Czy można zrobić sernik bez cukru, który zawsze się udaje i smakuje każdemu – nawet tym, którzy niekoniecznie „siedzą” w zdrowym jedzeniu? Oj, można! A dziś mam dla Was przepis, który jest nie tylko prosty i szybki, ale przede wszystkim sprawdzony – nie raz, nie dwa, ale właśnie w najbardziej stresującym momencie kulinarnym ostatnich miesięcy.

Czy można zrobić sernik bez cukru?
Poruszane tematy
Przyznaję bez bicia – kocham słodkości miłością wielką i bezgraniczną. Ciasta to już w ogóle moja słaba strona… ale staram się trzymać zdrowej diety, wiecie, ten dietetyczny kurs zobowiązuje. Dlatego długo krążyłam wokół tematu sernika bez cukru. Zawsze robiłam sernik tradycyjny lub z rosą z mamą i nie podejmowałam samodzielnych prób. Ale w te ostatnie święta postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i upiec sernik sama. I powiem Wam, nie było to łatwe zadanie, bo to był jedyny deser, jaki przygotowywałam na przyjazd taty Sebastiana i jego syna. Wyobrażacie sobie katastrofę, gdyby nie wyszedł?!
Jeśli też kochacie serniki tak jak ja, ale staracie się ograniczyć cukier, mam dla Was świetną wiadomość. Oczywiście, że można zrobić sernik bez cukru! I co więcej, taki sernik bez cukru może być równie pyszny, kremowy i satysfakcjonujący jak jego tradycyjny odpowiednik. Rezygnacja z cukru wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionego smaku. Wręcz przeciwnie, odkryjecie, jak naturalna słodycz innych składników może wspaniale komponować się z serową masą. Przepisy bez cukru, w tym te na sernik dla cukrzyka, zyskują coraz większą popularność i nie bez powodu. Ten prosty sernik bez cukru, który Wam dzisiaj prezentuję, jest tego najlepszym dowodem.
Czym zastąpić cukier w serniku?
No właśnie – jeśli nie cukier, to co? To pytanie często słyszę, bo wiele osób nie wie, od czego zacząć swoją przygodę z wypiekami bez cukru. Na rynku jest już sporo opcji, ale nie każda sprawdzi się w pieczeniu.
Ja stawiam na erytrytol, który ma prawie zerowy indeks glikemiczny, nie podbija cukru we krwi i daje bardzo podobny efekt jak biały cukier. Świetnie współgra z twarogiem, nie zostawia gorzkiego posmaku i – co najważniejsze – można go znaleźć w wersji bardzo drobno zmielonej, idealnej do ubijania z jajkami. Dodaję go bardzo często. Ostatnio nawet tutaj dodawałam Wam przepis na ciasteczka z drażetkami bez cukru.
Słodzik | Najważniejszy krótki opis |
Erytrytol | Mój ulubieniec! Ma niski indeks glikemiczny, zero kalorii i smak bardzo zbliżony do cukru. Świetny do pieczenia fit sernika bez cukru. |
Stewia | Naturalny słodzik, bardzo słodki, więc trzeba uważać z ilością. Bez kalorii i wpływu na poziom cukru we krwi. |
Ksylitol | Cukier brzozowy, ma niższy indeks glikemiczny niż cukier. Pamiętajcie tylko, żeby trzymać go z dala od Waszych czworonożnych przyjaciół! |
Przepis na fit sernik bez cukru, który zawsze wychodzi
Ten pyszny i (wbrew pozorom) prosty przepis na sernik bez cukru powstał w mojej głowie, tak na bieżąco zapisywałam składniki i proporcje. Nie pytajcie dlaczego – ja tak mam, że jak coś robię, to po swojemu. Zazwyczaj to się sprawdza, chociaż kilka spektakularnych wpadek na koncie też mam 😉 No ale, koniec końców, powstał on – pyszny fit sernik bez cukru, który wychodzi zawsze i każdemu. Serio, nie musicie się go bać! To mój absolutny pewniak, sernik, który każdemu wychodzi!
Robiłam go w Thermomixie, ale spokojnie – w zwykłym mikserze też wyjdzie!
Składniki na spód:
- 400 g herbatników (bez cukru)
- 1 łyżeczka kakao
- 180 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 5 jajek
- 230 g erytrytolu od AllNutrition
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g twarogu
- 1 łyżka mąki orkiszowej od AllNature Food
Przygotowanie:
Spód:
Zblenduj herbatniki, kakao i masło. Przełóż masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieć i wstaw do lodówki.
Masa serowa:
- Ubij 5 jajek z erytrytolem na puszystą masę. Możesz użyć tradycyjnego miksera, ale z motylkiem w Thermomixie idzie to naprawdę sprawnie.
- Dodaj proszek budyniowy, proszek do pieczenia, twaróg i mąkę orkiszową.
- Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką, jednolitą masę. W Thermomixie to dosłownie chwila moment.
- Przelej gotową masę serową na przygotowany, schłodzony spód.
- Do żaroodpornego naczynia wlej około 1,2 litra wrzątku i umieść je na samym dole piekarnika. Para wodna sprawi, że sernik będzie kremowy i nie popęka.
- Ciasto piecz na środkowym poziomie piekarnika – najpierw 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 90 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik w środku na około godzinę do powolnego wystudzenia. To bardzo ważne, żeby nie opadł!
- Wystudzony sernik włóż do lodówki – najlepiej na całą noc. Cierpliwość popłaca, smak będzie o niebo lepszy!

Polewa bez cukru – przepis
Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła jeszcze szybkiej, czekoladowej polewy. Robi się ją w minutę, a wygląda i smakuje jak z cukierni.
Składniki:
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki mleka (dowolnego, może być roślinne)
Przygotowanie:
Wszystko podgrzej w rondelku, energicznie mieszaj aż do rozpuszczenia. Przestudź chwilę i polej sernik.
Pamiętajcie, że w sklepie sklep.sfd.pl z moim kodem rabatowym niedoskonalamama czekają na Was super zniżki:
💸 10% na produkty ALLNUTRITION, SFD, HUMMY
💸 20% na ubrania z kolekcji SFD WEAR
Zapiszcie ten przepis i koniecznie dajcie znać, czy Wasz fit sernik bez cukru też wyszedł tak pięknie! Jestem pewna, że będziecie zachwycone! Smacznego!
Artykuł sponsorowany. Ze względu na podanie kodu rabatowego, zgodnie z rozporządzeniem UOKiK oznaczam artykuł jako sponsorowany.