Nie ma najmniejszej wątpliwości, że uwielbiam piec muffinki. Są proste i szybko się je robi. Gdy zbliżała się Wielkanoc, wymyśliliśmy przepis na muffinki cytrynowe bez cukru (oczywiście możesz zrobić z cukrem). Takie babeczki cytrynowe do koszyka możesz robić również w inne dni! Jak je zrobić? Przedstawiam Ci przepis na pyszne, puszyste muffiny cytrynowe.

Wielkanocne babeczki cytrynowe do koszyczka
Poruszane tematy
Wielka Sobota to dzień, który zawsze będzie się kojarzył z pójściem do Kościoła i święconką. I myślę, że nawet osoby, które są ateistami, pamiętają, jak za dzieciaka chodziły poświęcić koszyk.
Choć wiele osób odchodzi od tej tradycji, to wciąż dla wielu ten dzień jest ważny. Dlatego postanowiłam stworzyć przepis na wielkanocne babeczki cytrynowe w zdrowszej wersji. Takie małe, urocze, z delikatnym lukrem i kolorową posypką. Co prawda moje wyszły w formie klasycznych muffinek, bo akurat taką miałam pod ręką formę, ale możesz użyć foremki do mini babeczek, żeby uzyskać jeszcze bardziej świąteczny efekt. Gwarantuję, że dzieciaki będą zachwycone! 😉
Te muffinki świetnie sprawdzą się o każdej porze roku – na wiosenne pikniki, letnie przyjęcia w ogrodzie czy jesienne wieczory z kubkiem herbaty. Jednak w święconce prezentują się naprawdę wyjątkowo – małe, pachnące cytryną, ozdobione lukrem i kolorowymi posypkami, wprowadzają do koszyczka mnóstwo radości i koloru.
Muffinki cytrynowe – pyszne, lekkie i… bez cukru!
Choć kocham klasyki, to coraz częściej stawiam na zdrowsze wersje. Tak powstały moje muffinki cytrynowe – lekkie, aromatyczne i bez dodatku cukru. Zamiast tego użyłam erytrytolu, a klasyczną mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową. Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową? Bo to świetna alternatywa dla pszennej! Mąka orkiszowa ma naprawdę sporo zalet:
- Jest lekkostrawna – orkisz jest lepiej przyswajany przez organizm niż nowoczesne odmiany pszenicy.
- Zawiera więcej błonnika – wspomaga trawienie, przyczynia się do uczucia sytości i pomaga regulować pracę jelit.
- Bogactwo witamin z grupy B – ważnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz przemiany materii.
- Źródło składników mineralnych – takich jak magnez, cynk, żelazo i fosfor, które wspierają odporność i ogólną kondycję organizmu.
- Niższy indeks glikemiczny – dzięki temu nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co jest ważne dla osób dbających o poziom energii i cukrzyków.
- Naturalne wsparcie dla układu odpornościowego – orkisz zawiera też śladowe ilości glikoprotein, które mogą wzmacniać organizm.
Przepis na muffinki cytrynowe
Ja wprost uwielbiam piec babeczki – moje ulubione to zdecydowanie muffinki rafaello – kremowe, kokosowe. Ale w tym roku, tuż przed świętami, wpadłam na pomysł: cytrynowe muffinki bez cukru! Są szybkie do zrobienia, pachną obłędnie i pięknie się prezentują.
Możesz przygotować je klasycznie z pomocą miksera albo tak jak ja, czyli w Thermomixie. Uwielbiam go za to, że robi wszystko za mnie. A ja w tym czasie mogę wypić kawę lub zająć się czymś innym.
Wersja, którą dziś Ci pokazuję, jest zdrowsza iu bez cukru – z erytrytolem i mąką orkiszową. Ale jeśli wolisz klasycznie, śmiało możesz użyć cukru i pszennej mąki.
Psst… zarówno erytrytol, jak i mąkę orkiszową kupisz w sklepie sfd.pl – a z moim kodem niedoskonalamama masz aż 10% zniżki 💛
Muffinki cytrynowe – składniki:
Poniżej znajdziesz składniki na babeczki cytrynowe
- 2 jajka (oddziel białka od żółtek)
- 200 g mąki orkiszowej allnature food (można użyć pszennej)
- 150 g erytrytolu od allnutrition
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jogurt naturalny (180 g)
- 5 łyżek soku z cytryny
- Skórka otarta z połowy cytryny lub 4 krople aromatu cytrynowego
- Szczypta soli
- Aromat waniliowy – kilka kropel lub ½ łyżeczki
- 50 g roztopionego masła (lub olej kokosowy)
Babeczki cytrynowe – wykonanie:
To serio nic trudnego! Idealne nawet, jeśli jesteś na bakier z pieczeniem. A dzieciaki mogą spokojnie pomagać przy dekorowaniu 💛
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia i sodę.
- Do suchych składników dodaj jogurt, żółtka, sok z cytryny, skórkę (lub aromat), aromat waniliowy oraz roztopione masło.
- Wymieszaj wszystko dokładnie, a na koniec delikatnie dodaj pianę z białek.
- Przelej ciasto do foremek na muffinki (lub mini babeczki).
- Piecz w 180°C przez ok. 20 minut – do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu polej muffinki lukrem i udekoruj kolorową posypką.
I gotowe!

Artykuł sponsorowany