Naleśniki z mąki jaglanej ze szpinakiem

Naleśniki z mąki jaglanej to doskonały pomysł na śniadanie, obiad czy kolację. Mogą być na słodko lub wytrawne. dziś przedstawiam przepis na naleśniki z mąki jaglanej ze szpinakiem.

Nalesniki to moja miłość. Zdecydowanie najlepsze na świecie robiła moja babcia – z twarogiem. O mamciu, do dziś czuję ten wyjątkowy smak! Były tak dobre, że odtworzenie ich, graniczy z cudem. przyznam Wam szczerze, że przez wiele lat unikałam robienia naleśników. po prostu mi nie wychodziły. Niby były smaczne, ale psuły mi się, były za grube. Robiłam ciasta według przepisu mam, tych, które znalazłam w internecie, a i tak nie wychodziły. W sumie do dziś nie mam zielonego pojęcia dlaczego 😀 Nie poddawałam się i robiłam. Po prostu tylko dla siebie, bo mi jedzenie rozwalonych wcale nie przeszkadzało 😀 Ważne, że były smaczne :p


naleśniki z mąki jaglanej

Jak możecie zauważyć, ostatnio robię sporo cudowności z mąk bezglutenowych. Powiem szczerze, że odkryłam w nich wyjątkową magię i po prostu uwielbiam dania bezglutenowe. Do moich ulubionych należą bezglutenowe naleśniki z mąki jaglanej. Jem je na słodko, a także wytrawnie. Dziś opcja druga i przepis na naleśniki z mąki jaglanek ze szpinakiem.

Składniki:

  • szklanka mąki jaglanej, którą możecie kupić w sklepie ze zdrową żywnością EKOALEJA,
  • dwa jajka,
  • szczypta soli,
  • szklanka mleka roślinnego, u mnie użyte sojowe ze sklepu EKOALEJA,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajka i mleko, łyżkę oliwy, a następnie miksujemy na gładką masę.
  2. Odstawiamy na około 20 minut (można przykryć ściereczką) Rozgrzewamy patelnie i wlewamy ciasto za pomocą łyżki wazowej.
  3. Następnie obracamy naleśnik na drugą stronę.

Gdy wykonamy punkt 2, czyli odstawimy ciasto, robimy farsz ze szpinaku. W tym celu potrzebujemy:

  • 300 g świeżego szpinaku baby,
  • czosnek,
  • pieprz,
  • sól,
  • 80 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię i czekamy aż wypuści smok, jednocześnie zmniejszając swoją objętość.
  2. Dodajemy czosnek, sól, pieprz oraz jogurt i smażymy jeszcze przez chwilkę.
  3. Możemy dodatkowo farsz posypać parmezanem. Na koniec usmażone naleśniki nadziewamy farszem.

Życzę smacznego 🙂 Ja jeszcze do farszu często dodaje tofu. robię je w przyprawie do kebaba lub w curry. Smakuje przepysznie 🙂

Dajcie mi znać w komentarzu, czy i Wy lubicie naleśniki. A jeśli tak, to jestem ciekawa z czym 😀 Jak macie ciekawe przepisy, to się podzielcie. Uwielbiam testować nowości i tworzyć nowe dania 😀

naleśniki mąka jaglana

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *