Brownie z fasoli to idealny przysmak do kawy. Oto przepis na pyszne ciasto czekoladowe, bezglutenowe brownie.
Brownie z fasoli – ciasto czekoladowe bezglutenowe
Moim uzależnieniem jest czekolada. Kocham wszystko co czekoladowe. I uwierzcie mi, że tu nie ma granic. Mogłabym jeść czekoladę tonami i tak by mi się nie znudziła 😀 I kocham brownie. To ciasto, które robię najczęściej. Jakiś czas temu, opublikowałam wpis brownie – szybki przepis dla leniwych. Dziś wersja, która wymaga od Nas nieco więcej czasu, ale samo zrobienie ciacha jest naprawdę szybkie, łatwe i przyjemne 🙂 A do tego samo ciacho jest bardzo pyszne i idealnie nada się do codziennej kawki. U mnie znika w błyskawicznym tempie. Do tej pory próbowałam robić różne brownie (z kaszy jaglanej, bananów i daktyli i wiele innych) i muszę przyznać, że ta wersja smakuje mi najlepiej. I chyb najlepiej wychodzi :p Ciacho jest takie fajne puszyste :)Ciacho uzupełniłam jeszcze pyszną mixitellą od mixit, która Wam gorąco polecam!
Brownie z fasoli – przepis
Składniki:
- dwie puszki fasoli czerwonej (odsączonej!),
- ksylitol – ilość wedle uznania,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- dwie czubate łyżki masła orzechowego,
- łyżka kakao,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- opcjonalnie do polania MIXITELLA, do kupienia w sklepie mixit,
- pół szklanki mąki gryczanej BALVITEN.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Rozpuszczamy czekoladę gorzką,
- Do rozpuszczonej czekolady dodajemy wszystkie pozostałe produkty.
- Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem.
- Pieczemy około 35 minut.
- Ostudzone brownie z fasoli dekorujemy mixitellą. Wszystkie smaki są obłędne, więc polecam wybrać Wam ulubiony 😀
- Delektujemy się smakiem 🙂
A Wy lubicie brownie z fasoli? A może macie jakiś inny, ciekawy przepis? Podzielcie się – jestem bardzo ciekawa ! 🙂
Zobacz równeiż:
- Kulki mocy z daktyli Thermomix – prosty przepis dla dzieci i nie tylko
- Babeczki kokosowe – prosty przepis na muffinki ala Rafaello
- Babeczki brownie – mocno czekoladowe. Przepis na babeczki bezglutenowe
- Shot z kurkumy i imbiru i pomarańczy – przepis na shoty na odporność
- Gulasz z indyka z warzywami
10 comments
O wow, Ty to masz zawsze świetne pomysły na zdrowe smakołyki:)
Pyszności. Zjadłabym jakies fit ciasto 😉
Ciasto wygląda obłędnie. Myślę, że również tak samo smakuje.
Uwielbiam brownie w każdej możliwej postaci ❤️
Kocham brownie, zdecydowanie jest to moje ulubione cicho 🙂
Mam wszystkie składniki! Zabieram się zaraz za robienie!
Myślisz, że mój maż by się dał nabrać? 😀
Mam swój przepis na brownie – takie w wersji fit..Ale mój mąż nie daje się nabrać na ciasta bez cukru :)))
[…] Brownie z fasoli, […]
[…] Nie wiem jak Wy, ale ja jestem miłośniczką czekolady! Jej nie odmawiam. Nigdy ? Mój zdrowy styl życia ją akceptuje i uwierzcie, że nic, naprawdę nic nie wskazuje na to, że kiedykolwiek wyłączę ją z diety ? Przez wiele lat uwielbiałam mleczną i białą. Od pewnego czasu stawiam głównie na gorzką, szczególnie jako dodatek do ciast (do jedzenia zdecydowanie bardziej wolę czekoladę z orzechami – też uwielbiacie?). W czekoladzie znajdziemy mnóstwo witamin i składników mineralnych, w tym żelazo, magnez, mangan, miedź, niacynę, flawonoidy, antyoksydanty, witaminę A, E oraz z grupy B, a także kwasy omega-6. Ponadto, gorzka czekolada wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. I to oparte naukowo! Dodaje nam energii, a także pomaga w myśleniu. Co ciekawe, zapobiega miażdżycy i wzmacnia serce. Tak samo lubię i ciacha czekoladowe. Na brownie mam kilka przepisów, a moim ulubieńcem jest brownie z fasoli. […]