Smoothie bowl z mango i bananów – przepis na smaczne drugie śniadanie

Smoothie bowl z mango i bananów to sposób na smaczne drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Do tego nasiona chia, które wykazują wiele właściwości zdrowotnych.
Owoce kocham od dawna. Nigdy nie miałam problemu, aby je jeść. I to mi zostało do dzisiaj. W formie smoothie spożywam je dopiero od kilku lat. Moim zdaniem jest to fenomenalny sposób na przemycenie owoców, a przede wszystkim warzyw. Ostatnio sama wkręciłam się w robienie smoothie bowl i gości u nas naprawdę często. Czekam aż pojawią się maliny i truskawki, bo w głowie mam pełno przepisów! Jeden z nich publikowałam – truskawkowe smoothie bowl. Moje ulubione! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smoothie bowl z mango i bananów, które zasmakowało nie tylko mi, ale i Maksysiowi 😀


Mango to owoc, który wprowadziłam na stałe do swojego menu dość późno. Nie wiem czemu. Przecież jest taki pyszny! Jednak smak to nie jedyna zaleta. Mango to skarbnica witamin i minerałów, takich jak A, B, C, E, żelaza, potasu, magnesu oraz miedzi. W mango znajdziemy mnóstwo polifenoli. owoc ten zawiera m.in. katechiny, kwecetynę, mangiferinę, antocyjany o wiele, wiele innych. te wszystkie związki to przeciwutleniacze, odgrywające niezwykle istotną rolę w naszym organiźmie. Neutralizują one wolne rodniki! Ponadto, polifenole chronią przed stresem oksydacyjnym, a także zatrzymują wzrost albo niszczą komórki rakowe. To dane badań, które przeprowadzili badacze z Texas AgriLife Research.

Ale to nie wszystko! Mango ma również pozytywny wpływ na naszą odporność ze względu na witaminę A oraz C. Kolejna zaleta to korzystny wpływ na układ trawienny. Badania wykazały, że spożywanie mango codziennie jest skuteczniejsze od spożywania suplementów z podobną ilością rozpuszczalnego błonnika.

Co więcej, w tym owocu ezoterycznym znajdziemy luteinę oraz zeaksantynę, których działanie można potraktować jako krem z filtrem przeciwsłonecznym. Chronią oczy przed szkodliwym niebieskim światłem. Natomiast witamina A pozytywnie wpływa na zdrowie naszych oczy. Dzięki zawartości potasu mango pomaga otrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Zaś witamina C ułatwia przyswajanie żelaza. Dlatego warto włączyć go do diety w przypadku anemii. Zaleca się go kobietom w ciązy, ze względu na to, co napisałam, a także ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny.

smoothie bowl z mango

Składniki:

  • 4 banany,
  • pół mango,
  • łyżka nasion chia ,
  • 50 g jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

  1. Do blendera wrzuć wszystkie składniki.
  2. Zblenduj na gładką masę

WERSJA NA THERMOMIX

Przygotowałam również przepis na thermomix.

  1. Przygotowane składniki wrzuć do naczynia miksującego
  2. Ustaw mieszanie: 1 minuta / obroty: 8.

smoothie bowl z mango

 


Życzę smacznego! Dajcie znać w komentarzach, czy Wy również lubicie smoothie bowl? I Wasze dzieci? Może macie jakiś sprawdzony przepis? Bardzo chętnie bym wypróbowała. Możliwości zrobienia smoothie bowl jest naprawdę mnóstwo! A jeśli lubicie mango, to koniecznie wypróbujcie przepis na smoothie bowl z mango i bananów. A następnie napiszcie, jak Wam smakowało 🙂 Myślę, że będziecie pozytywnie zaskoczeni 😀

Buziaki!

6 comments

Adam says:

Fachowo smacznie i bardzo zdrowo. To lubię.

Katsuumi says:

Ale tu pyszności widze 🙂 I samo zdrowie!

Anna says:

Same pyszności! Chętnie wypróbuję przepis 🙂

https://www.secretaddiction.pl/?m=1 says:

To połączenie owoców brzmi świetnie 🙂

Kaśka - poligondomowy says:

To wygląda pięknie i smacznie. Będę musiała w końcu spróbować jak smakuje 🙂

JednoSpojrzenie says:

Dla mnie to jest idealne, drugie śniadanie i często takie sobie robię 🙂

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *