Natłok obowiązków sprawia, ze nie zawsze mamy czas przygotować sobie posiłek. Dlatego ja bardzo często sięgam po szybkie i zdrowe przepisy. Dziś sałatka z quinoa, tofu i jajkiem, która jest bardzo pożywna i przepyszna.
SAŁATKA Z QUINOA, TOFU I JAJKIEM – PRZEPIS
Quinoa czyli komosa ryżowa to tzw. “pseudozboże”. Co prawda nie są zbożem, ale wiele czynników sprawia, że je przypominają. Komosa ryżowa znalazła swoje miejsce w moim jadłospisie. Możecie sprawdziś przepis na kotlety z marchewki z wykorzystaniem komosy. Dziś pyszna sałatka z quinoa i jajkiem, którą robi się szybko. A jeśli chcecie pogłebić swoją wierzę na temat komosy ryżowej, to pod przepisem znajdziecie kilka ważnych informacji o quinoa, o których mówi dietetyk Sylwia Witek.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka komosy ryżowej Vivio
- mix sałatek
- 2-3 jajka
- kukurydza
- tofu
- ogórek zielony
- 1 papryka
- jogurt naturalny ( 2-3 łyżki stołowe)
- czosnek lub suszony czosnek
- przyprawa do gyrosa
PRZYGOTOWANIE
- Komosę ryżową gotujemy w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody)
- W osobnym garnku gotujemy 2-3 jajka na twardo
- W tym czasie obieramy ogórka zielone i go kroimy
- Mix salat przesypujemy do miski. Dodajemy ogórek zielony, kukurydzę.
- Tofu macerujemy w przyprawie np. do gyrosa i smażymy przez chwilę na patelni.
- W małej miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny ze świeżym czosnkiem wyciśniętym przez praskę (jeśli nie masz świeżego czosnku, weź np. suszony czosnek)
- Gdy quinoa się ugotuje, dodaj ją razem z tofu i jajkami do warzyw.
- Całość polej sosem czosnkowym
- Życzę smacznego! 🙂
O właściwościach komosy ryżowej opowie pokrótce dietetyk Sylwia Witek:
Komosa ryżowa to produkt bezglutenowy. Znane są różne odmiany komosy: biała, czerwona, brązowa i czarna, które różnią się
zarówno intensywnością w smaku, jak i strukturą po ugotowaniu. Co ciekawe, w każdej z tych odmian, mogą występować też różnice w składzie. Komosę ryżową określa się jako produkt superfood ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim posiada ona unikatowy skład aminokwasowy. Ponadto posiada od 12 do 22% łatwo przyswajalnego białka, a gotowanie zwiększa tę przyswajalność. Dlatego cieszy się popularnością w diecie wegetarian, kobiet w ciąży czy seniorów. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i oleinowy), dodatkowo “zabezpieczone” przed utlenianiem sporą ilością witamin antyoksydacyjnych, głównie A i E.Komosa stanowi dobre źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia, oraz fitosteroli, saponin i fenoli. W składzie znajdziemy także flawonoidy – 58 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w żurawinie. To bardzo cenne, ponieważ zboża na ogół nie posiadają flawonoidów. W quinoa są również włókna błonnikowe, w tym inuliny. Dzięki temu ma silne działanie prebiotyczne i może być zalecana jako środek w diecie osób z problemami ubogiej mikroflory układu pokarmowego.Natomiast zawartość saponin może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące.
Komosa sprawdzi się także u diabetyków oraz osób na diecie, bowiem ma niską kaloryczności niski indeks glikemiczny Komosa świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej i cukrzyków, dzięki małej (IG=35).
Komosę ryżową możemy stosować zarówno do dań głównych, jak i deserów. To świetna alternatywa dla ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu. Warto również o nią wzbogacić sałatki czy gulasze. Sprawdzi się też do wypieku ciasteczek i innych deserów i przekąsek, a jej prażone ziarna dodać do jogurtu naturalnego.
Przygotowanie komosy jest bardzo proste. Suche ziarna należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie
gotować ok. 10 – 15 minut w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).
41 comments
This looks so healthy and delicious.
Bernie, xx
The Style Fanatic
Ale smacznie wygląda! 🙂
Beautiful photos and this looks so tasty! 🙂
Check my new post
http://www.minniearts.com
Bardzo apetycznie sie prezentuje 🙂
Jako że nei jadam mięsa od wieków, ta propozycja idealnie się u mnie by sprawdziła. Uwielbiam totalnie tofu. Całość wygląda bardzo apetycznie i kolorowo. Prześlij paczuszkę z jedzeniem :)))
To witaj w klubie! 🙂 Ja również nie jem mięsa 🙂
So healthy and I’m sure very yummy!
http://www.fashionradi.com
Kiedyś z.ciekawości kupiłam samo tofu i mi nie smakowało. Myślę że w połączeniu z sałatka i innymi pysznościami może również być ciekawe połączenie. A sałatka zawsze jest zdrowa i smaczna
Tofu trzeba dobrze przyprawić. Samo nie smakuje :p
Kurczę, nawet nie wiedziałam, że coś takiego jak Quinoa istnieje 😛 hehehe
Ta czy siak brzmi zachęcająco i pysznie, więc muszę wypróbować 🙂
Ja wczoraj na nsta pokazywałam też swoją sałatkę- nie wiem czy widziałaś ?
Buziaki :*
Daria
Ja też jeszcze kilka lat temu nie wiedziałam 😀 Tak widziałam kochana 😀
Wow! Jak Ty pichcisz Kochana..:) Chyba nigdy nie jadłam komosy ryżowej..Ale w tej sałatce wygląda pysznie<3
Uwielbiam takie sałatki, szczególnie teraz, jak jest tak gorąco!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Siedzę właśnie glodna w pracy i zajrzałam na Twojego bloga. Narobiłaś mi takiego smaka, że hej! Będę musiała koniecznie wypróbować przepisu na ta sałatkę. Zdecydowanie wygląd A pysznie.
I love salad!! I’d eat them every day!! Really nice post dear!
Have agreat day! xx
La ilusión de Nina – http://lailusiondenina.blogspot.com
Ależ absolutnie fantastyczna! Zjadłabym taką mmm
Oh wow, that looks incredibly delicious!
Sxx
daringcoco.com
Muszę przyznać, że wygląda przepysznie! 🙂
Ooo wygląda smakowicie!
Przepis już zapisany 🙂
Uwielbiam sałatki na bazie komosy. A ta Twoja na dodatek, że wygląda na pyszną, to jeszcze jest taka kolorowa. Cudna! 🙂
Wygląda przepysznie! Bardzo lubię takie sałatki, więc chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂
Nie będę oryginalna, ale sałatka wygląda przepysznie! 🙂
Szkoda tylko, że ta przyprawa do gyrosa tam sie znalazła.
Można użyć innej przyprawy bądź zrobić samemu 🙂
Wyglada baaardzo smacznie ?
Pozdrawiam
Lili
Wygląda pysznie, informacje o komosie ryżowej tez jak najbardziej przydatne ;).
Takie przepisy biorę w ciemno 😉
Idealna propozycja na ostatnie upały 🙂 dzięki za pyszną inspirację!
O jejku, wygląda przepysznie! Do tego patrząc na skład sądzę, że tą sałatkę można zaliczyć do jednej ze zdrowszych bo jest spora różnorodność składników 🙂 Zaraz zapiszę sobie przepis, żeby wiedzieć co kupić w sklepie przy najbliższej okazji <3
Sakurakotoo ❀ ❀ ❀
Naprawdę polecam 🙂
Takie proste, a takie pożywne i smaczne 🙂
W dodatku jak pięknie to danie sfotografowane! Brawo!
Dziękuję 🙂 Zgadza się – tak niewiele składników, a takie dobre 😀
Oj, jaka pychotka. Ostatnio coraz częściej robię takie sałatki, ponieważ są zdrowe, sycące i co najważniejsze pyszne. Twój przepis sobie zanotuję i pewnie zrobię taką sałateczkę z tofu i jajkami, które uwielbiam 😀 😀
Mega apetycznie wygląda ta sałatka, tak mało składników, a ślinka leci 🙂 Nigdy nie próbowałam tofu i nie wiem do końca czy by mi smakowało. Zrezygnowałabym też z kukurydzy bo za nią nie przepadam 😛
Próbowałam przekonać się do komosy, jednak jej smak zupełnie mnie nie przekonuje.
Powiem Ci, że ja też miałam długo problem z komosą i nie ze wszystkim ją zjem. W sałatce naprawdę jest ok 🙂
Myślę, że przypadłaby mi do gustu, bo uwielbiam sałatki, wszelkie sałatki, a Twoja prezentuje się obłędnie. Zapewne pychotka. 🙂
Jestem pewna, że zasmakuje 😀
[…] sałatce – sprawdź koniecznie moją propozycję: sałatka z quinoa, tofu i jajkiem, […]
[…] sterczeć w kuchni np. ryż z warzywami i kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Do tego sałatki np. sałatka z quinoa, tofu i jajkiem oraz coś na ciepło. Pamiętaj, aby zapytać gości czy np. jedzą mięso lub są na diecie np. […]
[…] na pewno niebawem zrobię). Doskonale sprawdza się do sałatek – sprawdź koniecznie przepis sałatka z quinoa, tofu i jajkiem. Ja wykorzystuję go głównie jako składnik sałatek, do kebaba, a także dodatek do […]