Zupa krem z pomidorów to doskonały pomysł na szybki obiad. Oto przepis na pyszny krem pomidorowy.
Zupa krem z pomidorów – przepis
Już kiedyś pisałam, że kocham sos pomidorowy, zupę pomidorową, krem z pomidorów a nie lubię samych pomidorów. Co więcej, okazało się że nie jestem sama i sporo osób tak ma. Uf.. W związku z tym staram się przemycać pomidory w menu właśnie pod postacią wspomnianych sosów czy zup. Zupę pomidorowa uwielbiam od dziecka. Najlepszą na świecie robiła moja babcia. I powiem Wam szczerze, że do dziś nikt jej nie dorównał. Przez to, moja zupa pomidorowa tak nie smakuje. Za to w kwestii kremu jestem mistrzem – moja zupa krem pomidorowa jest naprawdę smaczna. Razem z Maksysiem się nią zajadamy 🙂 Zupę krem lubimy jeść z makaronem (jesteśmy wielkimi fanami makaronu pod każdą postacią 😀 ), więc dodatkowo ugotowałam bezglutenowy makaron, który dostaniecie na stronie Balviten.To sklep z żywnością bezglutenową. Także oprócz różnego rodzaju makaronu, możecie kupić mąki, a także słodkości bez glutenu. Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą. Przechodząc do wpisu.. Czas na moją super zupę krem z pomidorów! Pamiętajcie, aby ilość wody dostosować do własnych preferencji – niektórzy wolą nieco bardziej rzadki krem, niektórzy gęsty. To samo w związku z przyprawami. Ja zawsze dodaję kapkę chili, bo kocham ostre.
Składniki:
- 1 kg pomidorów (zamienne na pomidory w puszce),
- ząbek czosnku,
- mała cebula,
- kapka papryki ostrej suszonej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka soli,
- łyżka oregano,
- łyżeczka ksylitolu (zamienny na cukier)
- kostka bulionu warzywnego (może być mięsnego),
- 3 szklanki wody,
- świeże liście bazylii (jeśli to nie ma to suszoną bazylię),
- natka pietruszki,
- 100 g śmietany, najlepiej 30% lub jogurtu naturalnego gęstego,
- makaron bezglutenowy Balviten.
Przygotowanie:
- Na patelni lub w garnku podsmażamy cebulę do momentu aż lekko się zeszkli.
- Dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze chwilkę.
- W tym czasie parzymy pomidory wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na kawałki i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do garnka dodajemy wszystkie pozostałe składniki (ilość wody dostosujcie do tego czy lubicie bardziej rzadkie, czy gęstsze kremy)
- Blendujemy wszystko na gładką masę.
- Możemy ozdobić jogurtem naturalnym i bazylią.
A Wy lubicie krem z pomidorów? Czy jednak wolicie tradycyjną zupę? Dajcie koniecznie znać – jestem bardzo ciekawa 🙂
12 comments
Krem z pomidorów to jedno z moich ulubionych dań ❤️ Twój wyglada znakomicie ✌️
Uswielbiam pomidory i pożeram w hurtowej ilości, ale zupy krem jeszcze nigdy nie jadłam!
Oj, nie znoszę pomidorów :)) Choć pomidorową zjem.
Ja w sumie bardzo mało zup jadam:)
W tym tygodniu na pewno się u nas pojawi zupa z tego przepisu 🙂
Bardzo lubię zupę pomidorową 🙂 kremy robię bardzo często 🙂
Kocham pomidory w każdej postaci, a zupy na tę porę roku to strzał w 10!
Uwielbiam wszelkie zupy kremy, pomidorowy tez 😉
Uwielbiam zupy krem bo są rozgrzewające i sycące. Zrobiłas mi smaka.
ja zamiast bazylii czy oregano często daję liść kolendry do pomidorowej 🙂
Zupa pomidorowa w każdej postaci to pycha sprawa, chociaż u nas króluje klasyczna z makaronem 🙂
jedna z moich ulubionyh zup, zaraz obok kremu z cukinii