Zastanawiasz się co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację? Oto 9 produktów, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety.
Co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację? – 9 produktów, które warto wprowadzić do swojej diety
Poruszane tematy
Dzisiejszy wpis przygotowała dla Was Inga Kochańska – dietetyk kliniczny.
Żyjemy w czasach, gdzie tempo życia zmusza nas do zapamiętywania coraz większej ilości nowych informacji. Chcąc jednocześnie zachować świeżość umysłu i pełną koncentrację należy zadbać o odżywianie, które odgrywa kluczową rolę. Dlaczego? Mózg zużywa 20-25% dostarczanej organizmowi energii. Witaminy i składniki mineralne dostarczane z pożywieniem wspierają nasz układ odpornościowy, nerwowy i dodają energii. Co zatem powinno znaleźć się w codziennej diecie?
1. Orzechy
Wspierają pracę całego układu nerwowego, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, chroniących nasz mózg przed starzeniem. Orzechy brazylijskie są świetnym źródłem selenu. Czy wiedzieliście, że 4 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na ten minerał? Warto mieć to na uwadze. Selen jest silnym antyoksydantem, opóźnia procesy starzenia i przeciwdziała chorobom nowotworowym. W orzechach nerkowca znaleźć możemy sporo magnezu, a w migdałach i orzechach arachidowych witaminę E i B3. Ta ostatnia z pewnością będzie mile widziana u osób zapracowanych. Wzmacnia naszą odporność na stres.
2. Ryby i owoce morza
Co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację? Szczególnie cennym produktem wspierającym naszą pamięć są tłuste ryby morskie – źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Bardzo korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu, ponieważ są składnikiem błon komórkowych neuronów i poprawiają pracę neuroprzekaźników. Łosoś, makrela, śledź, dorsz, tuńczyk, sardynki.. dla każdego coś dobrego! Wybór jest na prawdę spory. Zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu. Czy wiedzieliście, że zwykle najmniej lubiane śledzie zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż większość innych ryb? Ponadto są źródłem witaminy D, jodu, fosforu, żelaza oraz cynku. Warto mieć je na uwadze nie tylko z uwagi na skład, ale również na cenę. Dobrym uzupełnieniem naszego menu będą również owoce morza (np. krewetki). Wpływają korzystnie na naszą sprawność umysłową, zawierają duże ilości kwasów omega-3, witamin z grupy B, selenu, żelaza i magnezu. To również dobre źródło białka.W sytuacji, gdy nie spożywamy ryb (nie lubimy, nie możemy) należy pamiętać o dostarczaniu odpowiedniej ilości kwasów omega-3 lub suplementacji.
3. Pestki i nasiona
Komponując jadłospis warto pamiętać o pestkach, ziarnach i nasionach. Pierwsze na liście jest siemię lniane – bogate źródło kwasów omega-3, magnezu, żelaza, cynku, błonnika oraz lecytyny. To nie wszystko.. mają działanie przeciwutleniające, pozytywnie wpływają na układ hormonalny (zawierają lignany i fitoestrogeny – odpowiedniki żeńskich hormonów), zapobiegają nowotworom i starzeniu. Bogatym źródłem składników odżywczych są także pestki słonecznika, dyni czy sezam. Wzmacniają naszą pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałają zmęczeniu.
4. Owoce jagodowe
W zależności od sezonu warto włączyć na stałe do naszej diety truskawki, maliny, jeżyny, borówki, aronię czy jagody. Wzmacniają organizm, poprawiają pamięć i koncentrację oraz mają działanie przeciwzapalne. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
5. Zielonolistne warzywa
To źródło witamin z grupy B, witaminy C, E i K, kwasu foliowego, beta karotenu, wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu. Roszponka, szpinak i jarmuż to rośliny, które bardzo dobrze wpływają na pracę układu nerwowego.
Sprawdź przepis na makaron ze szpinakiem i tofu.
6. Rośliny strączkowe
Co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację? Roślinny strączkowe. Są źródłem nie tylko białka i błonnika, ale również witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Warto dwa razy w tygodniu zastąpić nimi dania mięsne. Rośliny strączkowe zapobiegają wystąpieniu stanów depresyjnych i lękowych, łagodzą skutki stresu i wspierają naszą pamięć.
7. Jajka
Według Instytutu Żywności i Żywienia, osoby zdrowe mogą spożywać jedno jajko dziennie, czyli siedem jajek tygodniowo. Jajka mają w sobie wszystko, czego potrzebujemy do życia. Są źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, D, E, K, B12, kwasu foliowego, cynku, fosforu, żelaza oraz kwasów omega-3 i omega-6. Jajka pozytywnie wpływają na pracę naszego układu nerwowego, a także wspierają procesy poznawcze, a wszystko to dzięki lecytynie.
8. Produkty pełnoziarniste
Węglowodany złożone stanowią paliwo dla pracy mózgu. Ich niedostateczna ilość sprawia, że pojawiają się kłopoty z pamięcią. Warto wprowadzić do codziennej diety pełnoziarniste kasze, pieczywo, makarony, płatki z pełnego ziarna czy brązowy ryż, a ograniczyć spożycie cukrów prostych, ponieważ one powodują chwilowy przypływ energii, po dłuższym czasie powodują zmęczenie, senność i problemy z koncentracją.
9. Czekolada i kakao
Nie bez powodu gorzka czekolada i kakao to naturalne antydepresanty. Są źródłem przeciwutleniaczy, magnezu, mają korzystny wpływ na naszą pamięć i koncentrację, ale co więcej łagodzą stany nerwicowe i depresyjne, a także zwiększają odporność na stres. Nie należy jednak przesadzać z ilością. 20 g dziennie w zupełności wystarczy 🙂
Sprawdź przepis na brownie z fasoli z czekolada gorzką <3
3 comments
[…] Zawsze będę Wam powtarzać, że odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa. To klucz do zdrowia! I nie chodzi tylko o pamięć i koncentrację, ale o wszystko. Nie wprowadzaj diety, tylko po prostu rozpocznij zdrowy styl życia. Ogranicz produkty wysokoprzetworzone, wszelkiego rodzaju fastfoody, słodycze. Zadbaj, aby w codziennym menu pojawiła się witamina A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz makroelementy. Pamiętaj, aby pić co najmniej 2 litry wody dziennie. Sprawdź również CO JEŚĆ, ABY POPRAWIĆ PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ. […]
Własciwe pożywienie i odpowiednio dobrana aktywność fizyczna to modelowa postawa.
[…] Co ciekawe, kakao ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, o czym możecie poczytać we wpisie CO JEŚĆ, ABY POPRAWIĆ PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ. […]