Placki gryczane to idealna propozycja na śniadanie i nie tylko. Oto szybki i łatwy przepis na bezglutenowe placki z kaszy gryczanej.
Placki gryczane – przepis na bezglutenowe placki
Jakiś czas temu, miałam przyjemność spróbować placków gryczanych, zrobionych przy pomocy thermomixa. Przyznam szczerze – niebo w gębie 😀 Z guacamole smakuje jeszcze lepiej. uwierzcie mi – raj dla podniebienia. Stwierdziłam, że i sama zrobię. Nieco więcej czasu zajmują niż robione w tym cudnym (nad którym wciąż myśl) sprzęcie, ale nadal bardzo smaczne. Jak zawsze, i tym razem pokusiłam się o swoją własną wersję, aby było szybko i łatwo – oto w końcu chodzi, prawda? 😀 Zanim przejdę do przepisu, kilka słów o mące.
Mąka gryczana to jedna z mąk bezglutenowych. Jako, że ostatnio ograniczam gluten do minimum, stanowi obowiązkową pozycję w moim menu. Jej wartości odżywcze doceniają zarówno osoby będące na diecie bezglutenowej, jak i wegetariańskiej. Przede wszystkim na niski indeks glikemiczny.Do tego pomaga w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi. Zapobiega to m.in cukrzycy Ponadto, stanowi dobre źródło białka – dostarcza lizyny oraz argininy. To także bogate źródło magnezu, witamin z grupy B, fosforu oraz cynku. Dzięki temu ma pozytywny pływ na układ krążenia, a także poprawia trawienie i wspomaga regenerację mięśni. Natomiast wysoki poziom miedzy ma korzystny wpływ na tworzenie, a także funkcjonowanie czerwonych krwinek.Co więcej, mąka gryczana chroni przed wolnymi rodnikami. Zaś dzięki zawartemu w niej błonnikowi pokarmowemu, obniża poziom cholesterolu. Co ciekawie, jest pomocna w walce z bólami głowy, a także i depresją!
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 3/4 szklanki napoju roślinnego np. sojowego, które kupisz w sklepie ze zdrową żywnością EKOALEJA,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cebulę (ilość wedle uznania, u mnie połowa średniej wielkości cebuli)
- łyżka nasion chia,
- sól (ilość wedle uznania)
- olej, ja wybrałam olej rzepakowy Olandia dostępny w sklepie EKOALEJA.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek) wsypujemy do miski lub blendera
- Następnie dokładnie mieszamy lub blendujmy. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dosypcie mąki, gdy za gęsta – mleka 🙂
- Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
I to wszystko! Życzę Wam smacznego 🙂 Dodam jeszcze, że placki warto jeść z czymś, bo same mogą być dla Was mdłe. Osobiście polecam ze wspomnianym guacamole. Możecie je zrobić sami lub kupić.
Na koniec warto dodać, że mąka gryczana ma naprawdę szerokie zastosowanie w kuchni. I choć nie każdy jest fanem kaszy gryczanej, to uwierzcie, ze dania z mąki gryczanej są naprawdę zjadliwe i smaczne 🙂 Sama wybieram inne rodzaje kasz. Zaś dania z mąką gryczaną to jedne z moich ulubionych. Bezglutenowe, wegańskie placki gryczane to nie jedyny przepis. Za jakiś czas pojawi się kolejny, także koniecznie zaglądajcie na bloga!
11 comments
Muszę podsunąć chyba mamie ten przepis:) Brzmi fajnie:)
Po takich zdjęciach to nic innego, jak próbować! Placków z guacamole raczej jeszcze nie jadłam, bo jestem fanem tych na słodko, ale skusiłaś mnie na taką „wytrawną” wersję.
Bez glutenowe placki. W końcu jest to coś dla mnie. Dziękuję za przepis.
Ooo, pycha! Ja pewnie róbowałbym dodac jeszcze do tego miksu jakiejs przyprawy – na przykład suszonej papryki wędzonej albo papryki w ogóle 😀 Ale baza super, nic tylko kombinować, co dalej.
Bardzo chętnei wypróbuję Twój przepis… może już jutro!
Tego przepisu jeszcze nie znałam, ale zdradzę Ci, że jakieś 2 lata temu praktycznie do zera wyeliminowałam z naszego życia mąkę pszenna i zastąpiłam ją właśnie gryczaną. Okazało się, że nadaje się do wszystkiego..do pizzy, ciast, babeczek..czego dusza zapragnie – dodajemy mąkę gryczaną 🙂
O super, ja powoli też chcę wyeliminować pszenną całkowicie 🙂
Lubię wszelkiego rodzaju placki, szczególnie na śniadania, więc z pewnością wypróbuję ten przepis 🙂
Uwielbiam takie placki 🙂 chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Mniam mniam! Uwielbiam wszystkie placki ❤️ Muszę zrobić i to koniecznie!
Czyli coś ala Bliny? Ja bardzo lubię i chętnie robię 🙂