Fit snickers w słoiku to doskonała alternatywa dla sklepowych batonów. Bez cukru, bez pieczenia. Przepis na pyszny i zdrowy fit snickers.
Fit snickers w słoiczku – smaczny i zdrowy snickers bez cukru i pieczenia
Poruszane tematy
Jak już Wam nie raz wspominałam, kocham gotować, ale nie lubię spędzać czasu w kuchni. Dlatego wiele przepisów na snickersy omijałam – były po prostu za długie do zrobienia 😀 W ostateczności stworzyłam swój przepis bez cukru i bez pieczenia, na podstawie kilku innych. Pierwszy raz robi się nieco dłużej, bo trzeb wszystko ogarnąć – mamy tutaj dwie masy plus polewę. Ale kolejnym razem, robi się już z pamięci i naprawdę szybko 🙂 Ten przepis to świetna alternatywa dla batonów sklepowych, które niestety nie mają zbyt dobrego składu. Nie ma tu ani grama cukru 🙂 I co najważniejsze – nie musimy nic piec 😀
Składniki:
1.Krem jaglany:
- pół szklanki płatków jaglanych (wcześniej namoczonych),
- 3 daktyle do osłodzenia,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (może być krowie). Ja używam sojowego, które dostaniecie w sklepie zieleniak24.
2.Masa daktylowa
- szklanka daktyli,
- 2 łyżki masła orzechowego
3.Polewa:
- kakao,
- olej kokosowy, który kupicie w sklepie zieleniak24.
- pół szklanki mleka roślinnego,
- orzeszki ziemne bez soli do ozdoby.
Przygotowanie:
Krem jaglany:
- płatki jaglane namoczyć,
- do blendera wrzucić płatki jaglane, łyżkę masła orzechowego, 3 daktyle (żeby była trochę słodka :D) oraz mleko. Mleko polecam dodawać stopniowo, aby wszystko zblendowało się na jednolitą masę, ale jednocześnie ma być ona gęsta.
- przełożyć do słoiczka/szklanki.
Karmel daktylowy:
- Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 minut.
- Do blendera dodajemy daktyle, 1,5 łyżki masła orzechowego oraz mleka. Mleko polecam dodawać powoli i na oko – tak, aby się wszystko fajnie zblendowało, ale masa była dość gęsta.
- przełożyć do słoiczka/szklanki,
Polewa
- Do rondelka dodać czubatą łyżkę oleju kokosowego, łyżkę kakao oraz szklankę mleka
- Gotować na małym ogniu.
- Pozostawić do wystudzenia i polać jako ostatnią warstwę.
- Ozdobić deser orzeszkami ziemnymi.
- wrzuć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc
- delektuj się smakiem!
Życzę smacznego ! 🙂 Wygląda pysznie, prawda?
Zobacz również:
- Kulki mocy z daktyli Thermomix – prosty przepis dla dzieci i nie tylko
- Babeczki kokosowe – prosty przepis na muffinki ala Rafaello
- Babeczki brownie – mocno czekoladowe. Przepis na babeczki bezglutenowe
- Shot z kurkumy i imbiru i pomarańczy – przepis na shoty na odporność
- Gulasz z indyka z warzywami
17 comments
Wypróbuję 🙂
Wygląda tak pysznie że muszę zrobić koniecznie!
Już dodałam sobie ten post do ulubionych zakładek i sama spróbuję stworzyć takiego snickersa 🙂
O mniam, snickersa zawsze chętnie ?
Właśnie zastanawiałam się nad deserem na weekend i już wiem co zrobię 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
Czuje się namówiona 😀 Przyznam, że takie przepisy są dla mnie wręcz idealne gdy muszę ograniczać cukier :p
W wersji fit – naprawdę mega 😉
Ja właśnie do jagielnika robię taki a’la solony karmel z daktyli i masła orzechowego -pyycha 🙂
No nie o tej godzinie mi takiego mega smaka narobiłaś .
Przepis dodałam do ulubionych i zdecydowanie zamierfzam wyptróbować 🙂 Wygląda obłędnie!
i tak smakuje 😀
Jutro mam gości, więc chętnie przygotuję takie pyszności do kawy! 🙂
Ja Snickersa akurat średnio lubię przez orzeszki.
wow nie sądziłam że można stworzyć tak apetycznie zdrową przekąskę, aż chce się spróbować
Ale narobiłaś mi ochoty! Koniecznie muszę go wypróbować 🙂
Chyba wiem, co jutro sobie już przygotuję dobrego 😀
[…] je ? Dwa dziennie to był minimum – serio! Jakiś czas temu przygotowałam dla was przepis fit snickers w słoiczku. Wersje słoiczkowe to moim zdaniem idealna opcja dla leniwych ? Albo jak nie mamy zbyt wiele […]