Nutella z daktyli to doskonała alternatywa dla sklepowej wersji. Nie zawiera cukru, jest zdrowa i do tego szybko się robi. Przepis fit nutella.
Nutella z daktyli – przepis na fit nutellę
Poruszane tematy
Dziś obchodzimy światowy dzień nutelli – kremu, który choć jest nie zdrowy, to wciąż cieszy się wielką popularnością. Przede wszystkim za smak. Sama byłam niegdyś jej fanką. Jednak od kiedy staram się zdrowo jeść i prześwietlam składy, musiałam ją odstawić. Na szczęście znalazłam alternatywę – nutella z daktyli.
Nutella z daktyli to świetna alternatywa dla tej dostępnej w sklepach.Jak mówi Pani Sylwia, “daktyle należą do owoców, które świetnie sprawdzą się jako przekąska sama w sobie, ale również jako dodatek do owsianek, słodkich deserów, spodów do ciast czy przygotowania “zdrowszej wersji Nutelli” Dzięki słodkiemu smakowi, daktylami nie pogardzi również dziecko, a stanowią one świetny, zdrowszy zamiennik cukierków i innych chemicznych i bezwartościowych słodyczy.” Z racji tego, że dziś obchodzimy światowy dzień nutelli, Pani Sylwia rzuciła mi wyzwanie zrobienia domowej nutelli z daktyli bez cukru!
Fit nutella z daktyli – składniki
- -około 10-15 miękkich daktyli, dostępne w sklepie Vivio.
- 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
- 5 łyżeczek kakao (lub karobu)
- orzechy włoskie.
Domowa nutella z daktylami – przygotowanie
Przygotowanie nutelli nie jest wcale trudne. Wystarczy mie,ć blender lub thermomix.
1.Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do nasiąknięcia na minimum 30 minut. Ilość daktyli zależy od tego, jak bardzo chcesz mieć słodką nutellę.
2.W tym czasie obrać z łupinek orzechy włoskie.
3. Po upływie minimum 30 minut, odlać wodę z daktyli i wrzucić do blendera wraz z kakao i orzechami.
4. Zmielić na gładką masę.
5. Przełożyć do słoika i trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Dlaczego warto jeśc daktyle?
“Najwięcej ze spożywania daktyli mogą skorzystać sportowcy i osoby aktywnie fizycznie, a wszystko dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych, które szybko uzupełniają zapasy energii po zakończonym wysiłku fizycznym, ale również dzięki temu, że daktyle w swoim składzie zawierają spore ilości potasu oraz antyoksydantów, które są również bardzo istotne w aspekcie posiłku “potreningowego”.
Daktyle to świetne źródło błonnika, dzięki czemu sprawdzą się u osób borykających się z problemem zaparć. Poprawią perystaltykę jelit, przyspieszą przemianę materii i tym samym oczyszczą jelito ze złogów pokarmowych.
Bardzo ciekawą informacją jest fakt, że jako jedne z nielicznych owoców zawierają w swoim składzie salicylany, czyli związki działające podobnie jak aspiryna, więc mogą niwelować stany zapalne w organizmie.
Zależnie od odmiany zawierają w swoim składzie spore ilości witamin, składników mineralnych: wapń, sód, magnez, oraz antyoksydantów. Spożywane regularnie i oczywiście w odpowiednich ilościach (nie należy z nimi przesadzać ze względu na wysoki Indeks Glikemiczny, IG=103) dzięki zawartości witaminy A i luteiny, mogą korzystnie wpłynąć na poprawę wzroku. Swoim składem mogą również wpłynąć na poprawę odporności, funkcji układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.
Ze względu na spore ilości cukrów prostych i wysoki IG nie są polecane dla osób chorych na cukrzycę. Daktyli powinny unikać również osoby zmagające się z nieżytem żołądka oraz z kolką żołądkową. Osoby z nadmierną ilością gazów jelitowych powinny powoli wdrażać je do diety i sprawdzić czy nie potęgują dolegliwości.” – mówi Sylwia Witek z bloga sylwiawitek.pl
Zobacz również:
- Babeczki kokosowe – prosty przepis na muffinki ala Rafaello
- Krem z buraka dla niemowlaka
51 comments
Ciekawa jestem jak to smakuje, bo wygląda w porządku. 😀
smakuje lepiej niż wygląda 😀 zrobiłam dwa słoiki, a dziś obydwa puste 🙁
Świetny przepis i zdjęcia!
Akurat mamy “zbędny” zapas daktyli, jutro blendujemy w takim razie 🙂
Myślę, że będzie super smarowidłem do tego chlebka bananowego:
http://freedams.pl/lifestyle/smaki/chlebek-bananowy-bez-maki/
pycha
mmm!! Jakie pyszności <33
Bardzo jestem ciekawa tego smaku…
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Zapowiada się pysznie i zdecydowanie jest zdrowsza niż tradycyjna nutella.
Wygląda przepysznie. Muszę zrobić. Jestem na diecie, ale muszę ją zjeść 😉
uwielbiam zdrowe wersje Nutelli 🙂
Lovely post dear! Have a great week! xx
trzeba będzie zrobić:)
Wygląda przepysznie! Nigdy nie jadłam czegoś takiego 🙂
I’d love to try it, they’re really amazing recipe!
http://www.recklessdiary.ru
Jakoś nie przepadam za daktylami, ale nutella wygląda pycha <3
Niezwykle ciekawy przepis 🙂
Zjadałbym z przyjemnością 😉
Przepadłam, wygląda obłędnie, daktylki uwielbiam! 🙂
Nie ma opcji żeby to było niedobre 😀 Na sam widok już ślinka cieknie 😉
Może w końcu się przekonam i zrobię sama ten pyszny czekoladowy krem 🙂
Mniam, mniam, mniaaaam 🙂
Ja w ciąży jestem a Ty mi takie smaki robisz 😛
Ależ to pysznie wygląda! Uwielbiam daktyle. 🙂
Zapowiada się bardzo zachęcająco. Uwielbiam daktyle, a najbardziej nadziane masłem orzechowym 🙂
jaki super pomysł i jakie piękne zdjęcia 🙂
Same pyszności! Chyba muszę spróbować 🙂
Ale pyszny deserek ?
Lubię połączenie daktyli i kakao 🙂
Mniam !!! Pychota jak dla mnie :*
Slyszalam o niej☺☺
Musi smakować bardzo dobrze i być duże zdrowsze 😛 Dzięki za przepis. pozdrawiam!
Koniecznie musimy wypróbować:)
Słyszałam już o takiej nutteli z daktyli, muszę w końcu ją zrobić.
Bardzo ciekawi mnie jej smak, bo co do daktyli mam mieszane uczucia 🙂
Nutellowe ciasto wygląda tak apetycznie, że z pewnością skorzystam z przepisu. Ciekaw jestem smaku. Mam nadzieje, że nie ma zbyt dużo kalorii, to dla dbających o linię.
Od dłuższego czasu zbieram się, żeby przygotować Nutelle w zdrowszej wersji 🙂 Chyba wreszcie mnie zmotywowałaś 😉
Wygląda przepysznie! Daktyle uwielbiam, więc to coś dla mnie :))
Daktyle super, uwielbiam suszone 🙂
Mmmmniam…♥♥ Obłędny przepis. Na pewno wypróbuję. Wspaniałego wieczoru:*
Bardzo lubię daktyle, ale nigdy nie miałam pomysłu, co z nich zrobić. Teraz już wiem! A o dniu nutelli nie słyszałam wcześniej, ale może sobie urządzę – np. jutro? 🙂
Uwielbiam takie zdrowe słodkości. I super dla dzieciaków!
Ostatnio bardziej dbam o to, co jem, więc ten przepis baaaardzo mi się przyda. Wygląda przepysznie!
Na pewno ten krem jest przepyszny, bo daktyle są bardzo słodkie 🙂 I do tego zero chemii 🙂
Mniam. A daktyle bardzo lubię.:):) dodawać do wszystkiego :p
Prostota zawsze się obroni. Smavznego.
Bardzo ciekawi mnie smak takiej nutelli. Osobiście unikam tego typu kremów napakowanych cukrem i tłuszczem ale opcja z daktylami brzmi dla mnie bardzo kusząco. Dziękuje za inspirację.
Jestem nieuleczalnie uzależniona od daktyli! W góry, do biegania, do siedzenia w domu… Dlaczego ja jeszcze nie mam takiego słoika nutelli? 😀
Czas najwyższy zrobić… 😀
Uwielbiam daktyle. Są niezastąpione w zastępowaniu cukru 🙂 Pozdrawiam!
Uwielbiam daktyle zamiast cukru. Są rewelacyjne!
Ale ktos tu kusi slodkosciami!;) super to wyglada, z checia zrobilabym sama w przyplywie wolnego czasu 😉 pozdrawiam 😉
Koniecznie zrób – zakochasz się w tym smaku 😀
[…] od dawna goszczą w mojej kuchni. Są doskonałym zamiennikiem cukru. Moja słynna NUTELLA Z DAKTYLI do dziś cieszy się uznaniem tych, którzy na co dzień nie stawiają na fit posiłki. Fajną […]