Gofry owsiane to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Wiele możliwości dodatków sprawia, że z pewnością szybko się nie znudzą. Jak je zrobić?
Gofry owsiane – przepis na bezglutenowe i szybkie chrupiące gofry
Bardzo długo szukałam szybkiego przepisu na pyszne i chrupiące gofry z niewielu składników. Próbowałam wiele sposobów, różnych kombinacji składników i w końcu się udało! Idealne bezglutenowe gofry owsiane są pyszne i podbiły serducho moich domowników. Nawet mój narzeczony je sobie chwali – a dodam, że nie przepada on za słodkim (ja też się dziwie, że to w ogóle możliwe, ale zawsze słodkości zostają dla mnie :D) Muszę przyznać, że zrobienie perfekcyjnych gofrów to nie lada wyzwanie. Ile ja się namęczyłam, żeby wyszły chrupiące :p Ciągle zmieniałam proporcje – za każdym razem wychodziły, ale raz mniej, raz bardziej chrupiące i o. Już sama nie wiem od czego to zależy. Ale myślę, że poza składnikami, ważna jest gofrownica i temperatura.
Kumpela opowiadała, że ma jakąś gorszą gofrownicę i w niej praktycznie żaden przepis nie wychodzi. Zamówiła nową i nagle okazuje się, że przepisy wychodzą :p Także.. metodą prób i błędów dochodzi się, co jest nie tak 😀 Tak czy siak, te z dzisiejszego przepisu są dobre nawet jak są już zimne i lekko gumowate 😀 I co najważniejsze, można je podawać ze wszystkim 🙂 Ja kocham gofry z masłem orzechowym, choć myślę, że niebawem mi się znudzi. Jednak ostatnio z Maksiem jemy gofry owsiane z przepysznym sosem czekoladowo-orzechowym.
Składniki:
- 165 gram płatków owsianych,
- 365 ml mleka roślinnego
- 10 ml oliwy z oliwek,
- 30 g ksylitolu (opcjonalnie może być cukier trzcinowy, ilość uzależnijcie do własnego smaku. My jak robimy gofry z sosem czekoladowym, to w ogóle nie słodzimy )
- sos czekoladowo-orzechowy Allnutrition.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
- Odstawiamy na około 7-10 minut, aby masa zgęstniała.
- Gofrownicę smarujemy oliwą z oliwek i rozgrzewamy.
- Smażymy gofry aż się zarumienią.
- Smarujemy ulubionym sosem z Allnutrition.
P.S. Nie ma tu jajek ani proszku do pieczenia, ale gofry i tak wychodzą 🙂 Ja przyznam szczerze, że się bawię cały czas proporcjami składników – płatków i mleka i na tej proporcji wychodzą najbardziej chrupiące 🙂
Jak będziecie smażyć gofry, to przez pierwsze dwie minuty nie zaglądajcie do gofrownicy, aby Wam się nie rozwaliły 🙂 Niech ciasto się troszkę upiecze 🙂 A Wy lubicie gofry? Macie jakieś sprawdzone przepisy?
7 comments
Mniam ❤️ Ale mi narobiłaś ochoty na gofry!
Kocham gofry 🙂 chętnie wypróbuję twój przepis 🙂
Chyba muszę wypróbować ten przepis 🙂
Kocham gofry i właśnie mi przypomniałaś, że muszę je zrobić. Wypróbuję Twój przepis 🙂
Patrzę na te zdjęcia i od razu robię się głodna! Moje dzieci będą zachwycone!
Znam inne smaki sosów tej firmy i uważam, że są sztosem. Owszem nie smakują jak te zwykłe, mega kaloryczne ale mi wystarczą 🙂
Ale mi smaka na gofry zrobiłaś 😉