Placki gryczane – przepis na bezglutenowe, wegańskie placki

Placki gryczane – przepis na bezglutenowe, wegańskie placki

Placki gryczane to idealna propozycja na śniadanie i nie tylko. Oto szybki i łatwy przepis na bezglutenowe placki z kaszy gryczanej.

Placki gryczane – przepis na bezglutenowe placki

Jakiś czas temu, miałam przyjemność spróbować placków gryczanych, zrobionych przy pomocy thermomixa. Przyznam szczerze – niebo w gębie 😀 Z guacamole smakuje jeszcze lepiej. uwierzcie mi – raj dla podniebienia. Stwierdziłam, że i sama zrobię. Nieco więcej czasu zajmują niż robione w tym cudnym (nad którym wciąż myśl) sprzęcie, ale nadal bardzo smaczne. Jak zawsze, i tym razem pokusiłam się o swoją własną wersję, aby było szybko i łatwo – oto w końcu chodzi, prawda? 😀 Zanim przejdę do przepisu, kilka słów o mące.

Mąka gryczana to jedna z mąk bezglutenowych. Jako, że ostatnio ograniczam gluten do minimum, stanowi obowiązkową pozycję w moim menu. Jej wartości odżywcze doceniają zarówno osoby będące na diecie bezglutenowej, jak i wegetariańskiej. Przede wszystkim na niski indeks glikemiczny.Do tego pomaga w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi. Zapobiega to m.in cukrzycy Ponadto, stanowi dobre źródło białka – dostarcza lizyny oraz argininy. To także bogate źródło magnezu, witamin z grupy B, fosforu oraz cynku. Dzięki temu ma pozytywny pływ na układ krążenia, a także poprawia trawienie i wspomaga regenerację mięśni. Natomiast wysoki poziom miedzy ma korzystny wpływ na tworzenie, a także funkcjonowanie czerwonych krwinek.Co więcej, mąka gryczana chroni przed wolnymi rodnikami. Zaś dzięki zawartemu w niej błonnikowi pokarmowemu, obniża poziom cholesterolu. Co ciekawie, jest pomocna w walce z bólami głowy, a także i depresją!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 3/4 szklanki napoju roślinnego np. sojowego, które kupisz w sklepie ze zdrową żywnością EKOALEJA,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cebulę (ilość wedle uznania, u mnie połowa średniej wielkości cebuli)
  • łyżka nasion chia,
  • sól (ilość wedle uznania)
  • olej, ja wybrałam olej rzepakowy Olandia dostępny w sklepie EKOALEJA.

placki gryczane

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek) wsypujemy do miski lub blendera
  2. Następnie dokładnie mieszamy lub blendujmy. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dosypcie mąki, gdy za gęsta – mleka 🙂
  3. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

I to wszystko! Życzę Wam smacznego 🙂 Dodam jeszcze, że placki warto jeść z czymś, bo same mogą być dla Was mdłe. Osobiście polecam ze wspomnianym guacamole. Możecie je zrobić sami lub kupić.

placki gryczane

Na koniec warto dodać, że mąka gryczana ma naprawdę szerokie zastosowanie w kuchni. I choć nie każdy jest fanem kaszy gryczanej, to uwierzcie, ze dania z mąki gryczanej są naprawdę zjadliwe i smaczne 🙂 Sama wybieram inne rodzaje kasz. Zaś dania z mąką gryczaną to jedne z moich ulubionych. Bezglutenowe, wegańskie placki gryczane to nie jedyny przepis. Za jakiś czas pojawi się kolejny, także koniecznie zaglądajcie na bloga!

placki gryczane



11 Comments

  1. Po takich zdjęciach to nic innego, jak próbować! Placków z guacamole raczej jeszcze nie jadłam, bo jestem fanem tych na słodko, ale skusiłaś mnie na taką „wytrawną” wersję.

  2. Ooo, pycha! Ja pewnie róbowałbym dodac jeszcze do tego miksu jakiejs przyprawy – na przykład suszonej papryki wędzonej albo papryki w ogóle 😀 Ale baza super, nic tylko kombinować, co dalej.

  3. Tego przepisu jeszcze nie znałam, ale zdradzę Ci, że jakieś 2 lata temu praktycznie do zera wyeliminowałam z naszego życia mąkę pszenna i zastąpiłam ją właśnie gryczaną. Okazało się, że nadaje się do wszystkiego..do pizzy, ciast, babeczek..czego dusza zapragnie – dodajemy mąkę gryczaną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *