Categories Bez kategorii

ZDROWE ODŻYWIANIE Z VIVIO.PL

Na co dzień prowadzę aktywny tryb życia. Staram się ćwiczyć od 3 do 5 razy w tygodniu. W sezonie wiosna/lato biegam – to najlepsze lekarstwo na walkę ze złym samopoczuciem. Nie robię tego, aby schudnąć – broń Boże! Oczywiście utrzymanie sylwetki to także jeden z powodów. Jednak głównie ćwiczę, ponieważ to mój sposób na wyładowanie się. Ponadto sport to zdrowie. Od pewnego czasu zwracam również uwagę na to co jem. I tu także nie chodzi o to by pozbyć się kilogramów, bo obecnie uważam, że nie mam nic do zgubienia. Nie mam świra na tym punkcie. Jem zdrowo, ale bez przesady. Nie wyobrażam sobie dnia bez słodyczy. Czekolada to moje uzależnienie i nie ma możliwości, abym ją „rzuciła”. Gdy ciocia,babcia ktokolwiek zrobi ciasto również sobie nie odmawiam. Lubię do piwa przegryźć orzeszki, chipsy i ich także nie odmówię.

Fast foody także z chęcią jem. Po prostu staram się to robić rzadziej i z głową. Ponadto moja dieta opiera się na zdrowych, pełnowartościowych produktach, a te nie zdrowe to dodatek od czasu do czasu. Wszystko trzeba robić z rozsądkiem, poznać swój organizm, wyczuć go. Zmiana mojego odżywiania miała związek z moimi problemami zdrowotnymi, z którymi walczę kolejny rok i zapowiada się, że ta walka będzie trwała dłużej i dłużej. Miejmy nadzieję,że ją wygram.Na początku nie miałam zielonego pojęcia co jeść, kiedy i jak. Z czasem, gdy poznawałam produkty, zasady zdrowego odżywiania, było coraz łatwiej. Wciąż się uczę, poznaję nowe przepisy itd. Wyczułam już swój organizm. Wiem co jeść, w jakich ilościach. Nową wiedzę zdobyłam również dzięki sklepowi Vivio, z którego zamówiłam kilka produktów. Dziś Wam przedstawi co wybrałam i dlaczego.

OLEJ KOKOSOWY:
Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Posiada charakterystyczny, kokosowy zapach. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach. Olej kokosowy nie zawiera utleniaczy, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy od popularnych olejów, stosowanych w kuchni.
W tym roku olej kokosowy stał się bardzo popularny. Ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w urodzie. Olej kokosowy służy do smażenia – uwielbiam go. Pięknie pachnie i zapach ten się unosi, a ponadto nadaje fajny aromat potrawą.
CZERWONA HERBATA PUERH:
Połączenie herbaty puerh ze słodkimi truskawkami i poziomkami zostało zwieńczone niezwykłym napojem po którym każdy będzie sięgał bardzo chętnie, nawet zagorzali przeciwnicy czerwonych herbat. W zapachu truskawkowa, w smaku delikatnie owocowa z wyczuwalną delikatną goryczką o ciemno brunatnym kolorze. Przyśpiesza metabolizm , a co za tym idzie zwiększa spalanie tłuszczów. Ponadto:
-Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie.
-jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny
-Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
-Zawiera fluor, który pomaga chronić zęby przed próchnicą
-Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu
Na co dzień piję herbatę zieloną, ale tym razem zdecydowałam się na czerwoną, która ma wiele właściwości.
SIEMIE LNIANE:
Nasiona lnu, nazywane siemieniem lnianym, posiadają wartości odżywcze i lecznicze. Choć należą do produktów roślinnych zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 (zawartość tych kwasów w nasionach lnu jest podobna do ich zawartości w rybach). Siemię lniane jest jednym z najbardziej popularnych produktów medycyny naturalnej. Siemie lnane ma bardzo dużo właściwości m.in.:
-obniża poziom cholesterolu we krwi
-przyśpiesza przemianę materii
zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie i wspomaga odporność
działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową naszego układu pokarmowego
źródło błonnika, witaminy B1 i i miedzi, jak również minerałów, fosforu, magnezu i selenu.
Siemie lnane towarzyszy mi już 3 rok. Dodaję je zazwyczaj do owsianki ( jogurt naturalny + owoce + płatki owsiane), do batonów i placków owsianych i sałatek.
DAKTYLE:
Daktyle są znane od tysięcy lat, jako jedne z najzdrowszych owoców świata. Nazywa się je “chlebem życia”, a drzewo, które je rodzi, nazywane jest “drzewem życia”. Drzewa daktylowe osiągają wysokość do 20 metrów, a, mogą nawet mieć ponad 3 m. Obecnie są uprawiane w Azji, Afryce i w USA. Nie występują w stanie dzikim. są bogate w cukry proste, które nie są trawione przez organizm, ale zostają wchłonięte. Są źródłem energii dla sportowców i uzupełniają niedobory glikogenu w wątrobie i mięśniach. Z uwagi na dużą zawartość potasu ich spożywanie jest wskazane po intensywnym wysiłku.

Zdrowotne właściwości daktyli:
zawierają naturalne salicylany, które zapobiegają zakrzepom i zawałom serca. Uśmierzają ból i łagodzą stany zapalne

-Suszone daktyle zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga proces trawienia i likwiduje zaparcia
-Suszone daktyle zawierają salicylany, które zwalczają ból i działają przeciwzakrzepowo, oraz duże ilości magnezu, dzięki czemu są dobrym produktem w walce ze stresem
-Udowodniono, że spożywanie już 10-15 daktyli dziennie dostarcza organizmowi dziennej porcji żelaza
-zawierają duże ilości potasu, który pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz antyoksydanty, które wzmacniają odporność i pomagają w walce z katarem i kaszlem.
-są źródłem witamin, w tym: wapnia, fosforu, i witamin z grupy B, A, C, E i PP.
Daktyle to świetna alternatywa dla cukru, ponieważ są słodkie.Stanowią dodatek do ciast, deserów oraz mogą być spożywane jako przekąska. Ja stosuje je m.in. do ciastek owsianych, dzięki czemu są słodkie.
SOCZEWICA CZERWONA:
Soczewica szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana była tam już ponad 4 tys. lat temu. Stanowiła także jedno z głównych źródeł pożywienia dla starożytnych Egipcjan, Rzymian czy Greków. To świetna alternatywa dla białka zwierzęcego. Jej właściwośco to m;in.:
-źródło dobrze przyswajalnego białka, potasu, kwasu foliowego, fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B.
-niskie IG
– niewielka kaloryczność
-obniża poziom cholesterolu
-wspomagania odchudzanie
-poprawia pracę układu pokarmowego
Soczewica czerwona ma sporo wartości, dlatego się na nią zdecydowałam. Idealnie nadają się do zup i kremów, past czy farszu do pierogów. Robi się również z niej burgery wegetariańskie.
MŁODY JĘCZMIEŃ:
Młody jęczmień to proszek z mielonych liści jęczmienia, posiadający bardzo dużo witamin, składników mineralnych i aminokwasów. Dostarcza ludzkiemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, jakich potrzebuje w ciągu dnia. Liście jęczmienia są bogatym źródłem witamin: beta-karotenu, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6 oraz witaminy C, bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego i minerałów, takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, mangan i cynk.
O młodym jęczmieniu czytałam wiele pozytywnych opinii. Doradza się go w przypadku niedoboru witamin z grupy B – a właśnie ja mam niedobór. Szczerze powiedziawszy to zbyt smaczny on nie jest. Spożywałam go do tej pory jako dodatek do zielonych smoothie (banan, kiwi, natka pietruszki i młody jęczmień). Chcę go wypróbować z sokiem – może będzie lepszy w smaku :p
BIO MĄKA PSZENNA TYP 750:Pszenna mąka chlebowa pozyskiwana jest z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, które posiadają certyfikat ekologiczny. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków, jak polepszacze smaku. Mąka pszenna polecana nie tylko do wypieku chleba, ale i do zagęszczania sosów. Mąka odznacza się wysokimi wartościami odżywczymi, jest źródłem pełnowartościowego białka.

15 comments

KosmetykoFanki says:

Zdrowe pyszności 🙂

Adriana Em Fashion says:

Same cudowności. Też lubię produkty bio i eko, a bardziej świadomie i zdrowiej jjem od lutego tego roku.
U mnie przepis na chlebek bezglutenowy, może się skusisz? http://www.adrianaemfashion.blogspot.co.uk

sandrak says:

Chleb bezglutenowy? Z chęcią wypróbuję 🙂

Klaudia says:

same cuda! ale daktyle to bym zjadła teraz hah 🙂

Kobiecosci says:

Oleju kokosowego bym wypróbowała na włosy bo konkretnie tego nie miałam 🙂

buycheaplookfit says:

Olej kokosowy stosowalam do włosów:) To świetne, że może jednocześnie służyć i jako produkt spożywczy i jako kosmetyk:)

sandrak says:

Kumpela też stosuje do włosów i jest bardzo zadowolona. Chyba też wypróbuję :p

Arek says:

Ciekawy wpis. Bardzo motywujacy.;_)

Fashionelja says:

Same wartościowe produkty, aż zgłodniałam 😛

—————————
http://fashionelja.pl

torby bawełniane says:

Bardzo polubiłem olej kokosowy, używam go praktycznie do wszystkiego

Iza says:

Też uwielbiam uprawiać sport dla rozładowania złej energii ;).
Zapraszam do mnie – KLIK 🙂

fashdarkness says:

Olej kokosowy to super sprawa! 🙂

Slim Size Me says:

Fajne produktu, wielu używam codzienne, co prawda innej firmy 😉

Aleksis.Aliss says:

Samo zdrowe, pyszne jedzonko 🙂
Mój blog
Odwdzięczam się za obserwacje 🙂

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *