Wegetariańskie spaghetti bolognese to propozycja nie tylko dla tych, co nie jedzą mięsa. Prosty przepis na spaghetti z soczewicą i sosem pomidorowym.
Wegetariańskie spaghetti bolognese
Nie wiem dlaczego tak późno polubiłam spaghetti i makarony. Wszystko za sprawą moich wakacji we Włoszech. Tam każdego dnia serwowali nam makarony. Z początku byłam zawiedziona, ponieważ do tej pory nie jadłam makaronu w takich ilościach. Później stwierdziłam, ze to było super! Codziennie makaron z innym sosem, a ja dzięki temu poznałam sporo nowych smaków. Były i makarony z mięsem (wtedy jeszcze mięso jadłam), ale też w wersji wege.
Gdy tylko wróciłam z wakacji, zaczął się makaronowy szał – i wyobraźcie sobie, że on trwa do dzisiaj. Serio! Wtedy jadłam makaron głównie z kurczakiem oraz indykiem, choć często wybierałam przepisy z warzywami. Kiedy zrezygnowałam z jedzenia mięsa, zaczęłam szukać alternatywy. Metodą prób i błędów tworzyłam kilka fajnych przepisów i znalazłam fajne (o dobrym składzie) gotowe sosy 🙂 Mój faworyt to spaghetti z soczewicą, makaron ze szpinakiem i tofu, z cukinią i papryką . Choć uwielbiam również np. z jajkiem, awokado czy brokułem. I oczywiście cztery sery – mniam! Na samą mysl ślinka mi cieknie 😉
Dziś przedstawiam Wam przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese. Składniki do dania znajdziecie w m.in. w sklepie ze zdrową żywnością BioSklep.com.pl 🙂 Sam przepis jest naprawdę prosty i szybko się go robi – w końcu ja tylko na takie stawiam 😀
Przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese
Tak jak już wspomniałam, przepis jest prosty. A to wszystko za sprawą gotowego sosu pomidorowego z warzywami. Co prawda, często robię sos sama. jednak zdarzają się takie dni, gdzie zwyczajnie mi się nie chce gotować i jedyne co mogę zrobić, to ugotować makaron 😀 Oczywiście staram się wybierać sosy z dobrym składem – zawsze, ale to zawsze czytam skład 😉 Nie mam na tym punkcie fioła, bez przesady, ale wolę wybrać to, co jest lepsze. Tym bardziej że cena jest często dośc podobna. Stawiam głównie na sosy sprawdzone. Jak już znajdę sos z dobrym składem, który mi smakuje, to zazwyczaj się go trzymam. tak jest w przypadku sosu, który jest składnikiem dzisiejszego przepisu na spaghetti z soczewicą.
Wybrałam makaron bezglutenowy, ale oczywiście możecie wybrać normalny. Zawsze przygotowuję przepisy, w których można wymienić składniki np. mąkę pszenną na mix bezgluten lub na odwrót. To już kwestia indywidualna 🙂
Składniki:
- Bezglutenowy makaron spaghetti (bezglutenowe makarony, jak inną żywność bezglutenową, kupisz w biosklep )
- Soczewica czerwona,
- Przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, chilli (według uznania),
- Sos pomidorowy z warzywami (bio), który dostępny jest w sklepie biosklep.com.pl.
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al’dente, zgodnie z instrukcją na oaakowaniu.
- Soczewicę przepłucz na sitku, a następnie gotuj w wodzie przez 10 minut.
- Do garnka wlej sos pomidorowy z warzywami i dodaj odcedzoną soczewicę.
- Wszystko razem gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając.
- Ugotowany makaron odcedź, a następnie nałóż na talerz.
- Polej makaron sosem z soczewicą i posyp natką pietruszki
- Delektuj się smakiem! 😀
Zobacz również:
- Kulki mocy z daktyli Thermomix – prosty przepis dla dzieci i nie tylko
- Babeczki kokosowe – prosty przepis na muffinki ala Rafaello
- Babeczki brownie – mocno czekoladowe. Przepis na babeczki bezglutenowe
- Shot z kurkumy i imbiru i pomarańczy – przepis na shoty na odporność
- Gulasz z indyka z warzywami
21 comments
Uwielbiam spaghetti! Akurat dziś będę robiła wersję wegańską z makaronem ryżowym i z ciecierzycą. Następnym razem spróbuję Twojej wersji 🙂
Ja akurat wolę makaron z serem albo z pesto, ale za to mojemu mężowi i synkowi taki przepis na pewno przypadłby do gustu 🙂
To nie był dobry pomysł by na wieczór zaglądać w ten post..oj nie był to dobry pomysł…
Nigdy nie robiłam z soczewicą! Teraz uważam, że to świetny pomysł! Dzięki za inspirację:) Pozdrawiam 🙂
Czekam na podobny rpzepis z tofu. Kiedyś jadłam i było pyszne, a sama nie mogę znaleźć przepisu.
Spaghetti jest zawsze bardzo spoko ?
Właśnie lubię takie spaghetti. Smaczne bardzo.
Uwielbiam spaghetti ❤️ Czy z mięsem czy bez
Świetnie wersja idealna dla mnie;)
O mniam wygląda naprawdę bardzo apetycznie!
Koniecznie muszę je wypróbować
Ciekawe, czy udałoby mi się oszukać tak męża 😀
Chętnie wypróbuję bo ostatnio nie przepadam za mięsem 🙂
Pyszności 🙂 Jstem na wege diecie od 20 lat i wiem jak pyszna potrafi być ta kuchia. Kilka dni temu zakupiłam w lidl mięsko wege mielone i jutro będzie spaghetti 🙂
Mniam, kocham makarony, więc jak dla mnie może być i wegańskie 🙂
Spagetti uwielbiam w wersji klasycznej, ale może kiedyś skuszę się, żeby zrobić sos w wersji wege 🙂 Wygląda apetycznie!
Skorzystam na pewno z przepisu 🙂 Uwielbiamy makarony w każdej postaci 🙂
Ojj, ja zdecydowanie stawiam jednak na klasyczną wersję z mięsem.
Uwielbiam wegetariańskie dania, ostatnio robiłam spaghetti z tofu, ale z soczewicą również muszę spróbować 🙂
[…] diecie np. bezglutenowej. To będzie miły gest z Twojej strony. Przygotuj wtedy coś dla nich np. wegetariańskie spaghetti bolognese! Do tego przekąski typu chipsy, orzeszki. Idealnie sprawdzą się także bezglutenowe muffinki z […]
[…] wiecie, uwielbiam makaron – koniecznie przygotujcie sobie wegetariańskie spaghetti bolognese, którym zajadają się nawet mięsożercy. Także wymyśliłam kolejny przepis! Tym razem makaron […]