BEZGLUTENOWE PLACKI Z AMARANTUSA

Placki, racuchy i naleśniki to moje smaki z dzieciństwa. Jednak od kiedy zaczęłam się zdrowiej odżywiać, każdy z tych posiłków przyrządzam w nieco inny sposób niż moja babcia (mistrzyni w robieniu naleśników i placków). Dziś przygotowałam dla Was przepis na bezglutenowe placki z amarantusa, które są świetną opcją na zdrowe i pyszne śniadanie.

BEZGLUTENOWE PLACKI Z AMARANTUSA – PRZEPIS

Amarantus, zwany również szarłatem, cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego! Można z niego przygotować wiele słodkich potraw. np. trufle daktylowe z amarantusem. Zawdzięcza to tym, że nie zawiera glutenu. Nazywa się go zbożem XXI wieku ze względu na właściwości. Jeśli chcecie wiedzieć czym jest amarantus, jakie ma właściwości, to pod przepisem i zdjęciami, znajdziecie ważne informacje od dietetyk SYLWII WITEK. Tymczasem przechodzę do składników i przygotowania. Bezglutenowe placki z amarantusa same się nie zrobią 🙂

SKŁADNIKI:

  • amarantus ekspandowany  VIVIO
  • 3 łyżki mąki ryżowej  VIVIO
  • olej kokosowy VIVIO do smażenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub 1 jajko
  • dżem do smarowania – u mnie sos dyniowy, który zrobiłam blendując dynię w w zalewie od babci
  • cynamon

bezglutenowe placki z amarantusa

PRZYGOTOWANIE:

  1. W miseczkę wsypuję amarantus ekspandowany, mąkę ryżową, jogurt naturalny, cynamon i mieszam aż uzyskam konsystencję, która pozwoli mi na uformowanie placuszków
  2. Rozgrzewam patelnię.
  3. Gdy olej będzie już rozgrzany, łyżką układam placuszki na patelni
  4. Smażę aż się zarumienią.
  5. Gotowe układam na talerzu i polewam sosem dyniowym lub dżemem.
  6. Życzę smacznego 🙂

 

A teraz o właściwościach amarantusa opowie Sylwia Witek.

Amarantus, ze względu na właściwości, które posiada, nazywa się zbożem XXI wieku. Co ciekawe, w danych czasach był on podstawowym pożywieniem Inków, Majów i Azteków. W amarantusie znajdziemy więcej biała niż w mięsie czy mleku. Dodatkowo jest lekkostrawny i nie powoduje problemów trawiennych. To również źródło wapnia i żelaza. Szkarłat zawiera sporo witamin, w tym z grupy E i B. Według badań, jedzenie amarantusa zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Znajdziemy w nim także nienasycone kwasy tłkuszczowe które dobroczunnie wpływają na pracę mięśnia sercowego, chroniąc przed zawałek oraz miażdżczycą. Świetnie sprawdza się również w dietach odchudzających. Zawiera sporo błonnika, w związku z czym pozytywnie wpływa na procesy trawienne i pracę jelit, a także przemiany metaboliczne.

Dostępny jest pod wieloma postaciami np. mąka z amarantusa, amarantus ziarno czy użyty w dzisiejszym przepisie amarantus ekspandowany. Są również płatki z amarantusa, a także pieczywo z jego dodatkiem.  Sprawdzi się w zapiekankach, daniach duszonych i gotowanych. Amarantus ekspandowany można także wykorzystać do jogurtów lub tzw. popingu czyli preparowane nasiona, podobne do preparowanego ryżu.

bezglutenowe placki amarantus

27 comments

Ciekawska Magdalena says:

Placuszki wyglądają na smaczne

E.Raspberry says:

Wyglądają świetnie te placki. Chętnie wypróbuję ???

Magda m blog says:

Wszystkie Twoje zdjęcia są przepiękne, a te placki wyglądaja niezwykle apetycznie, muszę spróbować 🙂

melodylaniella says:

Jak one pysznie się prezentują! Extra!

Ania says:

Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakuje genialnie ?

Zdrowa i Piękna says:

Ależ te placki apetycznie wyglądają, ślinka leci! Przyznam się że jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z amarantusem, ale przepis jest tak banalnie prosty, że aż się prosi o wypróbowanie. Taka zdrowa słodkość na którą można sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia 🙂

sandrak says:

Ja właśnie lubię banalne przepisy, bo łatwiej mi coś przyrządzić jak nie wymaga zbyt dużo pracy 😀

claudia says:

O ile dieta bezglutenowa kojarzy mi się z mało smacznymi daniami, tak tutaj musze przyznać, że wygląda smakowicie! Bardzo chętnie spróbuję zrobić w weekend. Pozdrawiam.

sandrak says:

Tak się kojarzy, ale wcale nie jest niesmaczna 🙂 ja akurat gluten jem, ale ograniczam i naprawdę jest sporo fajnych dań 🙂

Monika says:

Super pomysł na zdrowe jedzonko. 🙂

Agnieszka says:

Takich jeszcze nie jadłam…muszę spróbować!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Angelika says:

O kurczę, ale cuda. Wyglądają bardzo smacznie. Sama nie wpadlabym na taki przepis. Zapisuje i spróbuje zrobić.

Cheap Balenciaga Triple s For Sale  says:

Cheap Balenciaga Triple s For Sale  One of the things I mentioned that could heal the NMD

Sylwia R says:

Wpadlo mi w oko 🙂 chyba podkradne przepis i zrobie na kolacje 😉

Katie says:

Pierwszy raz widzę na oczy coś takiego jak amrantus, więc te placuszki są dla mnie zupełną nowością! Nie wiem czy by mi posmakowały, ale prezentują się całkiem fajnie! Btw przepiękne zdjęcia!!

sandrak says:

Wiele osób nie ma pojęcia o tym, czym jest amarantus ;p ja przez długi okres też nie wiedziałam 😀

Magda says:

Uwielbiam takie przepisy 🙂 Wygląda rewelacyjnie! Musze wypróbować 🙂

Danuta says:

Placuszki wyglądają smakowicie. Z pewnością skorzystam z przepisu.

Babownia says:

Wypróbuję Twój przepis, bo jestem ciekawa efektu. Ja do amarantusa jak do jeża podchodzę, ale może akuratnie mi spasuje Twój pomysł. W takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 Pozdrawiam!

sandrak says:

Trzeba znaleźć dobry przepis, aby się przekonać do danego produktu 🙂

Paulina Sosur says:

Zapisuję bo wyglądają pysznie !

pożeram strony says:

Na pewno wypróbuję, bo wyglądają obłędnie.

Ola says:

Uwiebiam wszystkie placki, a te wyglądają przepysznie 🙂

Aleksandra Załęska says:

Uwielbiamy z synem placki, musimy zrobić ich zdrowszą wersję 😉

Danka says:

Przyznam, że nawet o czyms takim nie słyszałam. Placuszki wygladaja apetycznie.

Bea says:

Smacznie się prezentują 🙂

Magda says:

Wyglądają jak cudowny deser!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *