Brownie z ciecierzycy bezglutenowe

Mocno czekoladowe bezglutenowe brownie z ciecierzycy to ciasto, który zrobisz w ekspresowym tempie.

Brownie z ciecierzycy bezglutenowe

Bezglutenowe brownie z ciecierzycy to jedno z lepszych ciast, które uwielbiam. Mocno czekoladowe stanowi idealną przekąskę dla tych, którzy kochają czekoladę. Choć szczerze Wam powiem, że po kilku kawałkach jestem najedzona już tą całą czekoladą :p Raz dodałam za mało ksylitolu (tylko połowę) i nawet dla mnie ciacho było za mało słone 😀 Przepis ten to jeden z pierwszych, w którym wykorzystałam mąkę z ciecierzycy na słodko do ciacha. Wcześniej korzystałam z niej, robiąc dania wytrawne, ewentualnie placuszki. Pierwszy raz trochę bałam się, że ciasto nie wyjdzie, bo było mega rzadkie, a po 30 minutach pieczeniach bardzo mokre. Potem przeczytałam, że ciasta z mąki z ciecierzycy mają taką tendencję. tak czy siak, bezglutenowe brownie z ciecierzycy wyszło cudownie! A dziś dzielę się z Wami przepisem 🙂 Składniki są na formę kwadratową (robiłam też w formie w kształcie serducha 😀 )

Na sam koniec, zanim przejdę do przepisu, chciałam Wam jeszcze napisać kilka słów o ciecierzycy. Zwana również cieciorką, ciecierzyca słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem białka. W związku z tym stosowana jest przez wegetarian i weganów. Co więcej, znajdziemy w niej takie witaminy jak witamina C, witaminy z grupy , witamina A czy K. Zawiera wapń, żelazo, fosfor cynk, magnez, potas praz cynk. Obniża ciśnienie oraz stężenie frakcji złego cholesterolu, co jest udowodnione naukowo. Co więcej, jest idealnym sposobem na zaparcia. Warto ją włączyć do swojej diety, jeśli cierpisz na chorobę jelit, borykasz się z refluksem czy nadkwaśnością. A Wy stosujecie ciecierzycę? Może znacie jakieś fajne dania z ciecierzycą w roli głównej?

Składniki:

  • 100 gram gorzkiej czekolady,
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki ENERGIA ze sklepu super-racjonalni.pl ( na kod niedoskonalamama macie 10% zniżki ),
  • 180 g oleju kokosowego płynnego (kupisz go w sklepie super-racjonalni)
  • 100 g mąki z ciecierzycy,
  • 100 g ksylitolu (możesz go zastąpić cukrem trzcinowy – ilość zależy nam naprawdę od tego, czy lubisz słodkie ciasta czy nieco mniej),
  • 110 g mleka roślinnego (może być krowie),
  • 3 jajka,
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej, ekstrakt z wanilii.

brownie z ciecierzycy

Przygotowanie:

  1. Czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy
  2. Do oleju dodajemy mąkę, sodę, ksylitol i jajka oraz mieszankę ENERGIA.
  3. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 40 minut*

przepis na brownie z ciecierzycy

 

W razie potrzeby wydłuż czas gotowania. Ja raz zrobiłam za rzadką masę i piekłam 60 minut :p Życzę Wam smacznego i mam nadzieję, że ciacho Wam zasmakuje 🙂 Ciacho możesz udekorować sosem np. z mango, wiórkami kokosowymi albo masłem orzechowym lub migdałowy 🙂

1 comment

Bezglutenowe ciasto macrhewkowe bez cukru - szybki i prosty przepis says:

[…] ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych. Tak jak i brownie z ciecierzycy. Jest tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie! Co więcej, nie ma w nim cukru, a jest.. […]

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *