przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej
2.Do miski dodaj kawałki czekolady
3.Odstaw ciasto na około 15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała.
4.Z gotowego ciasta ulep kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i ułóż na blasze wysłanej papierem do pieczenia
5.Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz ciasteczka przez ok. 15 minut, do momentu aż się zarumienią
6. Delektuj się smakiem
A więcej o mące opowie dietetyk Sylwia Witek.
Mąka ryżowa, charakterystyczna dla kuchni japońskiej, stanowi dobry zamiennik mąki pszennej dla osób na diecie bezglutenowej. Powstaje w wyniku zmielenia ziaren ryżu i wyróżnia się jej dwa rodzaje – białą i brązową (w zależności od tego z jakiego ryżu – białego czy brązowego została wyprodukowana). Z tego wynikają też różnice w składzie każdej z tych mąk.
Mąka ryżowa dostarcza składników mineralnych, witamin i błonnika, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Spośród witamin należy wymienić: witaminę B1, B6, niacynę oraz żelazo, magnez i cynk. Mąka ryżowa dostarcza węglowodanów, zawiera też
błonnik pokarmowy. Jednocześnie zawiera niewiele tłuszczu. Mąka ryżowa otrzymywana z ryżu brązowego zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych (które znajdują się w otoczce ryżu) w porównaniu do mąki, wyprodukowanej z
białego ryżu.
Mąka ryżowa jest polecana szczególnie osobom z celiakią i borykającym się z zaparciami. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i skrobi opornej wpływa na regulację pracy jelit i rozwój korzystnej flory bakteryjnej, odpowiedzialnej też za prawidłowe procesy w obrębie jelit. Ponadto zapewnia uczucie sytości i może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki sporej ilości witamin z grupy B oraz magnezu wpływa korzystnie na pracę i napięcie mięśni.
Mąka ryżowa ma zastosowanie w kuchni jako składnik ciast, ciasteczek, a także do przygotowywania makaronów, naleśników, racuszków i jako zagęszczacz do sosów i zup. W kuchni azjatyckiej na jej bazie przygotowuje się makaron, słodycze i pieczywo.
41 comments
Wyglądają przepysznie i przepis nieskomplikowany
Nie robiłam nic z mąki ryżowej…muszę kiedyś spróbować!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Bezglutenowe ciasteczka to coś dla mnie, bo staram się jeść głównie takie produkty (oczywiście tych glutenowych nie wyeliminowałam całkowicie) tylko nie dodawałabym czekolady. 🙂
Także polecam! 🙂 U mnie czekolada musi być – uzależnienie poziom zaawansowany :p
Super 🙂 Bardzo lubię mąkę ryżową i domowe wypieki 😉 Ja od 3 lat używam mleko roślinne 🙂
Jak to przepysznie wygląda ;*
i tak przepysznie smakuje 😀
Mmmm przepiękne, smakowite na pewno 🙂
Ja tam nie mam problemu z mąką pszenną i jej nie unikam – no niestety ciasta bez niej nigdy nie będą smakować domowo – ale takie ciasteczka z ciekawości też bym wypróbowała.
A uwierz mi, że smakują i wcale nie gorzej, a w niektórych przypadkach nawet lepiej. Często zastępuję mąkę pszenną inną mąką i ciacho smakuje domowo. A te ciasteczka to idealny przykład, bo są przepyszne 😀
Wyglądają bardzo apetycznie – aż chce się wypróbować przepis 😉
As usual very interesting post! Have a nice weekend)
Muszę kiedyś spróbować. 🙂
Prosty przepis, szybkie wykonanie i z pewnością smaczny efekt ?
Super! Czy można czymś zastąpić olej kokosowy? Nie chcę go jeść ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych..
Ja wersji bez oleju nie próbowałam, ale spróbuję sama z ciekawości. Ale koleżanka robiła bz oleju, bo też mnie pytała czym można zastąpić. Spytam i dam znać czy czymś zastąpiła czy zrobiła typowo bez tego składnika.
Podobają mi się takie zdrowe pieguski 🙂
Wyglądają bardzo sympatycznie !
ja nie podzielam nagonki na mąkę pszenną – wszystko z umiarem jest dla ludzi, przeżyłam już nagonkę na jaja, na masło, zapewne i inne mody przyjdą i przeminą:)
Nagonka zawsze się znajdzie i to na każdy produkt. Pamiętam do dziś jak mówiono o jajkach 🙂
Mąka ryżowa nie jest nam obca ;P Ciasteczka super! 🙂
Mąka ryżowa na pewno ma wiele zastosowań, a Twoje ciasteczka na pewno smakowały świetnie 🙂
Bardzo apetycznie się prezentują! 🙂
Świetny przepis! Z chęcią wykorzystam – dzięki, że mi go pokazałaś. Serdecznie pozdrawiam 🙂
Apetycznie wygląda na zdjęciach, więc zapisuję sobie stronę. Wypróbuję po Świecach.
ciekawy przepis, aż mam ochotę je upiec 🙂
Pięknie się prezentują 🙂
Super ciasteczka. Chętnie zapakowałabym je do lunchboxu i zabrała ze sobą na wycieczkę za miasto 🙂
wpadła mi w ręce ta mąka i nie miałam na nią pomysłu – dzięki za przepis!
Z ryżowej jeszcze ciasteczek nie robiłam, ale może się skuszę 🙂
Zjadłabym je wszystkie! Mniam!
Wyglądają bardzo smakowicie, z pewnością się na nie skuszę 😀
A jak się zachowuje taka mąka przy ciasteczkach kruchych? Nie krusza się jakoś bardzo?
Z tej mąki robię tylko te ciasteczka i są idealne 🙂
Prezentują obłędnie! ale mi smaka narobiłaś 🙂 z miłą chęcią skorzystam z przepisu przy okazji 🙂
Bardzo fajny przepis 🙂 I jaki łatwy do weganizacji 🙂
Często piekę z innych mąk, niż pszenna. Ciasteczka wyglądają mega smacznie 🙂
No wygląda to lepiej niż smakowicie :).
Bardzo lubię wszelkie ryżowe słodkości. Mąkę ryżową zawsze mam w domu, więc z chęcią wypróbuje Twój przepis.
Wyglądają smacznie. Chętnie kiedyś zrobię sobie coś takiego 🙂
Ciekawe czy wyszły by z innej mąki np kokosowej? Dobrze że coraz więcej osób sięga po bezglutenowe produkty… tak się mówi bezglutenowe i to prawda..tylko że tak naprawdę szkodzi nam glifofast który używa się obecnie żeby roslo zboże GMO.
[…] – idealnie sprawdza się wszelkie ciasteczka. Polecam mój przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej. Robi się je baaardzo szybko. A do tego smakują […]
[…] czy siak, jeśli nie próbowaliście – polecam! Kiedyś już wstawiałam tez super przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej, które kilka osób chwaliło ? A teraz przechodzimy do.. […]