Zbliża się początek roku szkolnego, a wraz z nim ponownie staniesz przed dobrze znanym dylematem, czyli co zapakować do śniadaniówki dla dziecka. Jedzenie powinno być zdrowe, prawidłowo zbilansowane, a do tego smaczne. Dzięki temu dziecko chętnie po nie sięgnie w trakcie przerwy. Skorzystaj z naszej pomocy i sprawdź, co zapakować do śniadaniówki dla dziecka.
Pomysły na zbilansowane przekąski do śniadaniówki dla dziecka
Poruszane tematy
Pączek, słodycze, chipsy lub szybko zrobiona kanapka, to nie najlepsza opcja do śniadaniówki. Ważne jest to, aby dziecko mogło zjeść pełnowartościowy posiłek w szkole. Dzięki temu jedzenie dostarczy mu energii, wpłynie na poprawę koncentracji i pomoże w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Rozwiązaniem może być tani catering dietetyczny – szczególnie gdy nie masz czasu na samodzielne przygotowanie śniadania. Skorzystaj też z naszych pomysłów na zbilansowane przekąski – wprost idealne do śniadaniówki.
Mini wrapy z tortilli
Mini wrapy to prawdziwy hit. Dlaczego? Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a do tego możesz dopasować dodatki do gustu swojego dziecka, dzięki temu wrap na pewno mu posmakuje. Przygotowaliśmy przepis na klasyczną wersję wrapów z tortilli. Sprawdź, jak je zrobić.
Składniki:
- pełnoziarnista tortilla,
- plastry indyka lub kurczaka,
- ser żółty,
- sałata,
- pomidor,
- awokado,
- hummus.
Sposób przygotowania:
- posmaruj tortillę hummusem,
- warzywa pokrój w słupki i ułóż z jednej strony tortilli,
- dodaj umytą sałatę,
- zwiń tortille i przekrój na pół lub na mniejsze kawałki.
Domowe mini pizze
Czas na awaryjną przekąskę, która zasmakuje każdemu dziecku. W końcu kto nie lubi pizzy? Tym razem jednak przyrządź ją w nieco inny sposób, wykorzystaj też mąkę pełnoziarnistą i mnóstwo warzyw. Dzięki temu przyrządzisz naprawdę dobrze zbilansowany posiłek, który zmieści się do lunchboxa.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pełnoziarnistej.
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie),
- 150 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na sos pomidorowy:
- 200 g przecieru pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Dodatki:
- 150 g sera mozzarella;
- 100 g szynki drobiowej;
- ulubione warzywa np. papryka, pomidorki koktajlowe, oliwki, pieczarki, cukinia;
- świeża bazylia lub rukola (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- wymieszaj mąkę, sól i cukier, dodaj drożdże, a następnie dokładnie wymieszaj;
- dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek;
- ciasto zagnieć, pozostaw do wyrośnięcia na 30 min, a później przedziel na kilka mniejszych kuleczek;
- do małego garnka wlej przecier pomidorowy, podsmażony czosnek i wsyp przyprawy; gotuj na małym ogniu, aż woda się zredukuje;
- rozwałkuj kuleczki i uformuj z nich mini pizze;
- pokrój warzywa w małą kostkę;
- na każdą mini pizzę dodaj sos pomidorowy i przygotowane składniki;
- posyp mozzarellą i włóż do piekarnika na ok. 12-15 min;
- gotowe mini pizze przełóż do śniadaniówki po wystygnięciu;
- na wierzchu możesz dodać kawałki świeżej bazylii lub umytą i osuszoną rukolę.