Ocet jabłkowy jest znany już od starożytności. Ma szerokie zastosowanie i doskonale sprawdza się przy wielu dolegliwościach. Jakie ma właściwości i kiedy warto po niego sięgnąć?
Ocet jabłkowy – co to jest?
Poruszane tematy
Nie ma najmniejszej wątpliwości, że ocet jabłkowy zna każdy. Choć znany jest od dawna, to mam wrażenie, że dopiero teraz przeżywa swój renesans. Od pewnego czasu jest bardzo popularny i chętnie sięga po niego wiele osób. Zwłaszcza tych, które interesuje tematyka zdrowego stylu życia. Zacznijmy jednak od początku. Ocet powstaje w procesie fermentacji octowej jabłek. Charakteryzuje się kwaśnym smakiem, dość wyrazistym zapachem oraz piękną, bursztynową barwą. Wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni, ale stosuje się go także jako środek pielęgnacyjny. Co najważniejsze, właściwości prozdrowotne wykazuje ocet naturalny, bezwzględnie niefiltrowany i niepasteryzowany, czyli taki, który dostaniecie w sklepie https://super-racjonalni.pl/kolekcja/ocet. Czym się wyróżnia? Tym, że jest to ocet z 100% soczystych i aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa. Dzięki temu, że jest niefiltrowany i niepasteryzowany, zawiera osad oraz żywą matkę octową. Z kodem NIEDOSKONALAMAMA macie 10% zniżki na zamówienie ?
Ocet jabłkowy – właściwości
W occie jabłkowym znajdziemy aminokwasy, enzymy, związki polifenolowe. Do tego witaminy i składniki mineralne m.in. witaminę B1, B2, B3 , B5, B6, biotynę, witaminę C, kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, potas czy ,magnez. Przypisuje się mu wiele zdrowotnych właściwości. Jakich? Oto one:
- Działa przeciwbakteryjnie – w occie znajdziemy kwas octowy, który wykazuje właściwości antybakteryjne, a także antyseptyczne. Doskonale sprawdza się m.in. przy grzybicy. Co ciekawe, w starożytności używano go do oczyszczania ran 🙂
- Wpływa na utratę tkanki tłuszczowej – właściwości octu jabłkowego sprawdzą się u osób, którym zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów. Ocet ten reguluje poziom glukozy we krwi, zmniejsza wydzielanie insuliny, zwiększa uczucie sytości. Doskonale sprawdzi się jako element w kuracjach odchudzających w połączeniu z aktywnością fizyczną oraz odpowiednio zbilansowaną dietą.
- Stanowi źródło antyoksydantów – usuwa toksyny z organizmu.
- Reguluje poziom cukru we krwi – zawarty w nim kwas octowy wpływa na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi oraz zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę! Z tego względu zalecany jest u osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność.
- Ma pozytywny wpływ na układ krążeniowy – obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ilość trójglicerydów we krwi. Ponadto, systematyczne stosowanie octu jabłkowego zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
- Pozytywnie wpływa na układ trawienny – picie wody z octem jabłkowym na czczo zapobiega zaparciom, łagodzi zgagę czy refluks.
- Ma pozytywny wpływ na urodę – ocet jabłkowy wykazuje nie tylko właściwości prozdrowotne. Doskonale sprawdza się również jako środek pielęgnacyjny. Stosuje się go na twarz, a także i na włosy!
- Wspiera układ odpornościowy – bogata zawartość składników odżywczych sprawia, że ocet temu jest doskonały w przeziębieniu. Warto go spożywać w okresie obniżonej odporności organizmu. Pamiętajmy, że ma on działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Ocet jabłkowy – zastosowanie
Ocet jabłkowy znany jest przede wszystkim ze swojego zastosowania w kuchni. Choć jest on jabłkowy, to nie smakuje identycznie, jak jabłko. owocowy, jabłkowy smak jest mocno wyczuwalny, ale faktycznie nie trafi w gust każdego. Można go sobie dosłodzić miodem lub wybrać ocet o smaku np. malinowy. Jego działanie w dużej mierze się pokrywa,. Co więcej, jest bogatszy w antyoksydanty – elagotaniny i antocyjany. Można go również pić na wiele sposobów m.in:
- ze szklanką wody, miodem czy dodatkowo łyżeczką cynamonu,
- z herbatą,
- dodając do ulubionego koktajlu,
- jako dodatek do ulubionej zupy,
- jako składnik sosu do sałatki.
Pamiętaj jednak, aby nie dodawać octu do gorącej zupy i herbaty. Szkoda żywych kultur bakterii, które wysokiej temperatury nie przeżyją.,
Ile octu jabłkowego można pić dziennie – dawkowanie
Dawkowanie octu jabłkowego jest zależnie od masy ciała, stanu zdrowia oraz wieku. Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, to zaleca się picie 1-2 łyżek dziennie. Należy go rozcieńczyć z wodą, dodać do ulubionej zupy albo koktajlu. Natomiast dzieci mogą spożywać tylko 1 łyżeczkę octu na szklankę wody. Mozesz dosłodzić go miodem lub postawić na ocet smakowy, o czym już wspomniałam. Napój octowy podaje się rano na czczo.
10 comments
Ocet jabłkowy można też zrobić w domu z ogryzków!
Jest świetny, ja go lubię w wersji … toniku na skórę 🙂
Szczerze to jeszcze nie próbowałam dodać go do herbaty. 🙂 może kiedyś spróbuje!
Ja najczęściej ocet jabłkowy dodaje do różnych sałatek 🙂
Muszę wrócić do picia octu jabłkowego na czczo 🙂
Trzeba przyznać, że ma mnóstwo właściwości:)
Ocet jablkowy ma super właściwości 😉
Ja niestety nie mogę go używać. Choć czytałam własnie o genialnych właściwościach tego octu…
a czemu? Uczulenie?
Spożywanie octu jabłkowego może dać nam wiele plusów, o których sobie nie zdajemy sprawy. Świetnie, że o nich piszesz. Jako dodatek do naszej codziennej diety pomoże nam na różne dolegliwości. Dobrze kupić go z pewnego źródła, chociaż dostępny jest też w internetowych sklepach spożywczych.