Olej ze słodkich migdałów – właściwości i zastosowanie

Olej ze słodkich migdałów – właściwości i zastosowanie

Olej ze słodkich migdałów to produkt, który warto mieć w swojej kosmetyczce. Do czego służy olej migdałowy? Jak stosować i jaki wybrać?

olej z migdałów

Do czego służy olej migdałowy?

Nie ma na najmniejszej wątpliwości, że słowo „migdały” kojarzy się z cudownym aromatem. Nie wiem, jak to było u Was, ale u mnie w dzieciństwie olejek migdałowy zawsze był w kuchni. Moja babcia używała go do ciast. To się nie zmieniło i dziś olej gości i w mojej kuchni. Jednak olej migdałowy to nie produkt, który odnajdzie się tylko w przygotowaniu posiłków. Olej ze słodkich migdałów ma świetne właściwości dla naszej skóry. Zanim jednak przejdę do jego pozytywnego wpływu na cerę, wyjaśnię Wam kilka podstawowych kwestii.

Przede wszystkim zacznijmy od tego, że olej ten otrzymywany jest w wyniku tłoczenia owoców Drzewa Migdałowego. Co ciekawie, jest ono uprawiane na obszarach Środkowego Wschody. Migdały początkowo mają kolor jasnozielony i są spłaszczone. Następnie dojrzewają, a ich wierzchnia skorupa dojrzewa i przybiera kształt jasnobeżowego orzecha, który zna każdy z nas. Z migdałów wytłacza się olej, który od wielu lat wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Nie ma się co dziwić! Wykazuje zbawienne działanie na naszą skórę i jest świetnym sposobem na pielęgnację. W oleju znajdziemy:

  • proteiny, 
  • sole mineralne,
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • witaminę D,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas linolowy (20-30%),
  • oleinowy (60-70%).

Od wielu lat olej doceniają przyszłe mamy, a to dlatego, że jest on niezwykle skuteczny w walce z rozstępami i świetnie nawilża. Sama zaczęłam go stosować, gdy w brzuchu pojawił się Maksymilian. Pragnąc dbać o swoje ciało, szukałam sposobu na odpowiednie nawilżenie mojej rozciągającej się skóry. Chciałam również uniknąć rozstępów. I wtedy trafiłam na ten olej. 

To surowiec kosmetyczny, który:

  • regeneruje barierę lipidową skóry,
  • wykazuje działanie nawilżające,
  • zmiękcza naskórek,
  • odżywia skórę,
  • poprawia ukrwienie skóry,
  • opóźnia procesy starzenia skóry,
  • zmniejsza widoczność zmarszczek,
  • tworzy barierę ochronną przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych,

Jak stosować olej ze słodkich migdałów?

Olej z migdałów ma ogromne zastosowanie w kosmetyce.

Twarz

Olej ze słodkich migdałów jest świetną alternatywą dla kremu do twarzy i to bez względu na rodzaj cery. Wykazuje właściwości nawilżające, dlatego będzie odpowiedni przede wszystkim dla osób, które mają suchą skórę.

Ciało

Olej ze słodkich migdałów może zastępować balsam. Poleca się go szczególnie przy suchej i bardzo suchej skórze, ponieważ doskonale nawilża.

Włosy

Olej ze słodkich migdałów ma lekką konsystencję, dlatego znalazł swoje zastosowanie w pielęgnacji skory głowy oraz włosów. Powinny po niego sięgnąć przede wszystkim panie, które mają wysuszone włosy. Regularne stosowanie olejku przywraca im blask. Jest odpowiedni dla włosów delikatnych, łamliwych, a także puszących. Świetnie wygładza strukturę włosa, a tym samym zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Olej stosuje się zarówno przed, jak i po umyciu głowy. Stosowanie go przed pomaga je odżywić. Wystarczy, że rozprowadzisz go równomiernie na pasmach, a następnie wmasujesz w skórę głowy. Z kolei po umyciu olej wciera się w końxówki. Dzięki temu są gładzie i łatwiejsze w stylizacji.

Paznokcie

Jeżeli masz łamliwe paznokcie, to wcieraj olej w płytkę paznokcia, a także w skórę dłoni.

Masaż

I oczywiście olej będzie idealny do masażu. A przecież nie ma nic przyjemniejszego niż domowe SPA. Zwłaszcza po ciężkim tygodniu w pracy. Warto go mieć, gdy planujecie romantyczny wieczór we dwoje!

Olej ze słodkich migdałów opinie recenzja – ecoflores

Jeśli szukacie olejku ze słodkich migdałów, koniecznie zakupcie go w sklepie ecoflores. Sklep oferuje wariant rafinowany. W praktyce oznacza to, że olej pozbawiono wszelkich zanieczyszczeń, które mogłyby pojawić się na etapie wytwarzania. Zachwyca wyjątkowym, ale subtelnym zapachem migdałów. Osobiście kocham ten aromat i się nim zachwycam za każdym razem!

Olej ten można wykorzystać na kilka sposobów. Z powodzeniem użyjesz go samodzielnie, a także do produkcji domowego kosmetyki, tym samym wzbogacając jego właściwości. Doskonale sprawdzi się do pielęgnacji włosów. Wystarczy systematycznie wcierać go w końcówki włosów, aby je zregenerować.

Sama używam go na różne sposoby. U mnie świetnie sprawdził się w okresie ciąży. Tak jak już napisałam, wyczytałam, że dobrze nawilża, uelastycznia skórę i zmniejsza ryzyko pojawienia się rozstępów. Smarowałam się nim do 6 miesiąca ciąży, ponieważ potem, ze względów zdrowotnych, nie mogłam brzuszka masować. I rzeczywiście zauważyłam, że skóra była bardzo nawilżona. Stosowałam go  nie tylko na brzuch, ale całe ciało. Skóra była bardzo nawilżona. Myślę, że w kwestii rozstępów też zrobił wiele, choć u mnie to także genetyka – nie mam po ciąży ANI JEDNEGO ROZSTĘPU 🙂

olej ze słodkich migdałów

Stosowałam go również zamiast kremu do twarzy, gdy moja cera była dość sucha i potrzebowała sporej dawki nawilżenia. Jego największą zaletą jest to, że nie pozostawia na skórze tłustego filmu, czego osobiście nie lubię.

Sprawdza się u mnie również do ciała. Raz na jakiś czas smaruję nim całe ciało. Szczególnie wtedy, gdy widzę, że mojej skórze brakuje nawilżenia. Używam go naprzemiennie z balsamem lub masłem do ciała.

Używam go również na końcówki, a od teraz chcę spróbować drugi sposób, o którym już wspomniałam – przed umyciem. Zubaczymy, jakie będą efekty 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.