Bezglutenowe pierniczki z mąki kasztanowej – przepis

Bezglutenowe pierniczki z mąki kasztanowej – przepis

Bezglutenowe pierniczki świąteczne z mąki kasztanowej to idealna opcja dla tych, którzy ograniczają gluten Do tego przepis jest szybki i prosty.

bezglutenowe pierniczki

Jak zrobić bezglutenowe pierniczki z mąki kasztanowej

Mąkę kasztanową odkryłam dopiero jakiś czas temu. I bardzo żałuję, że tak późno. Nie tylko idealnie nadaje się do wielu wypieków, ale przede wszystkim ma wiele wartości odżywczych.To bogate źródło wielu składników mineralnych: miedzi, potasu, fosforu, żelaza, cynku wapnia, magnezu. Do tego znajdziemy w niej witaminę B1, B2, B6, C, foliany, niacynę, a także kwas pantotenowy. Co więcej, zawiera również dużo białka, węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych i błonnika. Mąka kasztanowa jest bezglutenowa, więc mogą spożywać ją osoby, które wykluczyły gluten ze swojej diety. Warto dodać, że mąka zapobiega anemii, poprawia pracę mózgu, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Do tego chroni przed wolnymi rodnikami, zwiększa odporność i ma pozytywny wpływ na prawidłową budowę kości. Zapobiega cukrzycy i nowotworom. Można ją stosować do słodkich oraz słonych potraw. ja dziś przedstawiam Wam przepis na bezglutenowe pierniczki świąteczne z mąki kasztanowej. Mąkę dostaniecie w sklepie EKOALEJA.

 


Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej + do podsypania,
  • łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki ksylitolu (możesz dodać cukier),
  • łyżka kakao,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego, ja wybrałam napój sojowy ze sklepu EKOALEJA,
  • łyżka oleju kokosowego.

bezglutenowe pierniczki

Przygotowanie

  1. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka.
  2. Mleko dodawaj stopniowo. Ciasto nie powinno być za płynne ani za lepkie. W razie potrzeby dodaj więcej mąki /mleka  wyczujesz 🙂
  3. Rozgnieć ciasto w rękach. Z ciasta ulep kulkę i wsadź do lodówki na około 15 minut.
  4. Wyciągnij ciasto z lodówki o rozwałkuj je. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wytnij z ciasta wzory świąteczne
  6. Piecz ciasteczka około 15 minut aż się lekko zarumienią.

 

bezglutenowe pierniczki świąteczne

Życzę smacznego! Daj znać w komentarzu, czy znasz jakiś fajny przepis na pierniczki – jestem bardzo ciekawa!

bezglutenowe świąteczne pierniczki

11 Comments

  1. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis..A już tak na marginesie – fantastyczny masz wałek 🙂

  2. Pingback: Mąka kasztanowa - właściwości, zastosowanie i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *