Bezglutenowe pierniczki z mąki kasztanowej – przepis

Bezglutenowe pierniczki świąteczne z mąki kasztanowej to idealna opcja dla tych, którzy ograniczają gluten Do tego przepis jest szybki i prosty.

bezglutenowe pierniczki

Jak zrobić bezglutenowe pierniczki z mąki kasztanowej

Mąkę kasztanową odkryłam dopiero jakiś czas temu. I bardzo żałuję, że tak późno. Nie tylko idealnie nadaje się do wielu wypieków, ale przede wszystkim ma wiele wartości odżywczych.To bogate źródło wielu składników mineralnych: miedzi, potasu, fosforu, żelaza, cynku wapnia, magnezu. Do tego znajdziemy w niej witaminę B1, B2, B6, C, foliany, niacynę, a także kwas pantotenowy. Co więcej, zawiera również dużo białka, węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych i błonnika. Mąka kasztanowa jest bezglutenowa, więc mogą spożywać ją osoby, które wykluczyły gluten ze swojej diety. Warto dodać, że mąka zapobiega anemii, poprawia pracę mózgu, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Do tego chroni przed wolnymi rodnikami, zwiększa odporność i ma pozytywny wpływ na prawidłową budowę kości. Zapobiega cukrzycy i nowotworom. Można ją stosować do słodkich oraz słonych potraw. ja dziś przedstawiam Wam przepis na bezglutenowe pierniczki świąteczne z mąki kasztanowej. Mąkę dostaniecie w sklepie EKOALEJA.

 


Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej + do podsypania,
  • łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki ksylitolu (możesz dodać cukier),
  • łyżka kakao,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego, ja wybrałam napój sojowy ze sklepu EKOALEJA,
  • łyżka oleju kokosowego.

bezglutenowe pierniczki

Przygotowanie

  1. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka.
  2. Mleko dodawaj stopniowo. Ciasto nie powinno być za płynne ani za lepkie. W razie potrzeby dodaj więcej mąki /mleka  wyczujesz 🙂
  3. Rozgnieć ciasto w rękach. Z ciasta ulep kulkę i wsadź do lodówki na około 15 minut.
  4. Wyciągnij ciasto z lodówki o rozwałkuj je. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wytnij z ciasta wzory świąteczne
  6. Piecz ciasteczka około 15 minut aż się lekko zarumienią.

 

bezglutenowe pierniczki świąteczne

Życzę smacznego! Daj znać w komentarzu, czy znasz jakiś fajny przepis na pierniczki – jestem bardzo ciekawa!

bezglutenowe świąteczne pierniczki

11 comments

Tedeusz says:

Zaciekawiłaś mnie tą mąką kasztanową. Naprawdę myślę, że te pierniczki wychodzą cudownie.

JednoSpojrzenie says:

Ooo mam takie wałki, muszę spróbować z mąką kasztanową!

Anna says:

Bardzo fajny przepis 🙂 na pewno z niego skorzystam piekąc w tym roku pierniczki 🙂

Kaśka - Poligon Domowy says:

Jeszcze nigdy nie udało mi sie tak ładnie odcisnąć tych wzorów 🙂

Aga says:

Pierwsze słyszę o mące kasztanowej! A pierniczki wyszły obłędne ❤️

https://www.secretaddiction.pl/?m=1 says:

Ale już świąteczny klimacik:) nie słyszałam o tej mące wcześniej 🙂

Ptysia says:

Wałek jest ekstra – wyglądają bardzo smakowicie 🙂 Ja uwielbiam pierniczki 🙂

Świat Pani Domu - Ola says:

Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis..A już tak na marginesie – fantastyczny masz wałek 🙂

Sandra says:

Ile porcji wyjdzie z podanych ilości?

sandrak says:

Ja miałam bardzo małe foremki. Mi wyszło około 30.

Mąka kasztanowa - właściwości, zastosowanie i przepisy says:

[…] niebo w gębie! Ja przyznam, ze dopiero się z nią zapoznaję. Do tego pory zrobiłam m.in. bezglutenowe pierniczki świąteczne z mąki kasztanowej. A niebawem przedstawię Wam nowe przepisy […]

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *