Bezglutenowe pierniczki świąteczne z mąki kasztanowej to idealna opcja dla tych, którzy ograniczają gluten Do tego przepis jest szybki i prosty.
Jak zrobić bezglutenowe pierniczki z mąki kasztanowej
Mąkę kasztanową odkryłam dopiero jakiś czas temu. I bardzo żałuję, że tak późno. Nie tylko idealnie nadaje się do wielu wypieków, ale przede wszystkim ma wiele wartości odżywczych.To bogate źródło wielu składników mineralnych: miedzi, potasu, fosforu, żelaza, cynku wapnia, magnezu. Do tego znajdziemy w niej witaminę B1, B2, B6, C, foliany, niacynę, a także kwas pantotenowy. Co więcej, zawiera również dużo białka, węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych i błonnika. Mąka kasztanowa jest bezglutenowa, więc mogą spożywać ją osoby, które wykluczyły gluten ze swojej diety. Warto dodać, że mąka zapobiega anemii, poprawia pracę mózgu, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Do tego chroni przed wolnymi rodnikami, zwiększa odporność i ma pozytywny wpływ na prawidłową budowę kości. Zapobiega cukrzycy i nowotworom. Można ją stosować do słodkich oraz słonych potraw. ja dziś przedstawiam Wam przepis na bezglutenowe pierniczki świąteczne z mąki kasztanowej. Mąkę dostaniecie w sklepie EKOALEJA.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki kasztanowej + do podsypania,
- łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej,
- 1 jajko,
- 4 łyżki ksylitolu (możesz dodać cukier),
- łyżka kakao,
- łyżka masła orzechowego,
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1/4 szklanki mleka roślinnego, ja wybrałam napój sojowy ze sklepu EKOALEJA,
- łyżka oleju kokosowego.
Przygotowanie
- Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka.
- Mleko dodawaj stopniowo. Ciasto nie powinno być za płynne ani za lepkie. W razie potrzeby dodaj więcej mąki /mleka wyczujesz 🙂
- Rozgnieć ciasto w rękach. Z ciasta ulep kulkę i wsadź do lodówki na około 15 minut.
- Wyciągnij ciasto z lodówki o rozwałkuj je. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wytnij z ciasta wzory świąteczne
- Piecz ciasteczka około 15 minut aż się lekko zarumienią.
Życzę smacznego! Daj znać w komentarzu, czy znasz jakiś fajny przepis na pierniczki – jestem bardzo ciekawa!
11 comments
Zaciekawiłaś mnie tą mąką kasztanową. Naprawdę myślę, że te pierniczki wychodzą cudownie.
Ooo mam takie wałki, muszę spróbować z mąką kasztanową!
Bardzo fajny przepis 🙂 na pewno z niego skorzystam piekąc w tym roku pierniczki 🙂
Jeszcze nigdy nie udało mi sie tak ładnie odcisnąć tych wzorów 🙂
Pierwsze słyszę o mące kasztanowej! A pierniczki wyszły obłędne ❤️
Ale już świąteczny klimacik:) nie słyszałam o tej mące wcześniej 🙂
Wałek jest ekstra – wyglądają bardzo smakowicie 🙂 Ja uwielbiam pierniczki 🙂
Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis..A już tak na marginesie – fantastyczny masz wałek 🙂
Ile porcji wyjdzie z podanych ilości?
Ja miałam bardzo małe foremki. Mi wyszło około 30.
[…] niebo w gębie! Ja przyznam, ze dopiero się z nią zapoznaję. Do tego pory zrobiłam m.in. bezglutenowe pierniczki świąteczne z mąki kasztanowej. A niebawem przedstawię Wam nowe przepisy […]