Szynkowar to urządzenie, które służy nie tylko do przygotowania domowej szynki, ale i past warzywnych. Dlatego doskonale się sprawdzi u wegan i wegetarian. Jaki szynkowar kupić i jak zrobić w nim pastę?
Jak działa szynkowar?
Poruszane tematy
Szynkowar to praktyczne urządzenie, za pomocą którego można przygotować domową wędlinę. Jednak umożliwia również samodzielne przygotowanie past warzywnych, odpowiednich dla wegetarian i wegan. Działanie szynkowaru polega na podgrzewaniu wody oraz parzeniu. Wykorzystanie parzenia, a nie gotowania, pozwala na uzyskanie aromatycznych, smacznych past roślinnych oraz kremowych pasztetów. Wszystkie przygotowane dania, są pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków, dzięki czemu wiemy, co jemy ☺ Urządzenie składa się z:
- komory,
- pokrywy,
- sprężyny dociskowej.
Dlaczego warto kupić szynkowar?
Jeśli mnie śledzicie od dłuższego czasu, to wiecie, że nie jem mięsa. Zapewne zastanawiacie się po co mi w takim razie szynkowar? Tak jak wspomniałam, oprócz wędliny, za jego pomocą można zrobić pyszne pasztety oraz pasty roślinne. A, że lubię gotować i przyrządzać posiłki, to chciałam zobaczyć, jak smakuje pasztet z szynkowaru. Oczywiście urządzenie będzie doskonałym wyborem dla tych, którzy prowadzą zdrowy styl życia i szukają zdrowego rozwiązania. Zakup sprzętu wiąże się z wieloma korzyściami. Jeśli kupicie go do robienia mięsa, to przede wszystkim zyskacie pewność, że nie faszerujecie swojego organizmu sztucznymi substancjami nieznanego pochodzenia. Szynkowar zapewnia przede wszystkim:
- zdrową kuchnie – tworzone w szynkowarze potrawy składają się z naturalnych składników, nie mają sztucznych dodatków.,
- bezpieczeństwo – urządzenie wyprodukowane jest z wysokiej jakości materiałów, przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Łatwość w użytkowaniu – urządzenie jest proste w obsłudze i nie sprawia problemu.
Jeżeli chcesz kupić szynkowar, warto wybrać te sprawdzone. Wśród nich wymienia się modele marki BROWIN, cechujące się wysokiej jakości wykonaniem. Jeżeli chcesz przygotowywać posiłki tylko dla siebie, spokojnie wystarczy Ci urządzenie o pojemności 0,8 kg. W przypadku, gdy posiłek będzie przygotowany dla większej ilości osób, to warto wybrać większą pojemność.
Jakie dania wegetariańskie można przygotować w szynkowarze?
Tak jak już wspomniałam, szynkowar służy mi do robienia wegetariańskich potraw. Umożliwia wykonanie pasztetów oraz past. Oto jeden z przepisów na pyszny pasztet z soi.
Składniki:
- 150 g soi,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 główka czosnku,
- 2 jajka,
- stołowa łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- przyprawy według uznania.
Przygotowanie
- Soję namoczyć ok 12 godzin, a następnie ugotować do miękkości, dodać sos sojowy i zblendować,
- wszystkie warzywa obrać, umyć i ugotować na parze do miękkości.
- połączyć soję z warzywami i dodać jajka oraz przyprawy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka to dodać mąkę kukurydzianą.
- Otrzymaną masę – pasztet włożyć do worka szynkowaru.
- Masę sojową pozostawić w kąpieli wodnej 1,5-2 godziny.
Szynkowar dostępny na stronie BROWIN
3 comments
Kuurcze, strasznie chciałabym kiedyś dorwać w moje ręce tego typu urządzenie i zobaczyć czy będę potrafiła w nim stworzyć coś smacznego.
Syzbkowar jest super propozcyją na przyrządzenie smacznych przekąsek w szybki sposób czy dań. Ja przyznam, że lubię mężowi golonko w nim zrobić, czy warzywa, buraki na szyko ugotować w nim.
to szynkowar, nie szybkowar 🙂