Categories Zdrowie & sport

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa to jedna z najmodniejszych diet w ostatnich czasach. Na czym polega dieta bezglutenowa i kto powinien ją stosować?

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Nie ma najmniejszej wątpliwości, że wiele osób eliminuje produkty, które zawierają gluten. Niektóre z przymusu w wyniku choroby, inne, bo taka jest moda. A czym tak naprawdę jest dieta bezglutenowa i kto powinien ją stosować?  Dieta bezglutenowa to nic innego jak sposób odżywiania oparty na całkowitej rezygnacji produktów zawierających gluten, czyli mieszaninę białek roślinnych (prolamin i glutenin), które spotkać można w pszenicy, owsie, jęczmieniu oraz życie. Wciąż dość sporną kwestią jest owies. Okazuje się, że białko w nim zawarte nie wywołuje reakcji, jak białka w innych zbożach.

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej są:

  • celiakia,
  • nietolerancja glutenu,
  • choroba Duhringa,
  • alergia na gluten

Ponadto, dietę wykluczającą gluten stosuje się w leczeniu:

  • Hashimoto,
  • zespołu jelita drażliwego.

Jeżeli nie cierpisz na alergię ani wymienioną chorobę, nie ma potrzeby wyeliminowania glutenu z codziennego menu.

na czym polega dieta bezglutenowa

Produkty bezglutenowe – czyli jakie i gdzie je kupić?

Produkty bezglutenowe to wszystkie te, które naturalnie nie zawierają glutenu. Produkt jest w 100% bezglutenowy wtedy, gdy pojawia się na nim międzynarodowy licencjonowany symbol przekreślonego kłosa. Dlatego warto czytać etykiety. bardziej, że na wielu produktach napisane jest „produkt może zawierać śladowe ilości glutenu”. Pamiętaj również o tym, że prawo do mieszczenia tego symbolu, mają tylko i wyłącznie przedsiębiorstwa, które posiadają odpowiednią akredytację i licencję na produkowanie żywności bezglutenowej.Takie produkty znajdziesz m.in. w sklepie BALVITEN: https://www.balviten.com/ . Dzięki temu osoby chore na celiakię lub nietolerancję glutenu mają pewność, że produkt jest bezpieczny dla ich organizmu i nie wywoła reakcji alergicznej.

Produkty, które nie zawierają glutenu to m.in.:

  • ryż,
  • kukurydza,
  • amarantus,
  • kasza jaglana,
  • gryka,
  • tapioka,
  • komosa ryżowa (quinoa),
  • warzywa i owoce,
  • rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola, groch,
  • orzechy i nasiona,
  • tłuszcze roślinne,
  • mięso i ryby,
  • mleko i jaja.

Jeśli nie masz pomysłu na posiłki bezglutenowe, możesz skorzystać  z kilku moich propozycji. Na blogu pojawiło się już ich kilka. Oto one:

  1. Brownie z fasoli,
  2. Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej,

 

 

co to jest dieta bezglutenowa

Natomiast produkty glutenowe to m.in.: pszenica,orkisz, kasza manna, kasza kuskus, kasza jęczmienna, kasza perłowa.

Dieta bezglutenowa – jak ją wprowadzić?

Już wiesz na czym polega dieta bezglutenowa i że jest niezwykle istotna u osób, cierpiących na celiakię i nietolerancję glutenu. Wprowadzają dietę eliminującą produkty z glutenem, stosuj się do kilku zasad:

  1. Wybieraj tylko i wyłącznie sprawdzone firmy bezglutenowe. Taką firmą jest m.in. Balviten.
  2. Czytaj etykiety. Niektóre produkty mogą być zanieczyszczone glutenem. Jeśli chcesz mieć pewność, że produkt jest w 100% bezglutenowy, to szukaj na opakowaniu symbolu przekreślonego kłosa oraz informacji o tym, czy dany produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
  3. Stosuj zbilansowaną dietę bezglutenową. W związku z eliminacją produktów zawierających gluten, mogą pojawić się niedobory m.in. witaminy A, z grupy B, C czy też cynku, żelaza i magnezu. Dlatego niezwykle istotny jest odpowiedni jadłospis. Jeżeli nie posiadamy wiedzy, to warto skorzystać z porady dietetyka, który skomponuje odpowiednie menu, zaleci suplementację składników.
  4. Używaj bezglutenowych zamienników np. zamiast makaronu z pszenicy wybierz makaron bezglutenowy. Zamiast mąki pszennej, mieszankę mąk bezglutenowych. Wybór jest ogromny!

 

 

10 comments

https://www.secretaddiction.pl/?m=1 says:

Rzeczywiście dieta bezglutenowa jest coraz bardziej powszechna;)

Katsuumi says:

Ostatnio zaczęłam ograniczsc trochę gluten 😉

Bardziejmilo says:

Nie jest to dieta dla mnie, nie mam takich problemach. Za to trzymam się diety dla insulinoopornych :p

Anna says:

Od dawna myślę o przejściu na taką dietę 🙂

JednoSpojrzenie says:

Mam to szczęście, że nie muszę eliminować glutenu. Byłoby mi bardzo trudno.

Sandra z chrzastkisumienia says:

Szczerze to mam szczęście, że na razie nie muszę takiej diety stosować.

Zdrowa i Piękna says:

Niestety coraz więcej osób jest uczulonych na gluten, w tym kilkoro moich znajomych

Poligon Domowy - Kaśka says:

chyba mnie czeka przejście na taką dietę… dodatkowo jednak nie mogę nabiału, orzechów, i kilku innych rzeczy. Ogólnie zapowiada sę biednie!

PRAWIE idealna says:

Teamat jest trudny, zwłaszcza dla osób takich jak ja. Jestem totalnym laikiem. Bede szczera,myślałam o tym by przejść na taką dietę ale nieco mnie to przerosło…

owcowo says:

Ja będąc na keto żyje bez glutenu już od dawna i czuje się z tym świetnie! Warto glutenu unikać!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *