Dzisiaj przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe, które wykonacie w Thermomix. Prosty i szybki, który zrobisz w kilka minut!
Ciasto czekoladowe bez glutenu Thermomix
Jeżeli śledzicie mojego bloga czy profil na instagramie, to dobrze wiecie, że moją słabością są słodycze, a szczególnie czekolada. Po prostu ją kocham i tej miłości nie zniszczy nikt. Czekoladę jem od zawsze i nie zmienię tego 😀 Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Poza tym – uwierzcie mi, ale po przebiegnięciu 10 czy 15 km człowiek zasługuje na kostkę, no może 2, 3, czy tabliczkę czekolady. Prawda? A skoro lubię czekoladę, to uwielbiam również ciasto czekoladowe. Miałam ochotę na prosty i szybki przepis na ciacho, sporo mąki bezglutenowej i tak oto powstał przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe, które wykonacie w Thermomix w zaledwie kilka minut.
Thermomix umożliwia dodanie własnych przepisów, więc jak będziecie próbować, to od razu radzę Wam przepis zapisać. Jestem przekonana, że Wam przypadnie do gustu 🙂 Z kolei dla miłośników słodkości polecam zrobić jeszcze polewę z gorzkiej czekolady – palce lizać! A dla podniebienia to dosłownie raj 🙂 W przepisie jest mix bezglutenowy, ale z powodzeniem możecie wybrać mąkę pszenną albo orkiszową – też robiłam z ich udziałem i wyszło tak samo puszyste i pyszne.
Do przepisu użyłam również kakao i dziś się na nim skupię, a właściwie w skrócie opiszę właściwości. Zacznijmy od tego, że dobrej jakości kakao to bogate źródło cennych substancji odżywczych. 100 gram ma 228 kcal. Co więcej, znajdziemy w nim 19 gramów białka, 13,7 gramów tłuszczy, a także 57 gramów węglowodanów. Trzeba koniecznie zaznaczyć, że cukry proste to 1,75 grama. W kakao znajdziemy błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, K, magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas.
Co ciekawe, kakao ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, o czym możecie poczytać we wpisie CO JEŚĆ, ABY POPRAWIĆ PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ.
Przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe Thermomix
Jako, że kocham gotować, ale nie przepadam za staniem w kuchni, wymyśliłam szybki i prosty przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe. Jeżeli posiadacie Thermomixa to całość zajmie Wam jakieś 5 minut. Potem wstawiacie ciacho do piekarnika i czekacie – to wszystko 🙂 Sam przepis jest banalny i nie wymaga niczego nadzwyczajnego :p
Składniki:
- 230 g mix bezglutenowy (możecie zastąpić mąką pszenną lub orkiszową w tej samej proporcji)
- 150 g ksylitolu,
- 50 g kakao,
- 200 g mleka roślinnego biosklep.com.pl,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczone,
- 1,5 pdp,
- 80 g oleju kokosowego
Wykonanie na Thermomix:
- Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego.
- Ustawiamy miksowanie na 30 sekund, obroty 8.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min.
Jeśli nie macie thermomixa, to wykonacie ciasto w blenderze. Wystarczy, że do blendera wrzucicie wszystkie składniki i zblendujecie na gładką masę 🙂
A Wy lubicie to, co czekoladowe? Może macie jakiś sprawdzony przepis na czekoladowe ciasta? Jeśli tak, to koniecznie podzielcie się w komentarzu – jestem bardzo ciekawa 🙂
P.S. Jakiś czas temu w moim mieście, na jednej z głównych ulic, pojawiły się ścianki wystawiennicze, takie jak można zamówić na stronie www.scianki.info.pl. Na każdej jest zdjęcie oraz historia mojego miast. Musze Wam przyznać, że to genialna sprawa, ponieważ dowiedziałam się kilka nowych rzeczy o miejscowości, z której pochodzę. Co więcej, zdjęcia prezentują iulice, a nawet i moją szkołę sprzed kilkudziesięciu lat! Fenomenalna podróż w czasie 🙂
4 comments
Bardzo Apetycznie wygląda i pewnie tak smakuje.
Muszę wypróbować ten przepis, bo ciasto wygląda bardzo apetycznie i pewnie tak smakuje 😉
Myślę, że trafiłam na idealny przepis na ciasto czekoladowe bez jajek. Mam thermomix, więc jestem jeszcze bardziej podekscytowana tym przepisem i będzie on jednym z moich ulubionych.
Wczoraj miała okazję jeść bezglutenowe kupne ciasto, wprawdzie z kawałkami czekolady, ale mniam. Przepis wydaje się całkiem prosty.