Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej

przez sandrak
bezglutenowe muffinki

Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej to idealny pomysł na zdrową i sycącą przekąskę. Są pyszne i szybko się je robi. Jak? Oto przepyszny przepis na muffinki bez glutenu.

bezglutenowe muffinki

Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej

Muszę przyznać, że muffinki chodziły już za mną długi okres. I nie wiem czemu dopiero teraz wpadłam na to, aby je w końcu zrobić. Szukałam inspiracji w internecie i znalazłam kilka. Jak wiecie, lubię gotować, ale nie lubię siedzieć  w kuchni i odliczać wszystkich składników – nie zawsze też takie mam. Dlatego zawsze staram się tworzyć własne przepisy metodą prób i błędów. Zazwyczaj mi wychodzi. Czasami nie. Wtedy modyfikuję. Te muffinki zrobiłam pierwszy raz z za małą ilością ksylitolu i wyszły naprawdę niesłodkie. Więc następnym razem już sobie nie żałowałam słodkości 😀


Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej robi się naprawdę szybko. Jeśli nie macie w domu mąki ryżowej, kupicie ją w sklepie z żywnością bezglutenową Balviten.pl. Wybór jest tam ogromny – dla mnie to istny raj, bowiem ograniczam gluten – nie z powodu mody. Ja się po prostu źle czuję po mące pszennej 😉 Odkryte to było zanim pojawiła się cała moda na bezglutenowe. Poza tym powiem Wam szczerze, że od kiedy wypróbowałam inne mąki i zaznajomiłam się z przepisami na nich, to mąka pszenna wypada już słabo. Tak czy siak, jeśli nie próbowaliście – polecam! Kiedyś już wstawiałam tez super przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej, które kilka osób chwaliło 🙂  A teraz przechodzimy do.. przepisu!

Składniki bezglutenowe muffiny

  • dwie szklanki mąki ryżowej, ja użyłam tej z Balviten,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • dwie łyżki kakao (oczywiście możecie więcej),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżeczek ksylitolu / cukru / miodu,
  • pół szklanki oliwy z oliwek / oleju,
  •  2-3 czubate łyżki mixitelii do kupienia na mixit.pl (smak wedle uznania).

Polecam Wam przygotować też silikonowe foremki do muffinek 🙂


Bezglutenowe babeczki przygotowanie

  1. Szykujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy wszystkie składniki suche: proszek, sodę, mąkę, ksylitol/cukier,
  2. do drugiej mokre: jaja, oliwę/olej, mixitellę,jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
  3. Wsypujemy suche składniki do mokrych i ponownie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać dodatkową łyżkę jogurtu lub opcjonalnie mleko.
  4. Składniki wylewamy do foremek. Ja posiadam silikonową matę, którą Wam polecam. Dostaniecie ją np. TUTAJ.
  5. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni
  6. pieczemy około 20-25 minut
  7. Dekorujemy mixitellą oraz orzechami.
  8. Możemy się zajadać 😀

Jak widzicie przepis naprawdę prosty i nie zajmuje zbyt długo czasu. A bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej są naprawdę przepyszne!

przepis na bezglutenowe muffinki
bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej

Powiązane posty

18 komentarzy

Katharina 10 października 2020 - 21:07

Wyglądają Mega smakowicie !

Odpowiedź
Katsuumi 12 października 2020 - 19:48

Ale cudownie wyglądają. Maki bezglutenowe sa fajnym zmiennikiem pszennej 🙂

Odpowiedź
Aga 13 października 2020 - 16:47

Akurat chce mi się czegoś słodkiego :))) w dużych ilościach.

Odpowiedź
Joanna Majchrzak 13 października 2020 - 17:26

Wyglądają naprawdę pysznie! Muszę zrobić koniecznie 🙂

Odpowiedź
PRAWIE idealna 13 października 2020 - 18:54

OMG! Te babeczki wyglądają obłędnie! Zjadłabym, gorzej z wykonaniem bo nie mam talentów kulinarnych.

Odpowiedź
https://www.secretaddiction.pl/?m=1 13 października 2020 - 22:24

Matko, ale dawno nie jadłam muffinek! Te wyglądają przepysznie:)

Odpowiedź
sandra z chrzasteksumienia 14 października 2020 - 19:31

Robiłam kiedyś takie, bardzo smaczne!

Odpowiedź
Anna 15 października 2020 - 00:53

Kocham muffinki 🙂 na pewno skorzystam z twojego przepisu 🙂

Odpowiedź
Świat Pani Domu - Ola 15 października 2020 - 10:31

Zapisuje sobie ten przepis i na pewno wypróbuję..pomyślę tylko nad innymi dodatkami na wierzch 🙂

Odpowiedź
Zdrowa i Piękna 16 października 2020 - 09:21

mniam muffinki wyglądają obłędnie, nie pozostaje mi nic innego jak wyoróbować przepis 🙂

Odpowiedź
Kaśka - Poligon Domowy 17 października 2020 - 23:51

porywam przepis! Jutro będę musiała wypróbować!

Odpowiedź
Ptysia 18 października 2020 - 18:01

Mniam! Wyglądają smacznie 🙂 U mnie zawsze musi być coś słodkiego 🙂

Odpowiedź
todoarmo.pl 19 października 2020 - 09:24

Wyglądają bardzo smacznie z miały chęcią bym spróbowała .

Odpowiedź
Niebieska Niezapominajka 24 października 2020 - 00:11

Dawno już nie robiłam babeczek! Smaku Mixitelli jestem ciekawa od dawna 🙂

Odpowiedź
JednoSpojrzenie 29 października 2020 - 11:09

Kurczę używam różnych mąk, ale ryżowej jeszcze nigdy nie próbowałam 🙂

Odpowiedź
Bardziejmilo 30 października 2020 - 08:38

Przyznam, że wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
Na czym polega dieta bezglutenowa? - dla kogo i jak wygląda jadłospis 26 lipca 2021 - 23:07

[…] Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej, […]

Odpowiedź
Jak zorganizować sylwestra w domu? - praktyczne porady 27 lipca 2021 - 22:47

[…] spaghetti bolognese! Do tego przekąski typu chipsy, orzeszki. Idealnie sprawdzą się także bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej. Robi się je szybko i są bardzo smaczne […]

Odpowiedź

Zostaw komentarz