Witamina C – jej zastosowanie oraz znaczenie dla organizmu

Witamina C – jej zastosowanie oraz znaczenie dla organizmu

Nie ma wątpliwości, że witamina C to jeden z suplementów, po który najczęściej sięgamy. Stosujemy przede wszystkim po to, aby wspomóc naturalną odporność naszego organizmu, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale i przez cały rok. Poznaj jej zastosowanie oraz znaczenie dla organizmu.

witamina c

Rola witaminy c w organizmie

Witamina C, która znana jest również pod nazwą kwas askorbinowy, to substancja, która odgrywa niezwykle istotną rolę w naszym organizmie. Zacznę od tego, że kwas askorbinowy to witamina rozpuszczalna w wodzie, uczestnicząca w wielu procesach metabolicznych organizmu. Co ważne, nie jesteśmy w stanie wyprodukować tej witaminy same. Dlatego musimy dostarczać ją z pożywieniem, a w przypadku niedoborów w postaci suplementów.

Większość z nas kojarzy witaminę C jako skuteczną witaminę w walce z infekcjami. Zapewne niejednokrotnie słyszeliście, że w trakcie przeziębienia, warto wziąć właśnie witaminkę C. Tymczasem okazuje się, że sam kwas askorbinowy ma również inne funkcje.

Rola witaminy C to przede wszystkim:

  • bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek,
  • bierze udział w syntezie hemoglobiny, erytrocytów, odgrywa bardzo ważną rolę w procesie tkanki łącznej,
  • stymuluje syntezę kolageny (dlatego zaleca się ją suplementować wraz z kolagenem),
  • jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni przed wolnymi rodnikami i opóźnia proces starzenia,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • reguluje stężenie glukozy we krwi,
  • ma wpływ na syntezę oraz przemianę cholesterolu. Obniża poziom złego, a podwyższa poziom dobrego cholesterolu,
  • obniża ryzyko zachorować na choroby serca oraz miażdżycę,
  • zwiększa przyswajanie żelaza, tym samym minimalizując ryzyko niedokrwistości,
  • łagodzi reakcje alergiczne,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • uszczelnia naczynia krwionośne.

Co więcej, regularne spożywanie witaminy C zapobiega nowotworom m.in. żołądka, przełyku oraz jelita grubego. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Kansas uważają, że kwas askorbinowy w połączeniu z lekami przyśpiesza zabijanie komórek nowotwor0owych, a także łagodzi skutki uboczne zarówno chemioterapii, jak i radioterapii. Warto dodać, że efekty dotyczą dożylnego podawania witaminy, ponieważ wtedy działa ona szybko, a także dociera do tych miejsc, do których powinna. W przypadku przyjmowania witaminy doustnie nie ma takich efektów.

Z takich ciekawostek, dodam, że nazwa kwas askorbinowy wzięła się z łac. scorbutus, czyli szkorbut, a dokładnie „przeciwko szkorbutowi”, czyli „ascorbutus”. Zapewne wiecie, że jest to choroba, przed która chroni właśnie witamina C. Dowiedziono to w latach 30 XX wieku. A wiecie, że skutki niedoboru opisano w czasach Hipokratesa?

Dodam tylko, że szkorbut to choroba wielonarządowa, którą wywołuje niedobór kwasu askorbinowego. Do głównych objawów należy ogólne osłabienie, patologiczne złamania, bóle mięśni, stawów oraz kości, krwawienia, słabe gojenie się ran, a także wypadanie zębów. Obecnie choroba ta występuje niezwykle rzadko.

Witamina C na odporność

Tak jak już wspomniałam, kwas askorbinowy znany jest jako złoty środek na przeziębienie. Tymczasem jest nieco inaczej. Na podstawie przeprowadzonych badań, wychodzi, że samo przyjmowanie witaminy C nie skraca czasu trwania infekcji, ale za to zmniejsza nasilenia objawów. Z kolei w grupie kontrolnej osób aktywnych m.in. biegacze, narciarze, zaobserwowano nie tylko zmniejszenie pojawienia się infekcji dróg oddechowych, ale i skręcenie czasu trwania przeziębienia!

To samo dotyczy osób narażonych na nadmierny stres, kobiet w ciąży (przeczytaj artykuł: jakie witaminy w ciąży)oraz karmiących piersią, osób palących i tych, którzy cierpią z powodu zaburzeń funkcjonowania układy pokarmowego.

Skutki uboczne niedoboru witaminy C

Niedobór witaminy C niesie za sobą konsekwencje, takie jak:

  • zwiększenie podatności na infekcje,
  • bóle mięśniowe i bóle stawów,
  • zmęczenie,
  • ospałość,
  • niedokrwistość,
  • brak apetytu,
  • zaburzenia w produkcji kolagenu, co objawia się m.in. wiotczeniem skóry oraz wolniejszym gojeniem się ran,
  • szkorbut,
  • krwawienie dziąseł.

Przy niedoborze kwasu askorbinowego w pierwszej kolejności pojawia się zmęczenie, a także zły nastrój. Jeżeli zauważysz u siebie takie oznaki, warto przyjrzeć się swojej diecie. Zastanów się, czy jest ona uboga w witaminę C? Jeśli tak, zrób badania, sięgnij po warzywa i owoce, będące źródłem kwasu askorbinowego.

Spożywanie produktów bogatych w witaminy i minerały to najważniejsze zasady zdrowego odżywiania.

kwas askorbinowy

Zapotrzebowanie na witaminę c

Zawsze powtarzam, że przed suplementacją warto zbadać poziom danej witaminy w organizmie, a następnie wyniki skonsultować z lekarzem. Dziennie spożycie kwasu askorbinowego zależy zarówno od wieku, jak i płci. Średnie zapotrzebowanie dobowe wynosi:

Dzieci w wieku od 1 do 3 lat 30 mg
Dzieci w wieku od 4 do 12 lat 40 mg
Dziewczęta w wieku od 13 do 18 lat 55 mg
Chłopcy w wieku od 13 do 18 lat 65 mg
Kobiety  75 mg
Mężczyźni 90 mg

W niektórych sytuacjach pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Dotyczy to osób:

  • uzależnionych od alkoholu,
  • z nadciśnieniem tętniczym,
  • chorych na cukrzycę,
  • które cierpią na zaburzenia czynności jelit,
  • przyjmujących niektóre lekki,
  • kobiet w ciąży oraz karmiących,
  • narażone na nadmierny stres.

Czy witaminę C można przedawkować? To dość trudne, ponieważ jest ona wydalana z moczem, ale nie niemożliwe. Nadmiar kwasu askorbinowego może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego m.in.: biegunkę, bóle brzucha, wymioty, wzdęcia, nudności. Zdarzają się również zmiany skórne w postaci wysypki. Symptomy te zazwyczaj ustępują, gdy przestaniesz suplementować witaminę.

Witamina c w żywności – gdzie można znaleźć

Główne źródła witaminy C to przede wszystkim:

  • dzika róża (250 – 800 mg w 100 g masy)
  • rokitnik (900 mg w 100 g świeżej masy),
  •  truskawki (ok 60 mg w 100 g),
  • papryka (papryka żółta- 180 mg, czerwona – ok 130 mg, zielona – ok 80 mg)
  • acerola (1400 – 2500 mg),
  • czarna porzeczka (150-300 mg), 
  • brukselka (65-145 mg),
  • kalarepa (70-100 mg)
  • brokuł (65-150 mg)
  • kiwi (ok 70 mg),
  • grejpfruty (30-70 mg),
  • szpinak (40-80 mg),
  • kalafior (37-70 mg),
  • pomarańcze ( 30-50 mg),
  • natka pietruszki (269 mg).

Witaminę C zawiera także fasolka szparagowa, pomidory, rzodkiewka, buraki, marchewka oraz młode ziemniaki, a także owoce takie jak maliny, poziomki, śliwki.

Dobrym źródłem witaminy C są także kiszonki. Kapusta kiszona zawiera około 30 mg witaminy C, a po sfermentowaniu nawet do 600 mg!

Co ciekawe, powszechnie panuje opinia, że najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy, a przede wszystkim cytryna (sama tak myślałam! Wiecej tego typu mitów przeczytacie w artykule mity żywieniowe). Nic bardziej mylnego! Wyobraźcie sobie, że jest tam tylko 50 miligramów na 100 gram. Dla porównania w papryce żółtej czy czarnej porzeczce znajdziemy około 180 miligramów, a w dzikiej róży nawet i 700.

Świetnym sposobem jest picie naturalnych soków owocowych z czarnej porzeczki oraz aronii. Ja sama piłam sok z aronii w okresie jesienno-zimowym  – jak to się mówi, nie daj się jesieni i zadbaj o swoje zdrowie ! Precz z wirusami 😀

Pamiętaj, że obróbka cieplna obniża zawartość witaminy C. Produkty tracą witaminę w przypadku smażenia, pieczenia. Przykładowo pół szklanki świeżych brokułów to prawie 80% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Jeżeli je ugotujemy, to pokryje około 60% dziennego zapotrzebowania.

witamina c suplement

Witamina C w suplementach

Witaminę C możesz dostarczyć nie tylko w pożywieniu, ale również stosując suplementy. Mój wybór padł na healthlabs. Marka ma w ofercie witaminę w kapsułkach. Zawiera nie tylko syntetyczny kwas L-askorbinowy, ale również:

  • wyciąg z owoców Camu Camu,
  • acerolę,
  • gorzką pomarańczę,
  • perełkowiec japoński,
  • rutynę,
  • hesperydyny.

I co najważniejsze, suplementy healthlabs nie posiadają zbędnych wypełniaczy.

A Ty stosujesz kwas askorbinowy? Daj mi koniecznie znać, jestem ciekawa. Napisz, czy bierzesz w formie suplementu, czy starasz się dostarczać witaminę z pożywienia.

Pamiętaj, że to, co napisałam, nie zastąpi Ci konsultacji z lekarzem! Dlatego, jeśli chcesz suplementować witaminę C, koniecznie zrób badania i skonsultuj to ze swoim lekarzem 🙂 Jeżeli zdecydujesz się na suplementację, to skorzystaj z mojego kodu zniżkowego na produkty heatlhlabs.pl – kod rabatowy healthlabs niedoskonalamama daje Ci 10% zniżki na zakupy.




7 Comments

  1. Ja raczej nie suplementuję witaminy C. Może zimą, gdy faktycznie łatwiej się przeziębić czy coś złapać, ale na lato raczej odstawiam i korzystam z warzyw i owoców 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.