Categories Zdrowie & sport

Ocet jabłkowy – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Ocet jabłkowy jest znany już od starożytności. Ma szerokie zastosowanie i doskonale sprawdza się przy wielu dolegliwościach. Jakie ma właściwości i kiedy warto po niego sięgnąć?

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – co to jest?

Nie ma najmniejszej wątpliwości, że ocet jabłkowy zna każdy. Choć znany jest od dawna, to mam wrażenie, że dopiero teraz przeżywa swój renesans. Od pewnego czasu jest bardzo popularny i chętnie sięga po niego wiele osób. Zwłaszcza tych, które interesuje tematyka zdrowego stylu życia. Zacznijmy jednak od początku. Ocet powstaje w procesie fermentacji octowej jabłek. Charakteryzuje się kwaśnym smakiem, dość wyrazistym zapachem oraz piękną, bursztynową barwą. Wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni, ale stosuje się go także jako środek pielęgnacyjny. Co najważniejsze, właściwości prozdrowotne wykazuje ocet naturalny, bezwzględnie niefiltrowany i niepasteryzowany, czyli taki, który dostaniecie w sklepie https://super-racjonalni.pl/kolekcja/ocet. Czym się wyróżnia? Tym, że jest to ocet z 100% soczystych i aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa. Dzięki temu, że jest niefiltrowany i niepasteryzowany, zawiera osad oraz żywą matkę octową. Z kodem NIEDOSKONALAMAMA macie 10% zniżki na zamówienie ?

Ocet jabłkowy – właściwości

W occie jabłkowym znajdziemy aminokwasy, enzymy, związki polifenolowe. Do tego witaminy i składniki mineralne m.in. witaminę B1, B2, B3 , B5, B6, biotynę, witaminę C, kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, potas czy ,magnez. Przypisuje się mu wiele zdrowotnych właściwości. Jakich? Oto one:

  1. Działa przeciwbakteryjnie – w occie znajdziemy kwas octowy, który wykazuje właściwości antybakteryjne, a także antyseptyczne. Doskonale sprawdza się m.in. przy grzybicy. Co ciekawe, w starożytności używano go do oczyszczania ran 🙂
  2. Wpływa na utratę tkanki tłuszczowej – właściwości octu jabłkowego sprawdzą się u osób, którym zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów. Ocet ten reguluje poziom glukozy we krwi, zmniejsza wydzielanie insuliny, zwiększa uczucie sytości. Doskonale sprawdzi się jako element w kuracjach odchudzających w połączeniu z aktywnością fizyczną oraz odpowiednio zbilansowaną dietą.
  3. Stanowi źródło antyoksydantów – usuwa toksyny z organizmu.
  4. Reguluje poziom cukru we krwi – zawarty w nim kwas octowy wpływa na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi oraz zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę! Z tego względu zalecany jest u osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność.
  5. Ma pozytywny wpływ na układ krążeniowy – obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ilość trójglicerydów we krwi. Ponadto, systematyczne stosowanie octu jabłkowego zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
  6. Pozytywnie wpływa na układ trawienny – picie wody z octem jabłkowym na czczo zapobiega zaparciom, łagodzi zgagę czy refluks.
  7. Ma pozytywny wpływ na urodę – ocet jabłkowy wykazuje nie tylko właściwości prozdrowotne. Doskonale sprawdza się również jako środek pielęgnacyjny. Stosuje się go na twarz, a także i na włosy!
  8. Wspiera układ odpornościowy – bogata zawartość składników odżywczych sprawia, że ocet temu jest doskonały w przeziębieniu. Warto go spożywać w okresie obniżonej odporności organizmu. Pamiętajmy, że ma on działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Ocet jabłkowy znany jest przede wszystkim ze swojego zastosowania w kuchni. Choć jest on jabłkowy, to nie smakuje identycznie, jak jabłko. owocowy, jabłkowy smak jest mocno wyczuwalny, ale faktycznie nie trafi w gust każdego. Można go sobie dosłodzić miodem lub wybrać ocet o smaku np. malinowy. Jego działanie w dużej mierze się pokrywa,. Co więcej, jest bogatszy w antyoksydanty – elagotaniny i antocyjany. Można go również pić na wiele sposobów m.in:

  • ze szklanką wody, miodem czy dodatkowo łyżeczką cynamonu,
  • z herbatą,
  • dodając do ulubionego koktajlu,
  • jako dodatek do ulubionej zupy,
  • jako składnik sosu do sałatki.

Pamiętaj jednak, aby nie dodawać octu do gorącej zupy i herbaty. Szkoda żywych kultur bakterii, które wysokiej temperatury nie przeżyją.,

Ile octu jabłkowego można pić dziennie – dawkowanie 

Dawkowanie octu jabłkowego jest zależnie od masy ciała, stanu zdrowia oraz wieku. Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, to zaleca się picie 1-2 łyżek dziennie. Należy go rozcieńczyć z wodą, dodać do ulubionej zupy albo koktajlu. Natomiast dzieci mogą spożywać tylko 1 łyżeczkę octu na szklankę wody. Mozesz dosłodzić go miodem lub postawić na ocet smakowy, o czym już wspomniałam. Napój octowy podaje się rano na czczo.

10 comments

Joanna | Organiczni.eu says:

Ocet jabłkowy można też zrobić w domu z ogryzków!

Aga says:

Jest świetny, ja go lubię w wersji … toniku na skórę 🙂

Sandra z chrzastkisumienia says:

Szczerze to jeszcze nie próbowałam dodać go do herbaty. 🙂 może kiedyś spróbuje!

Anna says:

Ja najczęściej ocet jabłkowy dodaje do różnych sałatek 🙂

JednoSpojrzenie says:

Muszę wrócić do picia octu jabłkowego na czczo 🙂

https://www.secretaddiction.pl/?m=1 says:

Trzeba przyznać, że ma mnóstwo właściwości:)

Katsuumi says:

Ocet jablkowy ma super właściwości 😉

Poligon+Domowy+-+Kaśka says:

Ja niestety nie mogę go używać. Choć czytałam własnie o genialnych właściwościach tego octu…

sandrak says:

a czemu? Uczulenie?

Zakupyw24h says:

Spożywanie octu jabłkowego może dać nam wiele plusów, o których sobie nie zdajemy sprawy. Świetnie, że o nich piszesz. Jako dodatek do naszej codziennej diety pomoże nam na różne dolegliwości. Dobrze kupić go z pewnego źródła, chociaż dostępny jest też w internetowych sklepach spożywczych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *