Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej

Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej to idealny pomysł na zdrową i sycącą przekąskę. Są pyszne i szybko się je robi. Jak? Oto przepyszny przepis na muffinki bez glutenu.

bezglutenowe muffinki

Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej

Muszę przyznać, że muffinki chodziły już za mną długi okres. I nie wiem czemu dopiero teraz wpadłam na to, aby je w końcu zrobić. Szukałam inspiracji w internecie i znalazłam kilka. Jak wiecie, lubię gotować, ale nie lubię siedzieć  w kuchni i odliczać wszystkich składników – nie zawsze też takie mam. Dlatego zawsze staram się tworzyć własne przepisy metodą prób i błędów. Zazwyczaj mi wychodzi. Czasami nie. Wtedy modyfikuję. Te muffinki zrobiłam pierwszy raz z za małą ilością ksylitolu i wyszły naprawdę niesłodkie. Więc następnym razem już sobie nie żałowałam słodkości 😀


Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej robi się naprawdę szybko. Jeśli nie macie w domu mąki ryżowej, kupicie ją w sklepie z żywnością bezglutenową Balviten.pl. Wybór jest tam ogromny – dla mnie to istny raj, bowiem ograniczam gluten – nie z powodu mody. Ja się po prostu źle czuję po mące pszennej 😉 Odkryte to było zanim pojawiła się cała moda na bezglutenowe. Poza tym powiem Wam szczerze, że od kiedy wypróbowałam inne mąki i zaznajomiłam się z przepisami na nich, to mąka pszenna wypada już słabo. Tak czy siak, jeśli nie próbowaliście – polecam! Kiedyś już wstawiałam tez super przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej, które kilka osób chwaliło 🙂  A teraz przechodzimy do.. przepisu!

Składniki bezglutenowe muffiny

  • dwie szklanki mąki ryżowej, ja użyłam tej z Balviten,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • dwie łyżki kakao (oczywiście możecie więcej),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżeczek ksylitolu / cukru / miodu,
  • pół szklanki oliwy z oliwek / oleju,
  •  2-3 czubate łyżki mixitelii do kupienia na mixit.pl (smak wedle uznania).

Polecam Wam przygotować też silikonowe foremki do muffinek 🙂


Bezglutenowe babeczki przygotowanie

  1. Szykujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy wszystkie składniki suche: proszek, sodę, mąkę, ksylitol/cukier,
  2. do drugiej mokre: jaja, oliwę/olej, mixitellę,jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
  3. Wsypujemy suche składniki do mokrych i ponownie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać dodatkową łyżkę jogurtu lub opcjonalnie mleko.
  4. Składniki wylewamy do foremek. Ja posiadam silikonową matę, którą Wam polecam. Dostaniecie ją np. TUTAJ.
  5. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni
  6. pieczemy około 20-25 minut
  7. Dekorujemy mixitellą oraz orzechami.
  8. Możemy się zajadać 😀

Jak widzicie przepis naprawdę prosty i nie zajmuje zbyt długo czasu. A bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej są naprawdę przepyszne!

przepis na bezglutenowe muffinki
bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej

18 comments

Katharina says:

Wyglądają Mega smakowicie !

Katsuumi says:

Ale cudownie wyglądają. Maki bezglutenowe sa fajnym zmiennikiem pszennej 🙂

Aga says:

Akurat chce mi się czegoś słodkiego :))) w dużych ilościach.

Joanna Majchrzak says:

Wyglądają naprawdę pysznie! Muszę zrobić koniecznie 🙂

PRAWIE idealna says:

OMG! Te babeczki wyglądają obłędnie! Zjadłabym, gorzej z wykonaniem bo nie mam talentów kulinarnych.

https://www.secretaddiction.pl/?m=1 says:

Matko, ale dawno nie jadłam muffinek! Te wyglądają przepysznie:)

sandra z chrzasteksumienia says:

Robiłam kiedyś takie, bardzo smaczne!

Anna says:

Kocham muffinki 🙂 na pewno skorzystam z twojego przepisu 🙂

Świat Pani Domu - Ola says:

Zapisuje sobie ten przepis i na pewno wypróbuję..pomyślę tylko nad innymi dodatkami na wierzch 🙂

Zdrowa i Piękna says:

mniam muffinki wyglądają obłędnie, nie pozostaje mi nic innego jak wyoróbować przepis 🙂

Kaśka - Poligon Domowy says:

porywam przepis! Jutro będę musiała wypróbować!

Ptysia says:

Mniam! Wyglądają smacznie 🙂 U mnie zawsze musi być coś słodkiego 🙂

todoarmo.pl says:

Wyglądają bardzo smacznie z miały chęcią bym spróbowała .

Niebieska Niezapominajka says:

Dawno już nie robiłam babeczek! Smaku Mixitelli jestem ciekawa od dawna 🙂

JednoSpojrzenie says:

Kurczę używam różnych mąk, ale ryżowej jeszcze nigdy nie próbowałam 🙂

Bardziejmilo says:

Przyznam, że wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Na czym polega dieta bezglutenowa? - dla kogo i jak wygląda jadłospis says:

[…] Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej, […]

Jak zorganizować sylwestra w domu? - praktyczne porady says:

[…] spaghetti bolognese! Do tego przekąski typu chipsy, orzeszki. Idealnie sprawdzą się także bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej. Robi się je szybko i są bardzo smaczne […]

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *