Kotlety z amarantusa z warzywami to pyszne danie dla niemowlaków, starszych dzieci,a nawet i dorosłych. proste, szybkie, smaczne i zdrowe.
Kotlety z amarantusa z warzywami – właściwości amarantus
Gdy pierwszy raz usłyszałam „amarantus”, spytałam „a co to w ogóle jest?!”. Potem spróbowałam i się w nim zakochałam. Muszę Wam szczerze przyznać, że amarantus trzeba umieć przyrządzić, aby naprawdę smakował. Dużo, dużo i jeszcze raz dużo przypraw i ziół polecam 🙂 A tak w ogóle czym jest amarantus? To zboże, które należy do jednych z najstarszych roślin uprawnych świata! Jego cechą charakterystyczną są wysokie wartości odżywcze oraz zdrowotne. Stanowi bogate źródło żelaza, dlatego polecany jest w walce z anemią. Ponadto stanowi cenne źródło białka, które bardzo dobrze się przyswaja. Co ciekawe, zawiera komplet aminokwasów egzogennych: lizynę, tryptofan oraz metioninę. Znajdziemy w nim również jedno oraz wielonienasycone kwast tłuszczowe, które m.in. zmniejszają ryzyko miażdzycy i innych chorób układu krążenia.Nie zawiera glutenu, dlatego stosowany jest w diecie bezglutenowej. Amarantus bogaty jest w witminy z grupy B oraz A, C oraz E. Znajdziemy w nim duże ilości błonnika, co pozytywnie wpływa na pracę jelit.
Przepis na Kotlety z amarantusa z warzywami
Kotlety z amarantusa sprawdzą się nie tylko dla niemowlaka, ale i starszych dzieci oraz dorosłych. Ja Maksysiowi po raz pierwszy podałam je po 7 miesiącu życia. Ten przepis jest ubogi w przyprawy i zioła, ale wystarczy tylko je dodać, aby kotleciki smakowały tym, którzy lubią dobrze przyprawione dania 🙂 W składnikach przedstawiam Wam dodatkowo wersje zamienne, gdyby ktoś np. nie tolerował glutenu lub nie chciał dodawać jajka. Dodatkowo ugotowałam Maksysiowi w BabyCook warzywka na parze. Jeśli jeszcze nie znacie urządzenia, odsyłam Was do wpisu Dlaczego warto kupić BabyCook?.
Składniki:
- szklanka ziaren amarantusa
- mąka żytnia lub kukurydziana
- 1 jajko lub dwie łyżki stołowe siemienia lnianego zalanego gorącym wrzątkiem (dwie łyżki siemienia wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i czekamy aż zrobi się kisiel. Zastępuje to jako 🙂 )
- przyprawy według uznania: słodka papryk, pieprz, bazylia
- oliwa z oliwek
- dwie marchewki
- dwie pietruszki
- kawałek selera
Przygotowanie:
- Ziarna amarantusa gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W BabyCook gotujemy na parze warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę. Wlewamy wody na poziomie 3 i czekamy aż się ugotują 🙂
- Do ugotowanych ziaren dodajemy mąkę żytnią/kukurydzianą -(ja dodałam 2 łyżki. Jeżeli wyda Wam się za rzadkie, dodajcie jeszcze trochę) oraz jajko/kisiel z siemienia lnianego oraz część ugotowanych warzyw: pół marchewki, pół selera i pół pietruszki.
- Wszystko ze sob dokładnie wymieszajcie.
- Wlej na patelnię troszkę oliwy z oliwek.
- uformuj kotleciki i wrzuć je na rozgrzaną patelnię.
- Smaż aż się zarumienią z obydwóch stron.
- Podaj kotleciki razem z warzywami.
Życzę smacznego!
W wersji dla starszych dzieci lub dorosłych, polecam dodać więcej przypraw i ziół i dodatkowo ugotować ziemniaczki 😀
BabyCook- BEABA POLSKA
Mata EZPZ – TATATA.PL
Śliniaczek – LASSIG.PL
18 comments
Super! Zdrowo, twórczo i smacznie – takie dania zasługują na uwagę 🙂
Z chęcią skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam serdecznie!
Mniam! Muszę przyznać że sama chętnie bym zjadła 🙂
O amarantusie słyszałam. Mam go w musli w postaci ekspandowanej. Teraz będąc w ciąży wspomagam się różnego rodzaju kaszami ze względu na problemy z jelitami.
Amarantus? Słyszałam. I bardzo kusi mnie spróbowanie takich kotletów.
Ja też włączyłam amarantus do diety mojego malucha, zawsze to dodatkowe źródło żelaza 🙂
Muszę koniecznie zrobić mojemu synkowi!
Zapisuję sobie przepis i na pewno się zabiorę za te kotlety. Muszą być przepyszne!
Chyba jeszcze nigdy nie jadłam niczego co by było z amarantusem, ciekawe jak smakują kotleciki
Bardzo ciekawy przepis, muszę komuś podesłać:)
Bardzo lubię kotlety warzywne więc chętnie wypróbuję przepis 🙂
Nigdy jeszcze takich nie jadłam, wolę jednak klasyczną wersję z mięsem
to brzmi smacznie… muszę wypróbować na swoich dzieciach 😀
Lubię takie zdrowe dania! Z chęcią wypróbuję przepis 🙂
Wyobraź sobie, że nie mam pojęcia jak smakuje amarantus, a bardzo mnie to ciekawi 🙂
Widzę same dobre składniki w tych kotlecikach 🙂 bardzo smacznie wyglądają 🙂
Przyznam się, że pierwszy raz o tym słyszę! jestem ciekawa jak smakują 🙂 z chęcią skorzystam z przepisu 🙂
Posiłek wygląda smacznie i zdrowo. Zdecydowanie zachęca do spróbowania.
Zdrowe, piekne, idealne, cudny posilek! <3 Chyba przygotuje takie niebawem 🙂