Wegetariańskie spaghetti bolognese – przepis spaghetti z soczewicą dla leniwych

Wegetariańskie spaghetti bolognese – przepis spaghetti z soczewicą dla leniwych

Wegetariańskie spaghetti bolognese to propozycja nie tylko dla tych, co nie jedzą mięsa. Prosty przepis na spaghetti z soczewicą i sosem pomidorowym.

Wegetariańskie spaghetti bolognese

Nie wiem dlaczego tak późno polubiłam spaghetti i makarony. Wszystko za sprawą moich wakacji we Włoszech. Tam każdego dnia serwowali nam makarony. Z początku byłam zawiedziona, ponieważ do tej pory nie jadłam makaronu w takich ilościach. Później stwierdziłam, ze to było super! Codziennie makaron z innym sosem, a ja dzięki temu poznałam sporo nowych smaków. Były i makarony z mięsem (wtedy jeszcze mięso jadłam), ale też w wersji wege. 

Gdy tylko wróciłam z wakacji, zaczął się makaronowy szał – i wyobraźcie sobie, że on trwa do dzisiaj. Serio! Wtedy jadłam makaron głównie z kurczakiem oraz indykiem, choć często wybierałam przepisy z warzywami. Kiedy zrezygnowałam z jedzenia mięsa, zaczęłam szukać alternatywy. Metodą prób i błędów tworzyłam kilka fajnych przepisów i znalazłam fajne (o dobrym składzie) gotowe sosy 🙂 Mój faworyt to spaghetti z soczewicą, makaron ze szpinakiem i tofu, z cukinią i papryką . Choć uwielbiam również np. z jajkiem, awokado czy brokułem. I oczywiście cztery sery – mniam! Na samą mysl ślinka mi cieknie 😉

Dziś przedstawiam Wam przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese. Składniki do dania znajdziecie w m.in. w sklepie ze zdrową żywnością BioSklep.com.pl 🙂 Sam przepis jest naprawdę prosty i szybko się go robi – w końcu ja tylko na takie stawiam  😀



Przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese

Tak jak już wspomniałam, przepis jest prosty. A to wszystko za sprawą gotowego sosu pomidorowego z warzywami. Co prawda, często robię sos sama. jednak zdarzają się takie dni, gdzie zwyczajnie mi się nie chce gotować i jedyne co mogę zrobić, to ugotować makaron 😀 Oczywiście staram się wybierać sosy z dobrym składem – zawsze, ale to zawsze czytam skład 😉 Nie mam na tym punkcie fioła, bez przesady, ale wolę wybrać to, co jest lepsze. Tym bardziej że cena jest często dośc podobna. Stawiam głównie na sosy sprawdzone. Jak już znajdę sos z dobrym składem, który mi smakuje, to zazwyczaj się go trzymam. tak jest w przypadku sosu, który jest składnikiem dzisiejszego przepisu na spaghetti z soczewicą.

Wybrałam makaron bezglutenowy, ale oczywiście możecie wybrać normalny. Zawsze przygotowuję przepisy, w których można wymienić składniki np. mąkę pszenną na mix bezgluten lub na odwrót. To już kwestia indywidualna 🙂

Składniki:

  1. Bezglutenowy makaron spaghetti  (bezglutenowe makarony, jak inną żywność bezglutenową, kupisz w biosklep  )
  2. Soczewica czerwona,
  3. Przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, chilli (według uznania),
  4. Sos pomidorowy z warzywami (bio), który dostępny jest w sklepie biosklep.com.pl.
wegetariańskie spaghetti bolognese
Wegetariańskie spaghetti bolognese

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al’dente, zgodnie z instrukcją na oaakowaniu.
  2. Soczewicę przepłucz na sitku, a następnie gotuj w wodzie przez 10 minut.
  3. Do garnka wlej sos pomidorowy z warzywami i dodaj odcedzoną soczewicę.
  4. Wszystko razem gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając.
  5. Ugotowany makaron odcedź, a następnie nałóż na talerz.
  6. Polej makaron sosem z soczewicą i posyp natką pietruszki
  7. Delektuj się smakiem! 😀

spaghetti bolognese z soczewicą przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese

 

A Ty lubisz makarony? Jadłaś/eś kiedyś wegetariańskie spaghetti bolognese? Daj znać w komentarzu – możesz się nawet podzelić przepisem. Chętnie wypróbuję 🙂


Zobacz również:

21 Comments

  1. Uwielbiam spaghetti! Akurat dziś będę robiła wersję wegańską z makaronem ryżowym i z ciecierzycą. Następnym razem spróbuję Twojej wersji 🙂

  2. Pyszności 🙂 Jstem na wege diecie od 20 lat i wiem jak pyszna potrafi być ta kuchia. Kilka dni temu zakupiłam w lidl mięsko wege mielone i jutro będzie spaghetti 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.