Categories przepisy dla dzieci

Placki jaglano-gryczane – szybki przepis

Placuszki to jedna z najchętniej wybieranych przez nas propozycji śniadaniowych. dziś przepis na szybkie placki jaglano-gryczane, które zrobisz w 5 minut!
Kaszki Helpa poznałam dopiero, gdy urodziłam Maksysia. i nawet nie wicie, jak bardzo żałuję, że nie znałam ich wcześniej. Choć zostały stworzone  z myślą o najmłodszych, to idealnie sprawdzą się również w codziennym menu osób dorosłych. Ich największą zaletą jest prosty skład, wolny od wszelkich barwników, konserwantów i CUKRU – pod każdą postacią 🙂 I gdybym miała polecić tylko jednego producenta kaszek, to bez chwili zastanowienia, poleciłabym właśnie kaszki HELPA! A uwierzcie, że uzależniają 🙂 Kaszkę podaję nie tylko z wodą i mlekiem, ale chętni wykorzystuję ją do różnych przepisów. Najczęściej stawiamy na placuszki. Dziś przygotowałam dla Was przepis na placki jaglano-gryczane z amarantusem. Robi się je błyskawicznie i nie wymagają zbyt dużo składników 🙂 Idealne, gdy nie mamy czasu lub weny na wymyślanie pożywnego i zdrowego śniadania.

P.S. Zróbcie w ilości nie tylko dla dziecka, ale i dla siebie – są takie dobre, że nie można ich nie zjeść 😉

placki jaglano-gryczane

Składniki:

  • dwie szklanki kaszki HELPA jaglano-gryczana z amarantusem,
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego,
  • opcjonalnie powidła (najlepiej własnej roboty i bez cukru),
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wsyp do miski i wymieszaj ze sobą.
  2. Rozgrzej patelnię i smaż placuszki do momentu aż się zarumienią.
  3. Opcjonalnie możesz posmarować placuszki powidłami 😛

placki jaglano-gryczane placki jaglano-gryczane


3 comments

Kasia says:

Najważniejsze, że smakuj i, jest odżwycze .

Świat Pani Domu - Ola says:

Mało zdrowy sposób, ale myślę, że w przypadku mojej córki to z Nutella by przeszły 🙂 A jesli chodzi o mnie to spróbowałabym je zrobic w wersji na slono 🙂 – może z dodatkiem jakiegoś warzywa?

helpa says:

też stosowałam kaszki helpa ale nie wiedziałam że można z nich zrobić placuszki, zawsze robiłam je tradycyjnie jako kleik z dodatkiem owoców, mleka, zależnie od rodzaju 🙂

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *