Fit batony snickers – batonik snickers w zdrowej wersji bez pieczenia i cukru

Fit batony snickers to doskonała propozycja dla wszystkich łakomczuchów. Zdrowa wersja, bez cukru, bez pieczenia. Idealna dla starszych, jak i dzieci.

fit batony snickers

Fit batony snickers – batonik snickers w zdrowej wersji bez pieczenia i cukru

Myślę, że batonów snickers nie muszę nikomu przedstawiać. Zapewne większość z Was je uwielbia, a z pewnością każdy zna 😀 Ja przyznam szczerze jestem ich fanką. I swego czasu pochłaniałam je 🙂 Dwa dziennie to był minimum – serio! Jakiś czas temu przygotowałam dla was przepis fit snickers w słoiczku. Wersje słoiczkowe to moim zdaniem idealna opcja dla leniwych 😀 Albo jak nie mamy zbyt wiele czasu, by się bawić w formowanie batoników itd. :p Dziś jednak przygotowałam dla Was wersję, która zajmuje nieco więcej czasu. Oczywiście bez przesady. Wiecie, że o ile kocham gotować, o tyle nie lubię stać w kuchni 🙂

W przepisie znajdziemy masło orzechowe, które stanowi bogate źródło białka, przeciwutleniaczy i błonnika. Znajdziemy w nim tryptofan, który pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz koncentrację. Do tego witamina E, zabezpieczająca komórki przed działaniem wolnych rodników. Nie brakuje w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło zawietra m.in. kwas oleinowy, linolowy i alfa-linolenowy.

Fit baton snickers składa się z trzech warstw: spodu – nugatu, daktylowego (przepysznego) karmelu oraz polewy. Ja zaczęłam od spodu – nugatu, potem robiłam karmel, a na końcu oblałam czekoladą. Jak zwykle wersja z blenderem oraz na thermomix. Przepis może się wydać nieco skomplikowany, ale uwierzcie, że tak nie jest 🙂 Niezależnie, czy macie thermomixa, czy też nie.

Przepis na fit batony snickers – BLENDER I THERMOMIX

Nugat:

Karmel:

  • 250 g daktyli,
  • 50 g masła orzechowego,
  • orzeszki ziemne.

 

 

Polewa:

  • gorzka czekolada,
  • łyżka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

Daktyle zalej gorącym wrzątkiem i w tym czasie przygotuj NUGAT:

  1. Wszystkie składniki na nugat zblenduj. Masa powinna być plastyczna – w razie konieczności dodaj 3-5 łyżek wody z namoczonych daktyli. Jeśli używasz thermomixa to ustaw miksowanie  30 sekund/ obroty 8 – sprawdź, dodaj w razie potrzeby 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksuj 30 sekund / obroty 8.
  2. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż gotową masę. Przyciśnij mocno i postaraj się rozłożyć masę równomiernie.

Karmel:

  1. Namoczone daktyle zmiel razem z masłem orzechowym oraz 5 łyżeczkami wody z daktyli.
  2. Otrzymany daktylowy karmel przełóż na masę nugatową.
  3. Na karmelu ułóż orzeszki ziemne i delikatnie dociśnij rękoma.
  4. Włóż do zamrażalnika na około 2 godziny.

Polewa:

  1. Po 2 godzinach wyjmij nugat i karmel z zamrażalnika i pokrój na batony.
  2. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejek kokosowym. Ja dodatkowo dodaję 1-2 łyżki mleka roślinnego.
  3. Batony zamocz w czekoladzie i wstaw do lodówki, aby czekolada stwardniała.

fit batony snickers

Możesz delektować się smakiem 😀 A Wy lubicie snickersa? Jak Wam się podoba opcja na zdrową alternatywę? Dajcie znać, jak zrobicie! Jestem ciekawa czy Wam zasmakuje 🙂

 

 

 

 

5 comments

Pojedztam.pl says:

Wyglądają bardzo smacznie, jestem pewna, że ta wersja przypadłaby nam do smaku.

Ciekawska+Magdalena says:

Bez pieczenia i cukru? Coś dla mnie i wygląda tak dobrze

Adam says:

Daktyle dają energię nawet na cały dzień i ta jak dla mnie najsmaczniejsza bo gorzka czarna czekolada. Muszę to zrobić. Jestem na tak.

Marlena H. says:

Właśnie szukam zdrowszych wersji słodkosci. Dobrze, że trafiłam na ten wpis. Mam wszystkie składniki oprócz ksylitolu. Koniecznie muszę przetestować przepis.

Mity żywieniowe - 13 mitów żywieniowych według trenera says:

[…] fit batony snickers, […]

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *