Kwas foliowy w ciąży wspomaga prawidłowy rozwój maluszka. Jak suplementować i dlaczego warto go przyjmować?
Czym jest kwas foliowy?
Poruszane tematy
- Czym jest kwas foliowy?
- Niedobory kwasu foliowego – objawy i skutki
- Kwas foliowy niedobór
- Kwas foliowy – kiedy brać
- Kwas foliowy w ciąży do kiedy zażywać
- Kwas foliowy dawkowanie
- Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny podczas ciąży?
- Suplementacja kwasu foliowego podczas ciąży
- Kwas foliowy w diecie
- Kwas foliowy – suplementacja
Kwas foliowy, inaczej witamina B9 to witamina z grupy B, która ma ogromny wpływ na nasz organizm:
- odpowiada za właściwe funkcjonowanie układy nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz krwiotwórczego,
- pełni podstawową funkcję w takich procesach, jak wzrost, rozwój, a także rozmnażanie komórek,
- bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, będących podstawowym składnikiem DNA człowieka,
- uczestniczy w regulacji, tworzeniu oraz dojrzewaniu krwinek czerwonych,
- bierze udział w przekształcaniu homocysteiny do metioniny,
- zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów,
- zapobiega niedokrwistości.
Co ważne, jest kluczową witaminą dla kobiet, które planują ciążę lub spodziewają się maleństwa, ponieważ zapobiega wadą cewy nerwowej, o czym przeczytacie poniżej.
Niedobory kwasu foliowego – objawy i skutki
Do głównych przyczyn niedoboru witaminy B9 zalicza się:
- niewłaściwą dietę,
- przewlekłe choroby wątroby,
- przyjmowanie niektórych leków,
- alkoholizm.
Niedobór witaminy B9 może prowadzić do niedokrwistości. A do głównych objawów zalicza się:
- zmęczenie oraz osłabienie,
- apatię,
- problemy ze snem,
- utratę apetytu,
- problemy z koncentracją oraz pamięcią
Kwas foliowy niedobór
Niedobory witaminy B9 mogą prowadzić do:
- powstania ciężkich wad wrodzonych płodu,
- niedokrwistości megaloblastycznej,
- wzrostu poziomu homocysteiny we krwi , co sprzyja rozwojowi miażdżycy,
- kłopotów z płodnością u obu płci,
- spowolnienia syntezy DNA i podziału komórek, zahamowanie ich wzrostu i odbudowy,
- uczucia przemęczenia,
- kłopotów z koncentracją,
- obniżenia nastroju,
- zaburzenia przewodu pokarmowego np. biegunki,
- zaburzenia pigmentacji skóry i błon śluzowych.
Kwas foliowy – kiedy brać
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B9 mają:
- kobiety w ciąży,
- osoby nadużywające alkoholu,
- palacze,
- dzieci,
- osoby w podeszłym wieku,
- osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego,
- osoby o ubogiej diecie i cierpiące na niedobór witaminy C i żelaza,
- nastolatki w okresie dojrzewania,
- osoby zażywające leki przeciwpadaczkowe,
- kobiety, które stosują antykoncepcję hormonalną.
Kwas foliowy w ciąży do kiedy zażywać
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca suplementację kwasem foliowym kobietom, które są w wieku rozrodczym, a także w trakcie całego pierwszego trymestru. Powinien być on przyjmowany co najmniej 4 tygodnie przed zajściem w ciążę, ponieważ dzięki temu zapobiegnie wadom cewy nerwowej. Dlatego jeśli planujesz ciążę, koniecznie uwzględnij w swojej diecie produkty bogate w kwas foliowy oraz rozważ suplementację.
Witamina B9 jest bardzo ważna również w późniejszym okresie ciąży, ponieważ jest potrzebna do prawidłowego rozwoju dziecka. Przede wszystkim zapewnia dobry stan naczyń krwionośnych i czerwonych krwinek.
Warto ją supelmentować podczas karmienia piersią, bo dostaje się z mlekiem matki i w tym czasie gwarantuje odpowiednie namnażanie się komórek. Razem z żelazem i witaminą B12 zapobiega niedokrwistości u maluszka karmionego piersią.
Kwas foliowy dawkowanie
Dawka witaminy B9 powinna wynosić:
- 200-300 µg na dobę dla dzieci
- 400 µg na dobę dla młodzieży i dorosłych
- do 500-600 µg na dobę dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią.
Pamiętaj, że kwas foliowy w ciąży powinien być podawany w większej dawce i wynosić co najmniej 400 µg na dobę, przy jednoczesnym założeniu, że przyszła mama dba o zbilansowaną i zróżnicowaną dietę. Twój lekarz prowadzący sam dobierze suplementację.
Natomiast nieco inna sytuacja ma miejsce w przypadku ciąży bliźniaczej, u rodzącej, która leczy się na padaczkę i w sytuacji, gdy BMI przekracza 30. Wtedy zaleca się wyższe dawki kwasu foliowego, które ustala lekarz prowadzący.
Z kolei, gdy w przypadku prewencji wad ośrodkowego układu nerwowego u dzieci w przypadku kobiet, które urodziły już maluszka z taką wadą, także zaleca się większą dawkę witaminy B9 – około 4-5 mg.
Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny podczas ciąży?
Witamina B9 to podstawowa witamina, którą należy przyjmować w trakcie ciąży, o czym wspominałam we wpisie JAKIE WITAMINY W CIĄŻY?
Kwas foliowy w ciąży ma ogromne znaczenie dla rozwoju układy nerwowego płodu. Uważa się, ze to jedna z najważniejszych witamin, które przyjmuje kobieta ciężarna. Zadaniem witaminy B9 w trakcie ciąży jest przede wszystkim usprawnienie tworzenia się cewy nerwowej, związku układu nerwowego płodu.
Według badań kwas foliowy w ciąży w odpowiedniej ilości zmniejsza występowanie wad cewy nerwowej aż o 70%. Co to jest wada cewy nerwowej? To wada układu nerwowego oraz kręgosłupa dziecka. Najczęściej występuje bezmózgowie, a także rozczep kręgosłupa. Niestety maluszek z bezmózgowiem nie jest zdolny do życia. Z kolei dziecko z rozszczepem kręgosłupa ma operację w pierwszej dobie życia. Zazwyczaj zdarza się, że jest sparaliżowane albo upośledzone umysłowo. Warto dodać, że dzieci z wadą cewy nerwowej wcale nie rodzą się w rodzinach, gdzie wada się pojawiła.
Co więcej, niewiele kobiet wie, że witaminę B9 warto suplementować przed ciążą, ponieważ ułatwia zapłodnienie.
Suplementacja kwasu foliowego podczas ciąży
Zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego już w okresie poprzedzającym ciążę i to około 3 miesięcy przed. A następnie kontynuowanie do końca pierwszego trymestru, czyli 12 tygodnia ciąży. Natomiast są lekarze, według których witaminę B9 powinno przyjmować się przez cały okres trwania ciąży.
Pamiętaj, że każda suplementacja w ciąży wymaga konsultacji z lekarzem prowadzącym!
Kwas foliowy w diecie
Kwas foliowy to witamina, której organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Z tego względu należy dostarczać ją w codziennej diecie. Witaminę B9 znajdziesz w:
- fasolce,
- kapuście,
- szparagach,
- sałacie,
- brukselce,
- kalafiorze,
- marchewce,
- pomarańczach,
- bananach,
- roślinach strączkowych, takich jak groch, ciecierzyca, soczewica,
- pełnych ziarnach zbóż,
- zarodkach pszennych,
- ziarnach słonecznika,
- natce pietruszki.
Znajduje się także w orzechach archaidowych, serach pleśniowych i migdałach.
Kwas foliowy – suplementacja
Kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury. Podczas gotowania traci nawet 70% swoich właściwości. A jak już wspomniałam – nasz organizm nie magazynuje go zbyt długo. Z tego względu ciężko jest dostarczyć odpowiednią ilość witaminy B9 z pożywienia. Dlatego zaleca się suplementację. Do wyboru masz gotowe witaminy dla kobiet w ciąży. Możesz również wybrać LittleMe marki healthlabs.
Health labs opinie ma dobre, a ja sama zażywam od długiego czasu ich suplementy i bardzo sobie chwalę. Suplement LittleMe.
- dba o prawidłowy przebieg ciąży,
- dba o prawidłowy rozwój płodu,
- przeciwdziała porannym nudnością,
- jest odpowiedni dla wegan.
W suplemencie znajdziesz witaminy rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, czyli kwas foliowy, żelazo, jod, magnez, a do tego składniki, takie jak: koenzym Q10, cholina, inozytol. Przygotowałam również dla Was rabat, dzięki któremu kupicie suplement w niższej cenie:
1 comment
Ja stosowałam kwas foliowy tuż przed zajściem w ciążę 🙂