Makaron z indykiem i szpinakiem

Makaron to idealny pomysł na szybki, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Dziś przedstawiam prosty przepis na makaron z indykiem i szpinakiem.

makaron z indykiem i szpinakiem

Przepis na makaron z indykiem i szpinakiem

Jestem wielką fanką makaronów. Wszystko zaczęło się, gdy kilkanaście lat temu byłam we Włoszech. Każdy obiad to.. makaron. I choć początkowo nie byłam z tego faktu zadowolona, to z czasem makarony pokochałam. I ta miłość trwa do dzisiaj. Uwielbiam różnego rodzaju makarony, w tym z soczewicy, groszku itd., a także z różnymi sosami. Kiedy zaczęłam rozszerzać dietę Maksysiowi, bardzo szybko wprowadziłam mu makarony. Robiłam te same co sobie bez soli, a jemu dodatkowo gotowałam mięso z indyka. Nasze jedno z ulubionych dań to makaron ze szpinakiem. W wersji dala Maksia jest to makaron z indykiem i szpinakiem. Uwierzcie mi, że go uwielbia i nawet z Bajeczką  się nie dzieli 😀 Oto szybki i prosty przepis! Oczywiście jeśli nie jecie mięsa (jak ja), wystarczy, że wyrzucicie z przepisu indyka 🙂

Warto dodać, że szpinak jest bardzo zdrowy. Stanowi bogate źródło beta-karotenu, witaminy C, luteiny, potasu, żelaza oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nim także magnez, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Liście wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.Do tego jest niskokaloryczny, więc będzie idealny dla osób, które są na diecie.Znajdziemy w nim również witamię E, która opóźnia proces starzenia oraz K, która odgrywa ażną rolę w krzepnięciu krwi.

makaron z indykiem i szpinakiem

Składniki:

  • makaron razowy, z soczewicy, groszku – wedle uznania,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • dwie garści świeżego szpinaku (może być też mrożony),
  • pierś z indyka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jogurt naturalny.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy według uznania, a następnie gotujemy na parze w BabyCook – wody nalewamy do 3 miarek.
  3. Jeśli mamy liściasty szpinak, to kroimy go.
  4. Gdy makaron się ugotuje, odlewamy wodę.
  5. Na patelnię lub do garnka dodajemy makaron, ugotowanego indyka, przyprawy, łyżkę jogurtu naturalnego oraz oliwy z oliwek i czosnek. Wszystko ze sobą mieszamy.
  6. Podajemy na talerzu 🙂 Możemy posypać parmezanem.

makaron z indykiem i szpinakiem makaron z indykiem i szpinakiem

A Wy lubicie makarony? Macie jakiś przepis? Dajcie znać!

BabyCook-  BEABA POLSKA

Mata EZPZ – TATATA.PL

Śliniaczek – LASSIG.PL

 



14 comments

Ania says:

Zdrowe i pyszne 🙂

Joanna Majchrzak says:

Widać że synkowi bardzo smakuje 🙂

https://www.secretaddiction.pl/ says:

Szpinak lubię, a nigdy nie jadłam go z makaronem 🙂

Bardziejmilo says:

Takie danie jest bardzo często u nas na obiad 🙂 Oboje lubimy makarony również 🙂

Świat Pani Domu - Ola says:

Wygląda to niesamowicie apetycznie. Sama mam chęć na takie danie.

Aga says:

Robię screena i na pewno będę działać w weekend ❤️

Katsuumi says:

U mmie bez mięsa i bedzie idealnie 😉

Kaśka - Poligon Domowy says:

Moje dzieci uwielbiają takie danie! Mogłyby je jeść na zmianę ze spaghetti w sumime 😀

JednoSpojrzenie says:

Z takim uśmiechem to od razu widać, że musiało smakować 🙂

Anna says:

Uwielbiam takie zdrowe i proste przepisy 🙂

Niebieska Niezapominajka says:

Uwielbiam makarony! Muszę sobie zrobić, bo dawno nie jadłam. 🙂

todoarmo.pl says:

No na pewno bardzo zdrowe jest to danie .

Zdrowaipiekna says:

to ulubione danie mojej córki, choć ja za szpinakiem nie przepadam 😛

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *