Wśród społeczeństwa, głównie starszego pokolenia, krąży opinia, że w czasie ciąży kobieta powinna jeść dwa razy więcej żywności niż dotychczas — za siebie i za dziecko, czyli za dwoje. Czy to prawda? Czy ciężarna musi jeść za dwoje? Co na ten temat mówi nam nauka? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu. Zapraszam!
Jeść za dwoje — prawda czy mit?
Poruszane tematy
Czy ciężarna musi jeść za dwoje? Stwierdzenie, że kobieta w trakcie ciąży powinna jeść za dwoje, jest niepoprawne. Co więcej, może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia — zarówno ciężarnej, jak i jej dziecka. Owszem, zapotrzebowanie na kalorie i składniki odżywcze wzrasta w tym okresie, ale zdecydowanie nie aż dwukrotnie. Spożywając zbyt duże ilości jedzenia, możemy doprowadzić do nadmiernych przyrostów masy ciała kobiety, czego efektem może być wystąpienie makrosomii, czyli nadmiernej masy ciała dziecka, a w starszym wieku doprowadzić do pojawienia się u niego chorób dietozależnych takich jak insulinooporność, nadciśnienie tętnicze czy otyłość.
Być może zainteresuje Cię artykuł dietetyk: Mdłości w ciąży.
Jak obliczyć zapotrzebowanie na energię w ciąży?
Pojawia się zatem pytanie, jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne kobiety ciężarnej. W dzisiejszych czasach, gdy mamy dostęp do Internetu to bardzo proste. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę internetową frazę “całkowita przemiana materii — kalkulator”, wybrać jedną ze stron, która ukaże się w wynikach, a następnie uzupełnić wymagane dane. Będą to: płeć, masa ciała (przed ciążą), wzrost, wiek i stopień aktywności. Do uzyskanego wyniku należy dodać dodatkowe zapotrzebowanie kaloryczne wynikające ze zwiększonego wydatku energii w czasie ciąży. Jest ono zależne od trymestru ciąży i tak:
- dla I trymestru będzie to dodatkowe 85 kcal,
- dla II trymestru – 285 kcal,
- a dla III – 475 kcal.
Dodanie wyniku otrzymanego z kalkulatora internetowego i odpowiedniej dla trymestru wartości umożliwi określenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla ciężarnej, czyli liczby kalorii, jaką powinna spożywać w każdego dnia.
Jaka jest kaloryczność diety dla przyszłej mamy?
Kaloryczność diety kobiety ciężarnej nie jest stała — tak jak wykazałam wyżej — zależy od wielu czynników i wieku ciąży. Każda ciężarna powinna wyliczyć sobie zapotrzebowanie indywidualnie lub z pomocą dietetyka. Zazwyczaj będzie to około 2200-2500 kcal/dobę. Uwaga! Instrukcja obliczania zapotrzebowania kalorycznego dotyczy kobiet, które przed zajściem w ciążę miały prawidłową masę ciała. U tych z masą ciała wykraczającą poza normę — zarówno w przypadku niedowagi, jak i nadwagi oraz otyłości — zalecana jest konsultacja dietetyczna i dopasowanie kaloryczności. Odpowiednia ilość energii dostarczanej wraz z dietą gwarantuje właściwe przyrosty masy ciała.
Zapotrzebowanie na energię u kobiet w ciąży bliźniaczej
W przypadku ciąży mnogiej, kiedy mama spodziewa się przyjścia na świat bliźniaków, sprawa z wyliczaniem kaloryczności wygląda trochę inaczej. Zapotrzebowanie na kalorie wzrasta jeszcze bardziej niż w przypadku ciąży pojedynczej. W zaleceniach dotyczących konkretnych wartości kalorycznych występują różnice.
- W zagranicznych rekomendacjach można znaleźć informację o zalecanej kaloryczności od 3000 do 3500 kcal/dobę w I trymestrze. Przy założeniu, że masa ciała matki przed ciążą była w normie.
- W II i III trymestrze może to być dodatkowy wzrost rzędu 700 kcal/dobę.
Ile razy jeść dziennie w ciąży?
W okresie ciąży należy zwrócić szczególną uwagę na gospodarkę węglowodanowo-insulinową organizmu. To dlatego przyszłe mamy muszą czekać pod gabinetem pielęgniarki dwie godziny po wypiciu glukozy rozpuszczonej w wodzie i trzykrotnie oddać krew do badania. Z punktu widzenia zachowania właściwego stężenia glukozy i insuliny należy zadbać o odpowiednie przerwy pomiędzy posiłkami – nie mogą być one zbyt krótkie ani zbyt długie. W praktyce powinny wynosić około trzech godzin — w tym czasie nie należy podjadać, a wypijane w tej przerwie płyny nie powinny zawierać cukru. Przy założeniu przerw trwających około trzech godzin, w ciągu dnia ciężarna powinna zjadać mniej więcej 5 posiłków.
Podsumowując, warto obliczyć zapotrzebowanie ciężarnej, ponieważ pozwala to bardziej świadomie wybierać, co będzie się zjadało i w jakich ilościach. Przestrzeganie tych zaleceń pomoże zachować prawidłowe przyrosty w trakcie ciąży i ogólną masę ciała matki, co zmniejszy ryzyko wystąpienia niebezpiecznych dla matki i dziecka powikłań.
Artykuł przygotowała dla Was:
Viviana Stanley-Kałuża
Dietetyk kliniczny, autorka książek i ebooków, a prywatnie mama dwóch chłopców. Pomaga zachować balans w życiu całej rodziny, udowadniając, że można utrzymać zdrową dietę i nie zwariować.
1 comment
nie wiem jak ktoś mógł sądzić, że trzeba jeść za dwoje – przecież bobas jest maleńki a porównaniu do dorosłego 😉 wiadomo że trochę więcej trzeba jeść bo organizm jest bardzej obciążony o musi mieć więcej energii, ale bez przesady. w końcu jak będziemy jeść za dużo to nie tylko będziemy borykać się z problemami nadwagi po ciąży ale też maluszek może mieć gorszy start 🙁 w ciąży zamawiałam dietę do domu bo nie byłam w stanie wystać w kuchni, a mąż nie umiał gotować. wtedy miałam dietę jakby ,,active” czyli o nieco większej kaloryczności niż zwykle i problemów nie było 😀