BEZGLUTENOWE PLACKI Z AMARANTUSA

BEZGLUTENOWE PLACKI Z AMARANTUSA

Placki, racuchy i naleśniki to moje smaki z dzieciństwa. Jednak od kiedy zaczęłam się zdrowiej odżywiać, każdy z tych posiłków przyrządzam w nieco inny sposób niż moja babcia (mistrzyni w robieniu naleśników i placków). Dziś przygotowałam dla Was przepis na bezglutenowe placki z amarantusa, które są świetną opcją na zdrowe i pyszne śniadanie.

BEZGLUTENOWE PLACKI Z AMARANTUSA – PRZEPIS

Amarantus, zwany również szarłatem, cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego! Można z niego przygotować wiele słodkich potraw. np. trufle daktylowe z amarantusem. Zawdzięcza to tym, że nie zawiera glutenu. Nazywa się go zbożem XXI wieku ze względu na właściwości. Jeśli chcecie wiedzieć czym jest amarantus, jakie ma właściwości, to pod przepisem i zdjęciami, znajdziecie ważne informacje od dietetyk SYLWII WITEK. Tymczasem przechodzę do składników i przygotowania. Bezglutenowe placki z amarantusa same się nie zrobią 🙂

SKŁADNIKI:

  • amarantus ekspandowany  VIVIO
  • 3 łyżki mąki ryżowej  VIVIO
  • olej kokosowy VIVIO do smażenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub 1 jajko
  • dżem do smarowania – u mnie sos dyniowy, który zrobiłam blendując dynię w w zalewie od babci
  • cynamon

bezglutenowe placki z amarantusa

PRZYGOTOWANIE:

  1. W miseczkę wsypuję amarantus ekspandowany, mąkę ryżową, jogurt naturalny, cynamon i mieszam aż uzyskam konsystencję, która pozwoli mi na uformowanie placuszków
  2. Rozgrzewam patelnię.
  3. Gdy olej będzie już rozgrzany, łyżką układam placuszki na patelni
  4. Smażę aż się zarumienią.
  5. Gotowe układam na talerzu i polewam sosem dyniowym lub dżemem.
  6. Życzę smacznego 🙂

 

A teraz o właściwościach amarantusa opowie Sylwia Witek.

Amarantus, ze względu na właściwości, które posiada, nazywa się zbożem XXI wieku. Co ciekawe, w danych czasach był on podstawowym pożywieniem Inków, Majów i Azteków. W amarantusie znajdziemy więcej biała niż w mięsie czy mleku. Dodatkowo jest lekkostrawny i nie powoduje problemów trawiennych. To również źródło wapnia i żelaza. Szkarłat zawiera sporo witamin, w tym z grupy E i B. Według badań, jedzenie amarantusa zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Znajdziemy w nim także nienasycone kwasy tłkuszczowe które dobroczunnie wpływają na pracę mięśnia sercowego, chroniąc przed zawałek oraz miażdżczycą. Świetnie sprawdza się również w dietach odchudzających. Zawiera sporo błonnika, w związku z czym pozytywnie wpływa na procesy trawienne i pracę jelit, a także przemiany metaboliczne.

Dostępny jest pod wieloma postaciami np. mąka z amarantusa, amarantus ziarno czy użyty w dzisiejszym przepisie amarantus ekspandowany. Są również płatki z amarantusa, a także pieczywo z jego dodatkiem.  Sprawdzi się w zapiekankach, daniach duszonych i gotowanych. Amarantus ekspandowany można także wykorzystać do jogurtów lub tzw. popingu czyli preparowane nasiona, podobne do preparowanego ryżu.

bezglutenowe placki amarantus

27 Comments

  1. Ależ te placki apetycznie wyglądają, ślinka leci! Przyznam się że jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z amarantusem, ale przepis jest tak banalnie prosty, że aż się prosi o wypróbowanie. Taka zdrowa słodkość na którą można sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia 🙂

  2. O ile dieta bezglutenowa kojarzy mi się z mało smacznymi daniami, tak tutaj musze przyznać, że wygląda smakowicie! Bardzo chętnie spróbuję zrobić w weekend. Pozdrawiam.

    1. Tak się kojarzy, ale wcale nie jest niesmaczna 🙂 ja akurat gluten jem, ale ograniczam i naprawdę jest sporo fajnych dań 🙂

  3. Pierwszy raz widzę na oczy coś takiego jak amrantus, więc te placuszki są dla mnie zupełną nowością! Nie wiem czy by mi posmakowały, ale prezentują się całkiem fajnie! Btw przepiękne zdjęcia!!

  4. Wypróbuję Twój przepis, bo jestem ciekawa efektu. Ja do amarantusa jak do jeża podchodzę, ale może akuratnie mi spasuje Twój pomysł. W takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *