Puree z dyni

Puree z dyni

Puree z dyni to doskonałe danie przy rozszerzaniu diety, a także świetny dodatek do ciast i innych potraw jak zupa dyniowa. Dziś przedstawiam przepis na dyniowe puree.

puree z dyni

Dlaczego warto jeść dynie?

Dynia to warzywo, które stanowi bogate źródło wielu witamin oraz minerałów. Znajdziemy w niej beta-karoten, czyli przeciwutleniacz, który m.in. obniża ryzyko zachorowania na raka. Do tego łagodzi procesy zapalne. Ponadto, to bogate źródło cynku oraz witaminy C, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.W związku z tym powinna być obowiązkowym warzywem w sezonie jesienny. Dynia również korzystnie wpływa na naszą skórę. Zawarte w niej witaminy A, C oraz E są skutecznym sposobem na zmarszczki. Zaś zawarta w niej, a w sumie w pestkach , kukurbityna działa przeciwpasożytniczo i przeciwwirusowo. Dynia korzystnie wpływa na spadek cholesterolu, a także glukozy. W związku z tym zapobiega cukrzycy oraz poprawia profil lipidowy. Co więcej, ma pozytywny wpływ na wątrobe. W surowej lub gotowanej postaci likwiduje zaparcia oraz reguluje przemianę materii.Warto również dodać, ze dynia jest lekkostrawna oraz mało kaloryczna. Dzięki temu idealnie sprawdza się w dietach odchudzających.

puree z dyni

Przepis na puree z dyni

Kocham dynie! Pod każdą postacią. jedyne co, to nie lubię jej obierać. Miałam takie szczęście, że moja babcia uwielbiam ją obierać (wciąż nie rozumiem dlaczego 😀 ) i dawała mi już gotową. A ja najczęściej robiłam z niej frytki lub zupkę dyniową.  Kiedy zaczęłam rozszerzać dietę Maksysiowi, jednym z pierwszych warzyw była właśnie dynia. Przygotowałam puree z dyni, które mu bardzo zasmakowało. PrzygoTakże jesienią dyniowe danie u nas często gościło.

Składniki:

  • dynia (rodzaj nie ma znaczenia)
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • opcjonalnie przyprawy (ja nie dodawałam,

Możecie zrobić puree tylko i wyłącznie z dynii. Te warzywa są opcjonalne. Ja na samym początku używałam tylko dynii, potem zaczęłam łączyć ją z innymi warzywami 🙂

Przygotowanie:

  1.  Dynię musimy przekroić, a następnie oczyścić.Zaś reszte warzyw obrać ze skórki.
  2. Warzywa kroimy na kawałki, mogą być kosteczki.
  3. Gotujemy je na parze. Ja gotowałam w BabyCook, o którym już nie raz Wam wspominałam. To boowiązkowy gadżet, bardzo przydatny przy rozszerzaniu diety.
  4. Jak już ugotujemy warzywa, czekamy aż się wystudzą.
  5. Wkładamy do blendera albo miksera i miksujemy na gładką masę.
  6. delektujemy się smakiem 😀 jestem pewna, ze dyniowe puree przypadnie Wam i maluszkowi do gustu 🙂

puree z dyni puree z dyni

Puree z dyni można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. A y lubicie dynie? Może macie jakieś sprawdzone przepisy, którymi byście chcieli się podzielić? Czekam na Wasze komentarze!

 

BabyCook-  BEABA POLSKA

Mata EZPZ – TATATA.PL

Śliniaczek – LASSIG.PL



12 Comments

  1. Nie pomyślałabym, że do puree można dodać jeszcze marchewkę i pietruszkę, super pomysł! W zeszłym roku robiłam głównie pod kątem rozszerzania diety, w tym chyba poszaleję z dynią jeszcze bardziej 😀 Polecam np. kopytka z użyciem puree z dyni, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.