Nutella z daktyli – przepis na fit nutellę

Nutella z daktyli to doskonała alternatywa dla sklepowej wersji. Nie zawiera cukru, jest zdrowa i do tego szybko się robi. Przepis fit nutella. 

Nutella z daktyli – przepis na fit nutellę

Dziś obchodzimy światowy dzień nutelli – kremu, który choć jest nie zdrowy, to wciąż cieszy się wielką popularnością. Przede wszystkim za smak. Sama byłam niegdyś jej fanką. Jednak od kiedy staram się zdrowo jeść i prześwietlam składy, musiałam ją odstawić. Na szczęście znalazłam alternatywę – nutella z daktyli.

Nutella z daktyli to świetna alternatywa dla tej dostępnej w sklepach.Jak mówi Pani Sylwia, „daktyle należą do owoców, które świetnie sprawdzą się jako przekąska sama w sobie, ale również jako dodatek do owsianek, słodkich deserów, spodów do ciast czy przygotowania „zdrowszej wersji Nutelli” Dzięki słodkiemu smakowi, daktylami nie pogardzi również dziecko, a stanowią one świetny, zdrowszy zamiennik cukierków i innych chemicznych i bezwartościowych słodyczy.” Z racji tego, że dziś obchodzimy światowy dzień nutelli, Pani Sylwia rzuciła mi wyzwanie zrobienia domowej nutelli z daktyli bez cukru!

nutella z daktyli

Fit nutella z daktyli – składniki

  • -około 10-15 miękkich daktyli, dostępne w sklepie Vivio.
  • 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 5 łyżeczek kakao (lub karobu)
  • orzechy włoskie.

 

Domowa nutella z daktylami – przygotowanie

Przygotowanie nutelli nie jest wcale trudne. Wystarczy mie,ć blender lub thermomix. 

1.Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do nasiąknięcia na minimum 30 minut. Ilość daktyli zależy od tego, jak bardzo chcesz mieć słodką nutellę.
2.W tym czasie obrać z łupinek orzechy włoskie.
3. Po upływie minimum 30 minut, odlać wodę z daktyli i wrzucić do blendera wraz z kakao i orzechami.
4. Zmielić na gładką masę.
5. Przełożyć do słoika i trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

Fit nutella z daktyli

Dlaczego warto jeśc daktyle?

„Najwięcej ze spożywania daktyli mogą skorzystać sportowcy i osoby aktywnie fizycznie, a wszystko dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych, które szybko uzupełniają zapasy energii po zakończonym wysiłku fizycznym, ale również dzięki temu, że daktyle w swoim składzie zawierają spore ilości potasu oraz antyoksydantów, które są również bardzo istotne w aspekcie posiłku „potreningowego”.

Daktyle to świetne źródło błonnika, dzięki czemu sprawdzą się u osób borykających się z problemem zaparć. Poprawią perystaltykę jelit, przyspieszą przemianę materii i tym samym oczyszczą jelito ze złogów pokarmowych.

Bardzo ciekawą informacją jest fakt, że jako jedne z nielicznych owoców zawierają w swoim składzie salicylany, czyli związki działające podobnie jak aspiryna, więc mogą niwelować stany zapalne w organizmie.

Zależnie od odmiany zawierają w swoim składzie spore ilości witamin, składników mineralnych: wapń, sód, magnez, oraz antyoksydantów. Spożywane regularnie i oczywiście w odpowiednich ilościach (nie należy z nimi przesadzać ze względu na wysoki Indeks Glikemiczny, IG=103) dzięki zawartości witaminy A i luteiny, mogą korzystnie wpłynąć na poprawę wzroku. Swoim składem mogą również wpłynąć na poprawę odporności, funkcji układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Ze względu na spore ilości cukrów prostych i wysoki IG nie są polecane dla osób chorych na cukrzycę. Daktyli powinny unikać również osoby zmagające się z nieżytem żołądka oraz z kolką żołądkową. Osoby z nadmierną ilością gazów jelitowych powinny powoli wdrażać je do diety i sprawdzić czy nie potęgują dolegliwości.” – mówi Sylwia Witek z bloga sylwiawitek.pl

domowa nutella z daktyli

Zobacz również:

  • Babeczki kokosowe – prosty przepis na muffinki ala Rafaello
  • Krem z buraka dla niemowlaka

 

51 comments

clement says:

Ciekawa jestem jak to smakuje, bo wygląda w porządku. 😀

sandrak says:

smakuje lepiej niż wygląda 😀 zrobiłam dwa słoiki, a dziś obydwa puste 🙁

emilia Skucińska says:

pycha

Ania says:

mmm!! Jakie pyszności <33

Agnieszka says:

Bardzo jestem ciekawa tego smaku…
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

Pani Śniadaniowa says:

Zapowiada się pysznie i zdecydowanie jest zdrowsza niż tradycyjna nutella.

Chabrowe wariacje says:

Wygląda przepysznie. Muszę zrobić. Jestem na diecie, ale muszę ją zjeść 😉

Magdalena says:

uwielbiam zdrowe wersje Nutelli 🙂

Beauty Unearthly says:

Lovely post dear! Have a great week! xx

czerwonafilizanka says:

trzeba będzie zrobić:)

Natassie says:

Wygląda przepysznie! Nigdy nie jadłam czegoś takiego 🙂

Arisa Kayahara says:

Jakoś nie przepadam za daktylami, ale nutella wygląda pycha <3

Dookola Swiata says:

Niezwykle ciekawy przepis 🙂

30plus blog says:

Zjadałbym z przyjemnością 😉

kosmetykofanki says:

Przepadłam, wygląda obłędnie, daktylki uwielbiam! 🙂

Angelika i Monika (Candy Pandas) says:

Nie ma opcji żeby to było niedobre 😀 Na sam widok już ślinka cieknie 😉

agata says:

Może w końcu się przekonam i zrobię sama ten pyszny czekoladowy krem 🙂

MADAME LIPSTICK says:

Mniam, mniam, mniaaaam 🙂
Ja w ciąży jestem a Ty mi takie smaki robisz 😛

Milena (One Cellar Door) says:

Ależ to pysznie wygląda! Uwielbiam daktyle. 🙂

Ania_S says:

Zapowiada się bardzo zachęcająco. Uwielbiam daktyle, a najbardziej nadziane masłem orzechowym 🙂

Sylwia says:

jaki super pomysł i jakie piękne zdjęcia 🙂

melodylaniella says:

Same pyszności! Chyba muszę spróbować 🙂

Marzena says:

Ale pyszny deserek ?

EllaCanto says:

Lubię połączenie daktyli i kakao 🙂

szymka says:

Mniam !!! Pychota jak dla mnie :*

natalia20041989 says:

Slyszalam o niej☺☺

E-klosz.pl says:

Musi smakować bardzo dobrze i być duże zdrowsze 😛 Dzięki za przepis. pozdrawiam!

Jakub Bylica says:

Koniecznie musimy wypróbować:)

Aneta Jokisz says:

Słyszałam już o takiej nutteli z daktyli, muszę w końcu ją zrobić.

Minimalistic Girl says:

Bardzo ciekawi mnie jej smak, bo co do daktyli mam mieszane uczucia 🙂

Serwis says:

Nutellowe ciasto wygląda tak apetycznie, że z pewnością skorzystam z przepisu. Ciekaw jestem smaku. Mam nadzieje, że nie ma zbyt dużo kalorii, to dla dbających o linię.

Magdalena Tomaszewska says:

Od dłuższego czasu zbieram się, żeby przygotować Nutelle w zdrowszej wersji 🙂 Chyba wreszcie mnie zmotywowałaś 😉

green goodies says:

Wygląda przepysznie! Daktyle uwielbiam, więc to coś dla mnie :))

Matka Mężatka says:

Daktyle super, uwielbiam suszone 🙂

Magdalena says:

Mmmmniam…♥♥ Obłędny przepis. Na pewno wypróbuję. Wspaniałego wieczoru:*

Krystyna M. says:

Bardzo lubię daktyle, ale nigdy nie miałam pomysłu, co z nich zrobić. Teraz już wiem! A o dniu nutelli nie słyszałam wcześniej, ale może sobie urządzę – np. jutro? 🙂

Kasia says:

Uwielbiam takie zdrowe słodkości. I super dla dzieciaków!

Ola says:

Ostatnio bardziej dbam o to, co jem, więc ten przepis baaaardzo mi się przyda. Wygląda przepysznie!

Julita says:

Na pewno ten krem jest przepyszny, bo daktyle są bardzo słodkie 🙂 I do tego zero chemii 🙂

Magdalena says:

Mniam. A daktyle bardzo lubię.:):) dodawać do wszystkiego :p

Izabela says:

Prostota zawsze się obroni. Smavznego.

ProstaQchnia says:

Bardzo ciekawi mnie smak takiej nutelli. Osobiście unikam tego typu kremów napakowanych cukrem i tłuszczem ale opcja z daktylami brzmi dla mnie bardzo kusząco. Dziękuje za inspirację.

Agnieszka Binkiewicz says:

Jestem nieuleczalnie uzależniona od daktyli! W góry, do biegania, do siedzenia w domu… Dlaczego ja jeszcze nie mam takiego słoika nutelli? 😀

sandrak says:

Czas najwyższy zrobić… 😀

Artur says:

Uwielbiam daktyle. Są niezastąpione w zastępowaniu cukru 🙂 Pozdrawiam!

Artur says:

Uwielbiam daktyle zamiast cukru. Są rewelacyjne!

Sylwia R says:

Ale ktos tu kusi slodkosciami!;) super to wyglada, z checia zrobilabym sama w przyplywie wolnego czasu 😉 pozdrawiam 😉

sandrak says:

Koniecznie zrób – zakochasz się w tym smaku 😀

Muffinki z daktylami bez cukru - przepis na fit muffinki says:

[…] od dawna goszczą w mojej kuchni. Są doskonałym zamiennikiem cukru. Moja słynna NUTELLA Z DAKTYLI do dziś cieszy się uznaniem tych, którzy na co dzień nie stawiają na fit posiłki. Fajną […]

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *