Categories przepisy dla dzieci

Kotlety z amarantusa z warzywami

Kotlety z amarantusa z warzywami to pyszne danie dla niemowlaków, starszych dzieci,a  nawet i dorosłych. proste, szybkie, smaczne i zdrowe.

kotlety z amarantusa

Kotlety z amarantusa z warzywami – właściwości amarantus

Gdy pierwszy raz usłyszałam „amarantus”, spytałam „a co to w ogóle jest?!”. Potem spróbowałam i się w nim zakochałam. Muszę Wam szczerze przyznać, że amarantus trzeba umieć przyrządzić, aby naprawdę smakował. Dużo, dużo i jeszcze raz dużo przypraw i ziół polecam 🙂 A tak w ogóle czym jest amarantus? To zboże, które należy do jednych z najstarszych roślin uprawnych świata! Jego cechą charakterystyczną są wysokie wartości odżywcze oraz zdrowotne. Stanowi bogate źródło żelaza, dlatego polecany jest w walce z anemią. Ponadto stanowi cenne źródło białka, które bardzo dobrze się przyswaja. Co ciekawe, zawiera komplet aminokwasów egzogennych: lizynę, tryptofan oraz metioninę. Znajdziemy w nim również jedno oraz wielonienasycone kwast tłuszczowe, które m.in. zmniejszają ryzyko miażdzycy i innych chorób układu krążenia.Nie zawiera glutenu, dlatego stosowany jest w diecie bezglutenowej. Amarantus bogaty jest w witminy z grupy B oraz A, C oraz E. Znajdziemy w nim duże ilości błonnika, co pozytywnie wpływa na pracę jelit.

kotlety z amarantua

Przepis na Kotlety z amarantusa z warzywami

Kotlety z amarantusa sprawdzą się nie tylko dla niemowlaka, ale i starszych dzieci oraz dorosłych. Ja Maksysiowi po raz pierwszy podałam je po 7 miesiącu życia. Ten przepis jest ubogi w przyprawy i zioła, ale wystarczy tylko je dodać, aby kotleciki smakowały tym, którzy lubią dobrze przyprawione dania 🙂 W składnikach przedstawiam Wam dodatkowo wersje zamienne, gdyby ktoś np. nie tolerował glutenu lub nie chciał dodawać jajka. Dodatkowo ugotowałam Maksysiowi w BabyCook warzywka na parze. Jeśli jeszcze nie znacie urządzenia, odsyłam Was do wpisu Dlaczego warto kupić BabyCook?.

Składniki:

  • szklanka ziaren amarantusa
  • mąka żytnia lub kukurydziana
  • 1 jajko lub dwie łyżki stołowe siemienia lnianego zalanego gorącym wrzątkiem (dwie łyżki siemienia wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i czekamy aż zrobi się kisiel. Zastępuje to jako 🙂 )
  • przyprawy według uznania: słodka papryk, pieprz, bazylia
  • oliwa z oliwek
  • dwie marchewki
  • dwie pietruszki
  • kawałek selera

Przygotowanie:

  1. Ziarna amarantusa gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W BabyCook gotujemy na parze warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę. Wlewamy wody na poziomie 3 i czekamy aż się ugotują 🙂
  3. Do ugotowanych ziaren dodajemy mąkę żytnią/kukurydzianą -(ja dodałam 2 łyżki. Jeżeli wyda Wam się za rzadkie, dodajcie jeszcze trochę) oraz jajko/kisiel z siemienia lnianego oraz część ugotowanych warzyw: pół marchewki, pół selera i pół pietruszki.
  4. Wszystko ze sob dokładnie wymieszajcie.
  5. Wlej na patelnię troszkę oliwy z oliwek.
  6. uformuj kotleciki i wrzuć je na rozgrzaną patelnię.
  7. Smaż aż się zarumienią z obydwóch stron.
  8. Podaj kotleciki razem z warzywami.

kotlety z amarantusa

 

 

 

Życzę smacznego!

W wersji dla starszych dzieci lub dorosłych, polecam dodać więcej przypraw i ziół i dodatkowo ugotować ziemniaczki 😀

BabyCook-  BEABA POLSKA

Mata EZPZ – TATATA.PL

Śliniaczek – LASSIG.PL

 

18 comments

Natalia Ozga says:

Super! Zdrowo, twórczo i smacznie – takie dania zasługują na uwagę 🙂
Z chęcią skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam serdecznie!

Agnieszka Bil-Jablonska says:

Mniam! Muszę przyznać że sama chętnie bym zjadła 🙂

Natalia Kufrasa says:

O amarantusie słyszałam. Mam go w musli w postaci ekspandowanej. Teraz będąc w ciąży wspomagam się różnego rodzaju kaszami ze względu na problemy z jelitami.

Sandra z Chrzasteksumienia says:

Amarantus? Słyszałam. I bardzo kusi mnie spróbowanie takich kotletów.

JednoSpojrzenie says:

Ja też włączyłam amarantus do diety mojego malucha, zawsze to dodatkowe źródło żelaza 🙂

Joanna Majchrzak says:

Muszę koniecznie zrobić mojemu synkowi!

Świat Pani Domu - Ola says:

Zapisuję sobie przepis i na pewno się zabiorę za te kotlety. Muszą być przepyszne!

Zdrowa i Piękna says:

Chyba jeszcze nigdy nie jadłam niczego co by było z amarantusem, ciekawe jak smakują kotleciki

https://www.secretaddiction.pl/ says:

Bardzo ciekawy przepis, muszę komuś podesłać:)

Anna says:

Bardzo lubię kotlety warzywne więc chętnie wypróbuję przepis 🙂

Julia Szczerbiak says:

Nigdy jeszcze takich nie jadłam, wolę jednak klasyczną wersję z mięsem

Kaśka - Poligon Domowy says:

to brzmi smacznie… muszę wypróbować na swoich dzieciach 😀

Niebieska Niezapominajka says:

Lubię takie zdrowe dania! Z chęcią wypróbuję przepis 🙂

Ptysia says:

Wyobraź sobie, że nie mam pojęcia jak smakuje amarantus, a bardzo mnie to ciekawi 🙂

Bardziejmilo says:

Widzę same dobre składniki w tych kotlecikach 🙂 bardzo smacznie wyglądają 🙂

Lalar_S says:

Przyznam się, że pierwszy raz o tym słyszę! jestem ciekawa jak smakują 🙂 z chęcią skorzystam z przepisu 🙂

PRAWIE idealna says:

Posiłek wygląda smacznie i zdrowo. Zdecydowanie zachęca do spróbowania.

Aleksandra ze StyleVibes.pl says:

Zdrowe, piekne, idealne, cudny posilek! <3 Chyba przygotuje takie niebawem 🙂

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *