Szukasz pomysłu na szybki i pyszny przepis na deser? Spróbuj czekoladowy pudding z nasionami chia! Nie tylko pyszny, ale i zdrowy. I .. zajmuje naprawdę chwile czasu 🙂
Czekoladowy pudding z chia
O nasionach chia jest głośno już od dłuższego czasu. przyznam szczerze, że przez wiele lat nie miałam pojęcia o istnieniu szałwii hiszpańskiej. Dopiero gdy zaczęłam interesować się zdrowym odżywianiem, a także dietą wegetariańską, wpadłam na nazwę. Spróbowałam i muszę przyznać, że się zakochałam! Był taki okres, że codziennie jadłam właśnie pudding z nasionami chia i to w różnych kompozycjach smakowych. Do dziś uwielbiam!Dlatego chce podzielić się z Wami przepysznym pomysłem na zdrowy deser z nasionami szałwii hiszpańskiej (oczywiście będzie ich więcej z czasem 😀 ).
Nasiona chia mają wyjątkowe wartości odżywcze, a także właściwości zdrowotne. W nasionach szałwii hiszpańskiej znajdziemy przede wszystkim cenne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, a także błonnik pokarmowy. Błonnik wywołuje uczucie sytości, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie trawienia. Nasiona chia bogate są także w białko. W ziarenkach znajdziemy również witaminy z grupy B m.in. B1, B2 czy B3, a także składniki mineralne jak chociażby fosfor, wapń czy żelazo. Co więcej, mają one także działanie przeciwutleniające. A co ważne, przeciwutleniacze zwalczają wytwarzanie wolnych rodników. Te wszystkie pozytywne cechy sprawiają, że warto stosować je w kuchni. A zastosowań mają naprawdę sporo! Ptasie mleczko, pudding z nasionami chia i wiele innych! Doskonałym pomysłem na ich przemycenie w codziennej diecie, jest (polecany przeze mnie 😀 ) deser czekoladowy pudding z chia. Nie tylko smakuje obłędnie, ale dostarcza cennych witamin i składników mineranych. Ponadto jest prosty i szybki w wykonaniu. A jak wiecie, ja sobie cenię czas w kuchni 😀
Składniki
- mleko roślinne o smaku czekoladowym /ALBO/ mleko roślinne lub krowie + łyżka kakao,
- nasiona chia, dostępne w sklepie BioSklep,
- wiórki kokosowe,
- truskawki.
Produkty (mleka roślinne, nasiona chia, kakao czy wiórki kokosowe) do przepisu możecie kupić w internetowym sklepie ze zdrową żywnością BIOSKLEP.
Przygotowanie:
- Do mleka dodać nasiona chia i wymieszać. W opcji mleko roślinne krowie + kakao do mleka dodać kako i nasiona chia i wymieszać
- odczekać około 15 minutaż zauważymy, że tworzy się pudding.
- Mieszamy jeszcze raz,
- Wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Deser zdobimy wedle uznania np. wirkami kokosowymi oraz truskawkami
- delektujemy się smakiem 🙂
Życzę Wam smacznego! Dajcie mi koniecznie znać czy mieliście okazję próbować taki deser. A może znacie jakiś inny przepis z wykorzystaniem nasion szałwii hiszpańskiej.
Drsery z czekoladą to zawsze dobry pomysł:)
Oj, no i teraz mam ochotę wypróbować. NIgdy nie jadłam chia 😀
Chetnie skorzystam z tego przepisu 🙂 wygląda bardzo smakowicie 🙂
Dzięki za super przepis! Zrobię z pewnością!
Ile dajesz nasionek na jedną szklankę mleka? Bo ja nie zawsze umiem trafić z konsystencją.
O luuudzie…dostałam przez Ciebie ślinotoku..Niesamowicie apetycznie to wygląda 🙂
Fajny przepis 🙂 Deser wygląda naprawdę smakowicie 🙂
Mniam czekolada, chia i wiórki kokosowe! Jak dla mnie połączenie idealne 🙂