Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej to idealny pomysł na zdrową i sycącą przekąskę. Są pyszne i szybko się je robi. Jak? Oto przepyszny przepis na muffinki bez glutenu.
Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej
Poruszane tematy
Muszę przyznać, że muffinki chodziły już za mną długi okres. I nie wiem czemu dopiero teraz wpadłam na to, aby je w końcu zrobić. Szukałam inspiracji w internecie i znalazłam kilka. Jak wiecie, lubię gotować, ale nie lubię siedzieć w kuchni i odliczać wszystkich składników – nie zawsze też takie mam. Dlatego zawsze staram się tworzyć własne przepisy metodą prób i błędów. Zazwyczaj mi wychodzi. Czasami nie. Wtedy modyfikuję. Te muffinki zrobiłam pierwszy raz z za małą ilością ksylitolu i wyszły naprawdę niesłodkie. Więc następnym razem już sobie nie żałowałam słodkości 😀
Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej robi się naprawdę szybko. Jeśli nie macie w domu mąki ryżowej, kupicie ją w sklepie z żywnością bezglutenową Balviten.pl. Wybór jest tam ogromny – dla mnie to istny raj, bowiem ograniczam gluten – nie z powodu mody. Ja się po prostu źle czuję po mące pszennej 😉 Odkryte to było zanim pojawiła się cała moda na bezglutenowe. Poza tym powiem Wam szczerze, że od kiedy wypróbowałam inne mąki i zaznajomiłam się z przepisami na nich, to mąka pszenna wypada już słabo. Tak czy siak, jeśli nie próbowaliście – polecam! Kiedyś już wstawiałam tez super przepis na bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej, które kilka osób chwaliło 🙂 A teraz przechodzimy do.. przepisu!
Składniki bezglutenowe muffiny
- dwie szklanki mąki ryżowej, ja użyłam tej z Balviten,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- dwie łyżki kakao (oczywiście możecie więcej),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 5 łyżeczek ksylitolu / cukru / miodu,
- pół szklanki oliwy z oliwek / oleju,
- 2-3 czubate łyżki mixitelii do kupienia na mixit.pl (smak wedle uznania).
Polecam Wam przygotować też silikonowe foremki do muffinek 🙂
Bezglutenowe babeczki przygotowanie
- Szykujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy wszystkie składniki suche: proszek, sodę, mąkę, ksylitol/cukier,
- do drugiej mokre: jaja, oliwę/olej, mixitellę,jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
- Wsypujemy suche składniki do mokrych i ponownie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać dodatkową łyżkę jogurtu lub opcjonalnie mleko.
- Składniki wylewamy do foremek. Ja posiadam silikonową matę, którą Wam polecam. Dostaniecie ją np. TUTAJ.
- Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni
- pieczemy około 20-25 minut
- Dekorujemy mixitellą oraz orzechami.
- Możemy się zajadać 😀
Jak widzicie przepis naprawdę prosty i nie zajmuje zbyt długo czasu. A bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej są naprawdę przepyszne!
18 comments
Wyglądają Mega smakowicie !
Ale cudownie wyglądają. Maki bezglutenowe sa fajnym zmiennikiem pszennej 🙂
Akurat chce mi się czegoś słodkiego :))) w dużych ilościach.
Wyglądają naprawdę pysznie! Muszę zrobić koniecznie 🙂
OMG! Te babeczki wyglądają obłędnie! Zjadłabym, gorzej z wykonaniem bo nie mam talentów kulinarnych.
Matko, ale dawno nie jadłam muffinek! Te wyglądają przepysznie:)
Robiłam kiedyś takie, bardzo smaczne!
Kocham muffinki 🙂 na pewno skorzystam z twojego przepisu 🙂
Zapisuje sobie ten przepis i na pewno wypróbuję..pomyślę tylko nad innymi dodatkami na wierzch 🙂
mniam muffinki wyglądają obłędnie, nie pozostaje mi nic innego jak wyoróbować przepis 🙂
porywam przepis! Jutro będę musiała wypróbować!
Mniam! Wyglądają smacznie 🙂 U mnie zawsze musi być coś słodkiego 🙂
Wyglądają bardzo smacznie z miały chęcią bym spróbowała .
Dawno już nie robiłam babeczek! Smaku Mixitelli jestem ciekawa od dawna 🙂
Kurczę używam różnych mąk, ale ryżowej jeszcze nigdy nie próbowałam 🙂
Przyznam, że wyglądają bardzo smakowicie 🙂
[…] Bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej, […]
[…] spaghetti bolognese! Do tego przekąski typu chipsy, orzeszki. Idealnie sprawdzą się także bezglutenowe muffinki z mąki ryżowej. Robi się je szybko i są bardzo smaczne […]