Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów to doskonały pomysł na szybki obiad. Oto przepis na pyszny krem pomidorowy.

zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów – przepis

Już kiedyś pisałam, że kocham sos pomidorowy, zupę pomidorową, krem z pomidorów a nie lubię samych pomidorów. Co więcej, okazało się że nie jestem sama i sporo osób tak ma. Uf.. W związku z tym staram się przemycać pomidory w menu właśnie pod postacią wspomnianych sosów czy zup. Zupę pomidorowa uwielbiam od dziecka. Najlepszą na świecie robiła moja babcia. I powiem Wam szczerze, że do dziś nikt jej nie dorównał. Przez to, moja zupa pomidorowa tak nie smakuje. Za to w kwestii kremu jestem mistrzem – moja zupa krem pomidorowa jest naprawdę smaczna. Razem z Maksysiem się nią zajadamy 🙂 Zupę krem lubimy jeść z makaronem (jesteśmy wielkimi fanami makaronu pod każdą postacią 😀 ), więc dodatkowo ugotowałam bezglutenowy makaron, który dostaniecie na stronie Balviten.To sklep z żywnością bezglutenową. Także oprócz różnego rodzaju makaronu, możecie kupić mąki, a także słodkości bez glutenu. Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą. Przechodząc do wpisu.. Czas na moją super zupę krem z pomidorów! Pamiętajcie, aby ilość wody dostosować do własnych preferencji – niektórzy wolą nieco bardziej rzadki krem, niektórzy gęsty. To samo w związku z przyprawami. Ja zawsze dodaję kapkę chili, bo kocham ostre.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (zamienne na pomidory w puszce),
  • ząbek czosnku,
  • mała cebula,
  • kapka papryki ostrej suszonej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka soli,
  • łyżka oregano,
  • łyżeczka ksylitolu (zamienny na cukier)
  • kostka bulionu warzywnego (może być mięsnego),
  • 3 szklanki wody,
  • świeże liście bazylii (jeśli to nie ma to suszoną bazylię),
  • natka pietruszki,
  • 100 g śmietany, najlepiej 30% lub jogurtu naturalnego gęstego,
  • makaron bezglutenowy Balviten.

Przygotowanie:

  1. Na patelni lub w garnku podsmażamy cebulę do momentu aż lekko się zeszkli.
  2. Dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze chwilkę.
  3. W tym czasie parzymy pomidory wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na kawałki i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Do garnka dodajemy wszystkie pozostałe składniki (ilość wody dostosujcie do tego czy lubicie bardziej rzadkie, czy gęstsze kremy)
  5. Blendujemy wszystko na gładką masę.
  6. Możemy ozdobić jogurtem naturalnym i bazylią.

zupa krem z pomidorów

A Wy lubicie krem z pomidorów? Czy jednak wolicie tradycyjną zupę? Dajcie koniecznie znać – jestem bardzo ciekawa 🙂

zupa krem z pomidorów


12 Comments

  1. Zupa pomidorowa w każdej postaci to pycha sprawa, chociaż u nas króluje klasyczna z makaronem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *