Szukasz przepisu na smaczne i proste bezglutenowe ciasto marchewkowe? Oto przepis. Bez glutenu, bez cukru. Idealne ciasto dla każdego!
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Poruszane tematy
Bezglutenowe ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych. Tak jak i brownie z ciecierzycy. Jest tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie! Co więcej, nie ma w nim cukru, a jest.. słodkie, naprawdę! Jak wiecie, szukam przepisów, które można zrobić szybko. Modyfikowałam je, aż w końcu znalazłam idealny. Obecnie robię je w thermomixie (cudowny sprzęt), ale robiłam je również bez tej genialnej maszyny 😀
Zanim jednak przejdę do przepisu na bezglutenowe ciasto marchewkowe, troszkę teorii. Marchewka to warzywo, które jest nie tylko smaczne, ale i zdrowie. Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Znajdziemy w niej luteinę, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten. Zawarta w niej witamina A odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu procesów, które odpowiadają za dobry wzrok. Co więcej, to bogate źródło flawonoidów, związków fenolowych. Dzięki nim marchewka wykazuje działanie przeciwwolnorodnikowe. Znajdziemy w niej także witaminę C, E, K, kwas foliowy, niacynę, wapń, potas, żelazo, cynk, fosfor czy sód.
Marchewka ma spore zastosowanie w kuchni. Przez wiele lat jadłam ją głównie na obiad. Potem odkryłam, jakie cuda można z nią zrobić. I to, że doskonale nadaje się do słodkich wypieków. Mniam! Dziś przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru.
Składniki:
- 300 gram marchewki,
- 15 gram skórki z pomarańczy lub kilka kropel aromatu,
- łyżka masła migdałowego (polecam migdałowe z pomarańczą – kozaczek, jeśli nie macie moze być orzechowe lub ominąć ten składnik – tak wyjdzie pyszne),
- 3 jajka,
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej,
- 90 g ksylitolu (ilość można zwiększać / zmniejszać według uznania),
- 40 gram mąki gryczanej Balviten,
- 80 gram mąki kukurydzianej,
- 180 g migdałów (warto kupić już mielone).
Bezglutenowe mąki kupicie w sklepie BALVITEN: https://www.balviten.com/
Przygotowanie:
- Migdały mielimy, chyba, że udało się kupić zmielone, to mamy problem z głowy 😀
- Marchewkę obieramy i ścieramy drobno na tarce albo rozdrabniamy w melakserze,
- Do migdałów dodajemy mąki, ksylitol, sodę, skórkę pomarańczy/aromat pomarańczowy, masło migdałowe/orzechowe (opcjonalnie), jajka, a na koniec marchewkę.
- Wszystko ze sobą mieszamy do momentu połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię.
- Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Gotowe!
A Wy lubicie ciasto marchewkowe? Dajcie znać!
Wyglda to naprawdę mega smacznie! Super ☺️
Mniam ❤️ prezentuje się naprawdę smacznie!
Takie ciasto jest naprawdę pyszne 🙂
Uwielbiam ciasto marchewkowe ale wersji bezglutenowej jeszcze nie próbowałam 🙂
Chyba się przemogę i spróbuję bo w sumie nigdy nie jadłam marchewkowego ciasta 🙂
Czy Ty znowuy musisz mnie kusić takimi pysznościami? 😀
Wygląda bardzo smakowicie. Zjadła bym 🙂