Smoothie bowl z mango i bananów to sposób na smaczne drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Do tego nasiona chia, które wykazują wiele właściwości zdrowotnych.
Owoce kocham od dawna. Nigdy nie miałam problemu, aby je jeść. I to mi zostało do dzisiaj. W formie smoothie spożywam je dopiero od kilku lat. Moim zdaniem jest to fenomenalny sposób na przemycenie owoców, a przede wszystkim warzyw. Ostatnio sama wkręciłam się w robienie smoothie bowl i gości u nas naprawdę często. Czekam aż pojawią się maliny i truskawki, bo w głowie mam pełno przepisów! Jeden z nich publikowałam – truskawkowe smoothie bowl. Moje ulubione! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smoothie bowl z mango i bananów, które zasmakowało nie tylko mi, ale i Maksysiowi 😀
Mango to owoc, który wprowadziłam na stałe do swojego menu dość późno. Nie wiem czemu. Przecież jest taki pyszny! Jednak smak to nie jedyna zaleta. Mango to skarbnica witamin i minerałów, takich jak A, B, C, E, żelaza, potasu, magnesu oraz miedzi. W mango znajdziemy mnóstwo polifenoli. owoc ten zawiera m.in. katechiny, kwecetynę, mangiferinę, antocyjany o wiele, wiele innych. te wszystkie związki to przeciwutleniacze, odgrywające niezwykle istotną rolę w naszym organiźmie. Neutralizują one wolne rodniki! Ponadto, polifenole chronią przed stresem oksydacyjnym, a także zatrzymują wzrost albo niszczą komórki rakowe. To dane badań, które przeprowadzili badacze z Texas AgriLife Research.
Ale to nie wszystko! Mango ma również pozytywny wpływ na naszą odporność ze względu na witaminę A oraz C. Kolejna zaleta to korzystny wpływ na układ trawienny. Badania wykazały, że spożywanie mango codziennie jest skuteczniejsze od spożywania suplementów z podobną ilością rozpuszczalnego błonnika.
Co więcej, w tym owocu ezoterycznym znajdziemy luteinę oraz zeaksantynę, których działanie można potraktować jako krem z filtrem przeciwsłonecznym. Chronią oczy przed szkodliwym niebieskim światłem. Natomiast witamina A pozytywnie wpływa na zdrowie naszych oczy. Dzięki zawartości potasu mango pomaga otrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Zaś witamina C ułatwia przyswajanie żelaza. Dlatego warto włączyć go do diety w przypadku anemii. Zaleca się go kobietom w ciązy, ze względu na to, co napisałam, a także ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny.
Składniki:
- 4 banany,
- pół mango,
- łyżka nasion chia ,
- 50 g jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
- Do blendera wrzuć wszystkie składniki.
- Zblenduj na gładką masę
WERSJA NA THERMOMIX
Przygotowałam również przepis na thermomix.
- Przygotowane składniki wrzuć do naczynia miksującego
- Ustaw mieszanie: 1 minuta / obroty: 8.
Życzę smacznego! Dajcie znać w komentarzach, czy Wy również lubicie smoothie bowl? I Wasze dzieci? Może macie jakiś sprawdzony przepis? Bardzo chętnie bym wypróbowała. Możliwości zrobienia smoothie bowl jest naprawdę mnóstwo! A jeśli lubicie mango, to koniecznie wypróbujcie przepis na smoothie bowl z mango i bananów. A następnie napiszcie, jak Wam smakowało 🙂 Myślę, że będziecie pozytywnie zaskoczeni 😀
Buziaki!
6 comments
Fachowo smacznie i bardzo zdrowo. To lubię.
Ale tu pyszności widze 🙂 I samo zdrowie!
Same pyszności! Chętnie wypróbuję przepis 🙂
To połączenie owoców brzmi świetnie 🙂
To wygląda pięknie i smacznie. Będę musiała w końcu spróbować jak smakuje 🙂
Dla mnie to jest idealne, drugie śniadanie i często takie sobie robię 🙂