Kotlety z marchewki to doskonały pomysł na propozycję obiadu bez mięsa. oto pyszny i szybki przepis na wegetariańskie kotleciki marchewkowe, którym zachwyci się nie tylko Twoje dziecko, ale i Ty 🙂
Kotlety z marchewki wegańskie – przepis
Zanim przestałam jeść mięso, nie miałam zielonego pojęcia o robieniu wegetariańskich kotletów. Znałam tylko sojowe 😀 Kiedy byłam pewna, że chcę zrezygnować z mięsa, zaczęłam szukać przepisów na warzywne kotleciki. próbowałam naprawdę wielu przepisów. Czasem wyszło, czasem były w smaku średnie. Warzywne kotlety trzeba umiejętnie doprawić, aby nie były mdłe. I na to nie zwracałam uwagi na początku. Im częściej je robiłam, tym lepiej mi wychodziły. Już teraz wiem, jak je doprawić 🙂 Wśród wszystkich przepisów, bardzo chętnie sięgam po wegetariańskie kotleciki marchewkowe. Są pyszne i przyrządza się je naprawdę szybko. Robiłam je głównie Maksysiowy, ale oczywiście i ja skorzystałam. Po prostu swoje kotlety z marchewki dodatkowo doprawiałam 🙂 Mam kilka wersji takich kotletów. Dziś jednak kotlety z marchewki z dodatkiem (opcjonalnie komosy ryżowej lub amarantusa). Jeśli nie macie, to możecie śmiało zastąpić amarantus i quinoe kaszą jaglaną.
Składniki:
- mąka kukurydziana (na oko), możesz też użyć innej mąki (ja robiłam jeszcze z
- przyprawy według uznania,
- jedna duża marchewka,
- pietruszka,
- brokuł,
- opcjonalnie szklanka ugotowanego amarantusa lub komosy ryżowej (nie musicie dodawać, ale polecam 🙂 )
- 1 jajko (opcjonalnie) – nie musicie go dodawać. Ja robię często wersję bez jajek 🙂
Jeśli nie macie amarantusa czy komosy ryżowej w domu, to możecie ugotować kaszę jaglaną (według instrukcji na opakowaniu). Też taką wersję jadłam i smakuje wyśmienicie!
Przygotowanie:
- Obierz marchewkę i pietruszkę i ugotuj na parze razem z brokułem. Ja wykorzystałam do gotowania doskonały sprzęt BabyCook od Beaba. Wlałam wody – miarka 3,wcisnęłam przycisk gotowania i gotowe 🙂
- Brokuł odłóż na talerzyk (ja dodatkowo odłożyłam jeszcze kawałek marchewki oraz pietruszki, a ugotowaną marchewkę i pietruszkę zblednuj (możesz to zrobić w BabyCook Wystarczy przerzucić ugotowaną marchewkę do pojemnika z blenderem). Jeśli wybrałaś/eś opcję z komosą lub quinoa, zblenduj je razem z marchewką.
- Zblednowaną marchewkę przełóż do miski, dodaj mąkę oraz przyprawy.
- Wszystko wymieszaj ze sobą, a następnie uformuj kotleciki marchewkowe
- Na rozgrzaną patelnię (suchą lub z małą ilością tłuszczu roślinnego) połóż kotleciki.
- Gdy się zarumienią, zdejmij je z ognia.
- Połóż na talerzyk razem z brokułem
- Patrz jak dziecko delektuje się smakiem 🙂
A Wy robicie warzywne kotleciki?
BabyCook- BEABA POLSKA
Śliniaczek – LASSIG.PL
7 comments
Oooo niam! Mam akurat poletko młodziutkiej marcheweczki więc muszę koniecznie wypróbować 🙂
Nigdy nie jadłam takich kotletów 🙂 muszę koniecznie wypróbować 🙂
Wyglądają naprawdę apetycznie! Może i ja zrobię 🙂
Dzięki za przepis! Chyba zrobię ?
O proszę jaki super pomysł 🙂 Coś innego na codzienne obiadki 🙂
A Ty znowu serrwujesz jakieś pyszności!
[…] Komosa ryżowa znalazła swoje miejsce w moim jadłospisie. Możecie sprawdziś przepis na kotlety z marchewki z wykorzystaniem komosy. Dziś pyszna sałatka z quinoa i jajkiem, którą robi się szybko. A […]