Fit kinder bueno bez pieczenia – szybka tarta

Fit kinder bueno bez pieczenia  – szybka tarta

Fit kinder bueno to pyszny, zdrowy deser dla dzieci i nie tylko. Ta szybka tarta jest prosta w wykonaniu w Thermomix, ale i nie tylko. Jak zrobić? Przygotowałam dla Was przepis krok po kroku.

fit kinder bueno bez pieczenia

Przepis na fit kinder bueno – thermomix

Przepis na fit kinder bueno chodził za mną już od kilku miesięcy. Robiliśmy koktajl, deser w słoiczku i w końcu przyszedł czas na wersję bez pieczenia. Tartę wykonałam w thermomix, ale jeśli jeszcze nie macie tego cudownego sprzętu (zakupcie koniecznie!), to z powodzeniem zrobicie za pomocą blendera. Mimo tego, że mamy tu 3 warstwy i troszkę tych składników, to naprawdę ciacho robi się bardzo prosto. Zresztą dobrze już wiecie, że ja słynę z szybkich i prostych przepisów 😉

Za pierwszym razem robi się je nieco dłużej, ale za 3-4 dojdziecie już do wprawy. Nie przedłużając, przechodzę do tematu wpisu. Oto przepis na fit kinder bueno bez pieczenia thermomix.

Składniki:

Spód:

  • 200 g daktyli, które kupicie w sklepie biosklep.com.pl,
  • 150 g płatków owsianych,
  • 100 g migdałów.

Masa:

  • 250 g suchej kaszy jaglanej,
  • 5 łyżek nutlove Crispy Hazelnut, które kupisz w sklepie sfd.skle.pl – na hasło niedoskonalamama masz 10% żniżki na zakupy 🙂

Polewa:

  • 2 x czekolada gorzka
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  1. Daktyle zamocz w gorącej wodzie na 20 minut.
  2. Wodę z daktyli odlej, a daktyle razem z płatkami i migdałami wrzuć do thermomixa (blendera) i ustaw themormix – mieszanie 20 sekund , obroty 6.
  3. Otrzymaną masę (będzie gęsta) przełóż kopystką do formy na tartę i ugnieć.
  4. Ugotuj kaszę jaglaną, wybierając opcję gotowania kaszy „gotowanie 300 g kaszy jaglanej”.
  5. Do ugotowanej kaszy dodać 5 łyżek nutlove crispy hazelnut i ustawić mieszanie 20 sekund / 8 obrotów.
  6. Jeżeli masa nie będzie gładka, ponownie ustaw mieszanie.
  7. Poczekaj aż kasza ostygodnie.
  8. W tym czasie w rondelku rozpuść czekoladę gorzką, dodając dwie łyżki mleka.
  9. Masę z kaszy i nutlove przełóż na przygotowany wcześniej spód. 
  10. Na sam koniec polej rozpuszczoną czekoladę.
  11. Schowaj do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Możesz się delektować smakiem 😀

przepisna fit kinder bueno bez pieczenia

Dietetyczne kinder bueno bez pieczenia – dlaczego warto?

Batony zawierają w sobie cukier i wiele innych zbędnych składników. Jeśli mamy taką możliwość, to dobrze robić samemu słodkości. Ja jestem miłośniczką tego, co słodkie i nie wyobrażam sobie rezygnacji ze słodyczy. Już niejednokrotnie Wam pisałam, że np. czekolada na stałe wpisana jest do mojego menu. Natomiast staram się wybierać zdrowsze alternatywy, tworząc właśnie ciasta bez pieczenia z kaszy jaglanej, która jest skarbnicą witamin i składników mineralnych: witaminy z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), żelazo, miedź.



W kaszy znajdziemy lecytynę, która obniża poziom cholesterolu we krwi, wpływa na pamięć oraz koncentracje. Na podstawie badań wynika, że spożywanie kaszy jaglanej obniża poziom glukozy, a także insuliny. Jednak to nie wszystko.

Ponadto, nie zawiera glutenu, a wiec jest idealna dla osób, które cierpią z powodu nietolerancji glutenu. Warto po nią sięgnąć również z tego względu, że wykazuje działanie antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, a więc doskonale sprawdzi się, gdy mamy katar. Jako jedna z dwóch kasz, razem z gryczaną, ma działanie zasadotwórcze. Obie odgrywają znaczącą rolę w przywróceniu kwasowo-zasadowej równowagi w organizmie. Z kolei dzięki krzemionce, korzystnie wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie. Warto wiedzieć, że krzem pełni również niezwykle istotną rolę w mineralizacji kości, bowiem zapobiega ich odwapnieniu.



I choć wiele osób kojarzy kaszę jako zamiennik ziemniaków czy różu – do obiadu, to tak naprawdę kasza jaglana ma znacznie więcej zastosowań. To idealny składnik deserów, szczególnie tych bez pieczenia. Sama osobiście ją używam do różnych deserów np. fit ferrero rocher, czy FIT OREO, które również przygotowałam z nutlove.

Pamiętajcie tylko, ze kasza ma gorzkawy smak. Dlatego przed użyciem jej jako składnik posiłku, należy ją obficie opłukać, najlepiej pod bieżącą wodą 🙂 Spotkałam się z zaleceniem opłukania jej w zimnej wodzie, w gorącej, na zmianę. Ja przyznam szczerze, ze robię to różnie :p I za każdym razem pozbywam się goryczy 🙂

Dajcie mi znać w komentarzu, czy i do czego używacie kaszy jaglanej. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej próbować w deserach, to koniecznie musicie przyrządzić fit kinder bueno bez pieczenia! I podzielić się walorami smakowymi 🙂

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.