Nutella z daktyli – przepis na fit nutellę

Nutella z daktyli – przepis na fit nutellę

Nutella z daktyli to doskonała alternatywa dla sklepowej wersji. Nie zawiera cukru, jest zdrowa i do tego szybko się robi. Przepis fit nutella. 

Nutella z daktyli – przepis na fit nutellę

Dziś obchodzimy światowy dzień nutelli – kremu, który choć jest nie zdrowy, to wciąż cieszy się wielką popularnością. Przede wszystkim za smak. Sama byłam niegdyś jej fanką. Jednak od kiedy staram się zdrowo jeść i prześwietlam składy, musiałam ją odstawić. Na szczęście znalazłam alternatywę – nutella z daktyli.

Nutella z daktyli to świetna alternatywa dla tej dostępnej w sklepach.Jak mówi Pani Sylwia, „daktyle należą do owoców, które świetnie sprawdzą się jako przekąska sama w sobie, ale również jako dodatek do owsianek, słodkich deserów, spodów do ciast czy przygotowania „zdrowszej wersji Nutelli” Dzięki słodkiemu smakowi, daktylami nie pogardzi również dziecko, a stanowią one świetny, zdrowszy zamiennik cukierków i innych chemicznych i bezwartościowych słodyczy.” Z racji tego, że dziś obchodzimy światowy dzień nutelli, Pani Sylwia rzuciła mi wyzwanie zrobienia domowej nutelli z daktyli bez cukru!

nutella z daktyli

Fit nutella z daktyli – składniki

  • -około 10-15 miękkich daktyli, dostępne w sklepie Vivio.
  • 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 5 łyżeczek kakao (lub karobu)
  • orzechy włoskie.

 

Domowa nutella z daktylami – przygotowanie

Przygotowanie nutelli nie jest wcale trudne. Wystarczy mie,ć blender lub thermomix. 

1.Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do nasiąknięcia na minimum 30 minut. Ilość daktyli zależy od tego, jak bardzo chcesz mieć słodką nutellę.
2.W tym czasie obrać z łupinek orzechy włoskie.
3. Po upływie minimum 30 minut, odlać wodę z daktyli i wrzucić do blendera wraz z kakao i orzechami.
4. Zmielić na gładką masę.
5. Przełożyć do słoika i trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

Fit nutella z daktyli

Dlaczego warto jeśc daktyle?

„Najwięcej ze spożywania daktyli mogą skorzystać sportowcy i osoby aktywnie fizycznie, a wszystko dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych, które szybko uzupełniają zapasy energii po zakończonym wysiłku fizycznym, ale również dzięki temu, że daktyle w swoim składzie zawierają spore ilości potasu oraz antyoksydantów, które są również bardzo istotne w aspekcie posiłku „potreningowego”.

Daktyle to świetne źródło błonnika, dzięki czemu sprawdzą się u osób borykających się z problemem zaparć. Poprawią perystaltykę jelit, przyspieszą przemianę materii i tym samym oczyszczą jelito ze złogów pokarmowych.

Bardzo ciekawą informacją jest fakt, że jako jedne z nielicznych owoców zawierają w swoim składzie salicylany, czyli związki działające podobnie jak aspiryna, więc mogą niwelować stany zapalne w organizmie.

Zależnie od odmiany zawierają w swoim składzie spore ilości witamin, składników mineralnych: wapń, sód, magnez, oraz antyoksydantów. Spożywane regularnie i oczywiście w odpowiednich ilościach (nie należy z nimi przesadzać ze względu na wysoki Indeks Glikemiczny, IG=103) dzięki zawartości witaminy A i luteiny, mogą korzystnie wpłynąć na poprawę wzroku. Swoim składem mogą również wpłynąć na poprawę odporności, funkcji układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Ze względu na spore ilości cukrów prostych i wysoki IG nie są polecane dla osób chorych na cukrzycę. Daktyli powinny unikać również osoby zmagające się z nieżytem żołądka oraz z kolką żołądkową. Osoby z nadmierną ilością gazów jelitowych powinny powoli wdrażać je do diety i sprawdzić czy nie potęgują dolegliwości.” – mówi Sylwia Witek z bloga sylwiawitek.pl

domowa nutella z daktyli

Zobacz również:

 

51 Comments

  1. Nutellowe ciasto wygląda tak apetycznie, że z pewnością skorzystam z przepisu. Ciekaw jestem smaku. Mam nadzieje, że nie ma zbyt dużo kalorii, to dla dbających o linię.

  2. Bardzo lubię daktyle, ale nigdy nie miałam pomysłu, co z nich zrobić. Teraz już wiem! A o dniu nutelli nie słyszałam wcześniej, ale może sobie urządzę – np. jutro? 🙂

  3. Bardzo ciekawi mnie smak takiej nutelli. Osobiście unikam tego typu kremów napakowanych cukrem i tłuszczem ale opcja z daktylami brzmi dla mnie bardzo kusząco. Dziękuje za inspirację.

  4. Ale ktos tu kusi slodkosciami!;) super to wyglada, z checia zrobilabym sama w przyplywie wolnego czasu 😉 pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.