Pieczenie, palenie, ból w klatce piersiowej i przełyku? Jeśli choć raz przytrafiły Ci się takie objawy to najprawdopodobniej była to właśnie tytułowa zgaga. Jeśli chcesz poznać jej przyczyny i dowiedzieć się co robić w sytuacji, gdy się pojawia, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
Przyczyny zgagi
Po zjedzeniu posiłku żołądek jest nim wypełniony. Znajdują się w nim też enzymy trawienne oraz kwas solny, który również wspiera trawienie pokarmu. U niektórych osób treść znajdująca się w żołądku może przedostawać się wyżej, czyli do przełyku. Prowadzi to do podrażnienia błony śluzowej przełyku i objawia się charakterystycznym pieczeniem zlokalizowanym za mostkiem.
Do najczęstszych przyczyn zgagi zaliczamy chorobę refluksową przełyku. Zgaga może się również pojawiać po zjedzeniu niektórych produktów u osób zdrowych, a często dotyka kobiet w ciąży, co jest w pełni fizjologiczne (więcej o zgadze w ciąży przeczytasz dalej).
Skuteczne sposoby na zgagę
Co jeść, gdy ma się zgagę? To pytanie zadaje sobie ta część z nas, która wie, jak nieprzyjemne jest to odczucie i doświadczyli, jak zgaga (szczególnie ta w nocy) może być dokuczliwa.
Jeżeli zgaga pojawia się regularnie, to na pewno warto zgłosić się do lekarza w celu potwierdzenia lub wykluczenia występowania u Ciebie choroby refluksowej przełyku. Lekarz może również zalecić lekarstwa zobojętniające kwas solny, co sprawi, że przedostająca się do przełyku treść nie będzie miała aż tak drażniącego wpływu błonę śluzową.
Zanim jednak przyjmiesz leki, warto spróbować naturalnych metod radzenia sobie ze zgagą. Oto one:
- nie schylaj się i nie kładź od razu po zjedzeniu posiłku,
- jedz częściej, ale mniejsze porcje,
- nie podjadaj między posiłkami,
- nie pij w trakcie jedzenia posiłków,
- zwróć uwagę, by jedzone potrawy nie były ani zbyt gorące, ani zbyt zimne,
- jedz potrawy, które nie są za tłuste,
- ogranicz słodycze,
- zrezygnuj z jedzenia kwaśnych owoców m.in. cytrusów i kiwi,
- wyeliminuj ostre przyprawy,
- uważaj na warzywa cebulowe, czyli cebulę, czosnek, szczypiorek i por,
- zrezygnuj z picia mocnej kawy i herbaty,
- odstaw wodę i napoje gazowane.
Proponuję, żeby powyższe rozwiązania wprowadzać stopniowo, zamiast wszystkie na raz. Pozwoli Ci to zaobserwować, która metoda jest dla Ciebie pomocna i zmniejsza uczucie zgagi, a która nie ma wpływu na Twój organizm. Nie ma potrzeby rezygnować np. z jedzenia pomarańczy, jeśli dobrze je tolerujesz i czujesz się w porządku po ich zjedzeniu.
Na pytanie “po jakim czasie przechodzi zgaga?” muszę odpowiedzieć “to zależy”. Zależy od wielu czynników i jedyne co mi pozostaje to życzyć Ci, żeby znikła jak najszybciej!
Zgaga w ciąży
Kobiety ciężarne często zastanawiają się, co oznacza zgaga w ciąży. Szukają odpowiedzi na pytanie, czy zgaga w ciąży jest niebezpieczna? Uspokajam, zgaga w ciąży to normalna sprawa i dotyka wielu kobiet. Wynika to z zachodzących zmian hormonalnych, a także obecności dziecka w brzuchu, które rosnąc, uciska żołądek.
Jeśli już wiesz, od czego jest zgaga w ciąży, to możesz spróbować stopniowo wprowadzać powyższe zalecenia, ponieważ są one bezpieczne i właściwie również dla kobiet w okresie ciąży. Pamiętaj, by dokładnie obserwować swój organizm i jego reakcje na wprowadzane zmiany.
O zgadze w ciązy i innych dolegliwościach przeczytasz na stronie spokojnieociazy.pl.
Co jeść na zgagę w ciąży?
Wiesz czego unikać, gdy jesteś w ciąży i dopadnie Cię zgaga, ale co zrobić, jeśli już się pojawiła i chcesz ją złagodzić? Mam na to kilka pomysłów. Aby zmniejszyć nasilenie objawów zgagi, napij się trochę mleka lub przetworów mlecznych takich jak maślanka, kefir czy jogurt. Pamiętaj też o piciu wody niegazowanej — w ciąży bardzo ważne jest nawodnienie — najlepiej małymi łykami przez cały dzień. Często pomocne w walce ze zgagą jest też wypicie kleiku z mielonego siemienia lnianego zalanego wodą lub mlekiem. Pamiętaj, że w przypadku ciąży zgaga powinna ustąpić samoistnie po porodzie.
Jeśli zmagasz się mdłościami i wymiotami w ciąży, to koniecznie przeczytaj ten artykuł: Mdłości w ciąży.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat odżywiania w ciąży i poznać odpowiedzi na nurtujące Cię pytania to polecam Ci moją książkę “Zdrowa dieta przyszłej mamy”: https://pzwl.pl/Zdrowa-dieta-przyszlej-mamy,161028113,p.html
Artykuł przygotowała dla Was:
Viviana Stanley-Kałuża
Dietetyk kliniczny, autorka książek i ebooków, a prywatnie mama dwóch chłopców. Pomaga zachować balans w życiu całej rodziny, udowadniając, że można utrzymać zdrową dietę i nie zwariować.
1 comment
Mnie strasznie męczyła zgaga w ciąży. Matko nic mi nie pomagało