Placki jaglane z owocami to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i nie tylko. Sprawdź przepis na pyszne placuszki jaglane!
Placki jaglane
Placki jaglane to jeden z pierwszych przepisów, jakie stosowałam przy rozszerzaniu diety Maksysia. Na samym początku robiłam nieco inną wersję (tylko z 3 składników – i ten przepis też dodam), a od pewnego czasu robimy ten przepis, który dzisiaj Wam przedstawiam. Placki jaglane są pożywne i przepyszne! Dziś w wersji z frużeliną, innym razem dodam Wam wersję z jabłuszkami, która również jest przepyszna! W przepisie znajdziecie mąkę jaglaną – u nas gości od dawna. Robi się ją z kaszy jaglanej, która jest źródłem cennych witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B, żelazo, cynk, miedź, magnez, mangan. Skutecznie przywraca równowagę kwasowo-zasadowa. Do tego jest lekkostrawna, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Znajdziemy w niej również błonnik, który reguluje pracę układu trawiennego. Ponadto, nie zawiera glutenu, więc chętnie po nią sięgają osoby, które są na diecie bezglutenowej. Można z niej przyrządzić mnóstwo przepisów!
Placki podaję z frużeliną ALLNUTRITION STRAWBERRY IN JELLY . Są to truskawki w żelu. Ich konsystencja przypomina kisiel z kawałkami owoców, a smak jest po prostu sztosem! We frużelinie nie znajdziemy cukru i to bez wątpienia jej najlepszy atut 🙂 Maksyś ją uwielbia, choć teraz spróbował malinową i malina wygrała z truskawką – zobaczymy na jak długo 😀 Warto jeszcze dodać, że w truskawkach znajdziemy witaminę A, C i z grupy B. Do tego są źródłem magnezu, żelaza, wapnia oraz potasu.
Składniki:
- 250 g mąki jaglanej,
- frużelina Allnutrition o smaku truskawkowym lub innym,
- 140 ml mleka,
- 50 g ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.
- Rozgrzewamy patelnie i dużą łyżką nabieramy masę i nakładamy na patelnię.
- Placki jaglane smażymy około 2 minut z każdej stron – aż uzyskają lekko złocisty kolor.
- Polewamy ulubioną frużeliną z allnutrition.
Takie ładne placuszki mi wyszły, ponieważ stosuję silikonowe foremki, które kupiłam na allie
WERSJA NA THERMOMIX
Placuszki możecie również zrobić w thermomixie. I ja je głównie właśnie tam robię. przyzwyczaiłam się do tego urządzenia szczerze mówiąc :p Nie sądziłam, że jest aż tak cudowne – dopiero je poznaje, ale daję radę z własnymi przepisami. metoda prób i błędów się uda 😀 Choć blender cały czas trzymam 😀
- Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego.
- Miksujemy 40 sekund / obroty 8. Punkt 3 i 4 są takie same jak powyżej
Gotowe! Możemy delektować się smakiem 🙂 A Wy macie w domu mąkę jaglaną? Do czego jej używacie? Dajcie znać, jestem ciekawa!
9 comments
Pyszności! Własnie znalazłam zapowiedź przepisu na facebooku i oczywiście się skusiłam.
Wypróbuję! 🙂
daj znać jak wyszły!
Placki prezentuja sie bardzo apetycznie, chetnie wyprobuje przepis. Pozdrawiam!
Nigdy nie jadłam placków jaglanych, a mogłoby to się okazać miłą odmianą.
Jak zwykle wyglądają mega smakowicie:)
Muszę zrobić i to koniecznie bo dostałam od mamy pyszne powidła ❤️
Nie powiem, wygladaja naprawde smakowicie 😉
Wyglądają świetnie! Przyznam szczerze, że jaglanych jeszcze nigdy nie robiłam.
Kocham placki 🙂 na pewno wypróbuje twoj przepis 🙂