Pudding chia z mango

Lekki pudding chia z mango to doskonała propozycja na pożywny, słodki deser. Szybki do zrobienia na pewno Cię zachwyci.

Pudding chia z mango – przepis

Jestem wielką fanką zdrowych deserów, których przygotowanie jest łatwe i szybkie. Taki jest właśnie pudding z nasionami chia i mango. Pokochałam go od pierwszego zjedzenia i moja miłość trwa do dziś. Ogólnie puddingi chia są bardzo fajnym sposobem na pożywny deser. Swego czasu jadłam ich kilka razy w tygodniu. Mozecie sprawdzić przepis na czekoladowy pudding chia. Także na pewno Was zasypię ciekawymi pomysłami. I oczywiście smacznymi! Poza tym, nasiona chia są skarbnicą witamin i składników mineralnych, niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. W związku z  tym warto je włączyć do codziennego menu. Znajdziemy w nich m.in. kwasy omega-3, wapń, żelazo, potas, błonnik, magnez czy fosfor. Nie brakuje w nich również białka. Dlatego osoby będące na diecie wegetariańskiej, chętnie po nie sięgają.

Jak wspomniałam na samym początku, nasiona chia zawierają kwasy omega-3, które m.in. wspomagają pracę mózgu, wpływając na szybsze uczenie się. Ponadto, poprawiają koncentrację oraz pamięć. Jeśli studiujesz lub wykonujesz prace umysłową, prowadź nasiona chia do swojej diety 🙂 Wspomagają one nawet i nasz układ nerwowy! Zapobiegają demencji i wspomagają nasz wzrok. Nasiona szałwii hiszpańskiej zapobiegają miażdżycy oraz obniżają ryzyko chorób serca m.in. wieńcowej. Regulują ciśnienie tętnicze krwi. Korzystnie wpływają także na układ pokarmowy, wspomagając procesy trawienne oraz pobudzając perystaltykę jelit. Jak możecie przeczytać, sporo tego 😀 Wracając do tematu dzisiejszego wpisu.. Czas na przepis na pudding chia z mango 🙂

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego (jeśli lubicie kokos, polecam napój kokosowy),
  • 5 łyżeczek nasion chia, które możecie kupić w sklepie EKOALEJA.PL,
  • 1 duże mango.

pudding chia z mango

 

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia bezpośrednio do szklanek zalewamy je mlekiem. Tak, aby zajęły około połowę szklanki / pucharka.
  2. Dokładnie mieszamy – polecam to zrobić nie raz, ale kilka np. po upływie 10 minut. Dzięki temu nasiona równomiernie się rozłożą.
  3. Odstawiamy do lodówki aż napęcznieją – najlepiej na całą noc.
  4. Mango obieramy i blendujemy na gładką masę.
  5. Masę z mango nakładamy na nasiona chia.
  6. Dekorujemy i delektujemy się smakiem 😀

przepis pudding chia z mango


2 comments

Królowa Karo says:

Uwielbiam mango, więc to zdecydowanie deser dla mnie 🙂

Koktajl borówkowy z bananem i nasionami chia - pyszne smoothie says:

[…] pudding chia z mango, […]

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *