Makaron to idealny pomysł na szybki, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Dziś przedstawiam prosty przepis na makaron z indykiem i szpinakiem.
Przepis na makaron z indykiem i szpinakiem
Jestem wielką fanką makaronów. Wszystko zaczęło się, gdy kilkanaście lat temu byłam we Włoszech. Każdy obiad to.. makaron. I choć początkowo nie byłam z tego faktu zadowolona, to z czasem makarony pokochałam. I ta miłość trwa do dzisiaj. Uwielbiam różnego rodzaju makarony, w tym z soczewicy, groszku itd., a także z różnymi sosami. Kiedy zaczęłam rozszerzać dietę Maksysiowi, bardzo szybko wprowadziłam mu makarony. Robiłam te same co sobie bez soli, a jemu dodatkowo gotowałam mięso z indyka. Nasze jedno z ulubionych dań to makaron ze szpinakiem. W wersji dala Maksia jest to makaron z indykiem i szpinakiem. Uwierzcie mi, że go uwielbia i nawet z Bajeczką się nie dzieli 😀 Oto szybki i prosty przepis! Oczywiście jeśli nie jecie mięsa (jak ja), wystarczy, że wyrzucicie z przepisu indyka 🙂
Warto dodać, że szpinak jest bardzo zdrowy. Stanowi bogate źródło beta-karotenu, witaminy C, luteiny, potasu, żelaza oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nim także magnez, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Liście wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.Do tego jest niskokaloryczny, więc będzie idealny dla osób, które są na diecie.Znajdziemy w nim również witamię E, która opóźnia proces starzenia oraz K, która odgrywa ażną rolę w krzepnięciu krwi.
Składniki:
- makaron razowy, z soczewicy, groszku – wedle uznania,
- łyżka oliwy z oliwek,
- dwie garści świeżego szpinaku (może być też mrożony),
- pierś z indyka,
- 2 ząbki czosnku,
- jogurt naturalny.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy według uznania, a następnie gotujemy na parze w BabyCook – wody nalewamy do 3 miarek.
- Jeśli mamy liściasty szpinak, to kroimy go.
- Gdy makaron się ugotuje, odlewamy wodę.
- Na patelnię lub do garnka dodajemy makaron, ugotowanego indyka, przyprawy, łyżkę jogurtu naturalnego oraz oliwy z oliwek i czosnek. Wszystko ze sobą mieszamy.
- Podajemy na talerzu 🙂 Możemy posypać parmezanem.
A Wy lubicie makarony? Macie jakiś przepis? Dajcie znać!
BabyCook- BEABA POLSKA
Mata EZPZ – TATATA.PL
Śliniaczek – LASSIG.PL
14 comments
Zdrowe i pyszne 🙂
Widać że synkowi bardzo smakuje 🙂
Szpinak lubię, a nigdy nie jadłam go z makaronem 🙂
Takie danie jest bardzo często u nas na obiad 🙂 Oboje lubimy makarony również 🙂
Wygląda to niesamowicie apetycznie. Sama mam chęć na takie danie.
Robię screena i na pewno będę działać w weekend ❤️
U mmie bez mięsa i bedzie idealnie 😉
Moje dzieci uwielbiają takie danie! Mogłyby je jeść na zmianę ze spaghetti w sumime 😀
Z takim uśmiechem to od razu widać, że musiało smakować 🙂
Uwielbiam takie zdrowe i proste przepisy 🙂
Uwielbiam makarony! Muszę sobie zrobić, bo dawno nie jadłam. 🙂
No na pewno bardzo zdrowe jest to danie .
to ulubione danie mojej córki, choć ja za szpinakiem nie przepadam 😛
Mniam! Wygląda przepysznie! Ja co prawda na codzień korzystam z diety pudełkowej https://bedietcatering.pl/gdansk/, ale może w jakiś weekend wypróbuję!