Mąka kasztanowa cechuje się wyjątkowymi właściwościami i wartościami odżywczymi. Ponadto, mogą ją stosować osoby na diecie bezglutenowej. Jakie ma zastosowanie i co można z niej przyrządzić?
Mąka kasztanowa – właściwości
Poruszane tematy
Kasztany jadalne już od pewnego czasu cieszą się popularnością. Dawno temu m.in. w dwudziestoleciu międzywojennym uznawano je za rarytas. Mąkę kasztanową ceni się ze względu na właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i wyjątkowy smak. To niezwykle bogate źródło wysokiej jakości białka, a także błonnika. Znajdziemy w niej magnez, potas, fosfor, miedź, a także witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B m.in. B6. Mąka kasztanowa wykazuje następujące właściwości zdrowotne:
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- zmniejsza ryzyko chorób układy sercowo-naczyniowego,
- obniża ciśnienie krwi, pomaga w walce z anemią oraz zapobiega jej,
- zwiększa odporność organizmu,
- ma korzystny wpływ na prawidłową budowę oraz metabolizm naszych kości,
- chroni przed działaniem wolnych rodników.
Co wiecej, mąka ta jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego zalecana jest kobietom w ciąży. Warto dodać, że poza tymi wartościami, ceni się ją za smak – orzechowy, lekko słodki i delikatny aromat.
Mąka z jadalnych kasztanów – indeks glikemiczny i kalorie
Mąka z jadalnych kasztanów to produkt, który zaleca się u osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera glutenu, a ponadto ma korzystny indeks glikemiczny, który wynosi 65. W 100 gramach mąki kasztanowe, którą dostaniecie w sklepie EKOALEJA.PL znajdziemy:
- 370 kcal,
- Tłuszcz – 3,7 g
- Węglowodany – 71 g
- Białko – 6,4 g
- Sól – 0,09 g
Mąka kasztanowa – zastosowanie
Mąka ta ma ogromne zastosowanie w kuchni i można ją używać zamiast mąki pszennej. Nie zawiera glutenu, więc jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Świetnie sprawdza się również z mąką ryżową. Można ją używać m.in. do:
- ciast, ciasteczek oraz muffinów,
- wypieku chleba,
- naleśników,
- placków i racuchów,
- gofrów,
- omletów,
- zagęszczania zup, a także sosów,
- ciasta pierogowego.
Sprawdzi się jako element posiłku dla niemowląt i dzieci, ponieważ bardzo rzadko wywołuje alergie, a do tego jest lekkostrawna. Smak tej mąki idealnie komponuje się z orzechami, rodzynkami, migdałami, czekoladą, wanilią oraz miodem – niebo w gębie! Ja przyznam, ze dopiero się z nią zapoznaję. Do tego pory zrobiłam m.in. bezglutenowe pierniczki świąteczne z mąki kasztanowej. A niebawem przedstawię Wam nowe przepisy 😀
A Wy mieliście okazję próbować mąki kasztanowej? Może znacie jakieś sprawdzone przepisy? Dajcie znać. Chętnie wypróbuję 🙂