TRUFLE DAKTYLOWE Z AMARANTUSEM

przez sandrak

Słodycze można śmiało zastąpić czymś zdrowym i smacznym. Dziś przepis na trufle daktylowe z amarantusem. Bez mleka, bez cukru, bez pieczenia, bez glutenu. Niezwykle proste w przygotowaniu i potrzebujemy tylko dwóch składników! Idealne, gdy pojawią się niespodziewani goście, a my nie mamy nic słodkiego w szafce 🙂

PRZEPIS NA TRUFLE DAKTYLOWE Z AMARANTUSEM

Daktyle to idealny zamiennik cukru, dlatego jako pierwsze je wrzuciłam do koszyka, robiąc zakupy w sklepie ze zdrową żywnością EDENA.PL . Od dłuższego czasu wykorzystuję je w ciastach jako produkt, który ma nadać słodkości. Daktyle są bardzo zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety. To moje pierwsze połączenie daktyli z amarantusem. Ostatnio, gdy dodałam przepis na bezglutenowe placki z amarantusa , wiele osób napisało, że nie miało styczności z amarantusem. Uwierzcie, że ja znam ten produkt dopiero od dwóch lat. I aż wstyd, że tak krótko! Dlaczego warto włączyć do swojego menu amarantus? Otóż stanowi on bardzo dobre źródło cennego białka. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych, zawiera komplet aminokwasów egzogennych m.in. lizynę, metioninę oraz trypofan. Co więcej, nasiona amarantusa są bogate w jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Do również skarbnica witamin, posiada: łatwo przyswajalne żelazo, wapń, magnez, fosfor , a także potas, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminę A, C, E. Samo zdrowie! Można go dodawać do puddingu,

trufle daktylowe z amarantusem

SKŁADNIKI

  • 35-40 g amarantusa ekspandowanego, dostępnego w sklepie EDENA.PL
  • 75 g daktyli dostępnych w sklepie EDENA.PL + szklanka wody do gotowania
  • 5 g kakao
  • dwie garści orzechów np. laskowych, do kupienia w EDENA.PL

trufle daktylowe z amarantusem

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na noc lub gotujemy je do momentu aż będą miękkie
  2. W tym czasie do blendera wkłądamy dswie garści orzechów np. laskowych i blendujemy.
  3. Odlewamy wodę z daktyli i wrzucamy je do blendera. Miksujemy aż uzyskamy gładką papkę.
  4. Amarantus, daktyle i orzechy wsypujemy do miski i mieszamy
  5. Z powstałej masy tworzymy kulki
  6. Wsadzamy do lodówki, aby się schłodziły (najlepiej na kilka godzin).

trufle daktylowe z amarantusem

Powiązane posty

36 komentarzy

claudia 22 września 2018 - 14:30

Ja jestem totalnie beztalencie jeśli chodzi` o kulinarne sprawy. Najlepiej wychodzi mi zamawiqanie na wynos, tutaj jestem niezaprzeczalnym mistrzem. Twoje trufle wyglądają zachwycająco, może przyjmuejsz zamówienia na wynos? Miłego weekendu!

Odpowiedź
sandrak 22 września 2018 - 20:01

Kochana uwierz mi, że ja byłam totalnym bez talenciem. Niby coś robiłam, ale nie do końca smakowało :p Wszystko zmieniło się, gdy wyjechałam do Holandii i musiałam gotować, a potem przestałam jeść mięso i nie miałam wyboru :p Metodą prób i błędów w końcu się nauczyłam 😀 Teraz nawet przekonałam się do przyrządzania mięsa dla mojego faceta. Nie jest perfekcyjne – zapomniałam już jak się robi mięso, do tego nie próbuję, więc naprawdę to jest wyzwanie :p

Odpowiedź
mowmimoniska 22 września 2018 - 15:18

Jakie cudeńka! Ale narobiłaś ochoty! 😀

Odpowiedź
Miss Sasanja 22 września 2018 - 15:49

Jadłabym!

Odpowiedź
Sylwia R 22 września 2018 - 21:23

Jak to wyglada… Oblednie!! Zazdroszcze pomyslow i oczywiscie zdolnosci kulinarnych! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Sakurakotoo 23 września 2018 - 01:41

Bardzo lubię amarantus, ale za to daktyle trochę mniej. Kiedyś skosztowałam przed świętami nim zostały dodane do potrawy i ten smak pozostał mi w głowie i jakoś mnie od nich odrzuca, ale wiesz co? Kiedy widzę je w takim wydaniu to aż mam ochotę zrobić do nich kolejne podejście, a że przepis jest taki prosty to z pewnością go w najbliższym czasie wypróbuję <3 O sklepie Edena też słyszę po raz pierwszy, więc zaraz lecę tam zajrzeć :))

Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

Odpowiedź
sandrak 23 września 2018 - 15:03

Ja też spróbowałam daktyle same i nie do końca mi odpowiadały. Ale teraz się do nich przekonałam 🙂

Odpowiedź
Sara 23 września 2018 - 18:14

Propozycja super! 🙂

Odpowiedź
Akacja 23 września 2018 - 18:40

Daktyle i figi to idealne wypełniacze zdrowych przekąsek!

Odpowiedź
Rae 24 września 2018 - 03:54

looks so delicious!

xoxo, rae
http://www.raellarina.net
INSTAGRAM | TWITTER | FACEBOOK

Odpowiedź
Zdrowa i Piękna 24 września 2018 - 07:31

hmmm nie miałam do czynienia ani z amarantusem ani z daktylami 😛 Kuleckzi wyglądają przeaptycznie, ciekawe tylko, czy by mi smakował, bo jakoś szczególnie nie przepadam za słodkościami 😉 No ale jak tak patrzę na te kulki w rożku to ciekawość zżera mnie ogromnie, zeby poeksperymentować w kuchni

Odpowiedź
Ciekawska Magdalena 24 września 2018 - 08:00

Same daktyle jadłam i musze powiedzieć ze za nimi nie przepadam. W takim wydaniu ich nie jadłam a więc może bardziej mi zaskakują. Nowe dania zawsze jestem. Chętna jeść

Odpowiedź
Karolina 24 września 2018 - 11:56

Ale to wygląda! Bosko, aż zgłodniałam 😉

Odpowiedź
Agnieszka 24 września 2018 - 12:09

Bardzo lubię takie zdrowe przekąski – są o wiele lepsze niż gotowe słodycze!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Odpowiedź
Monika Kilijańska 24 września 2018 - 15:25

Fantastyczna i zdrowa przekaska. Jadłabym!

Odpowiedź
Katie 24 września 2018 - 20:25

Wyglądają smakowicie, ale niestety nie przepadam za daktylami. Jakoś tak mi nie pasują i nie potrafię się do nich przekonać mimo wielu prób. Podobają mi sie zdjęcia! 😀

Odpowiedź
pożeram strony 27 września 2018 - 19:17

Jestem bardzo ciekawa ich smaku. Daktyle są bardzo słodkie, więc to genialny zamiennik np. batoników

Odpowiedź
Magda 27 września 2018 - 20:48

Wyglądają świetnie! Zapisuję przepis i dam znać jak wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Ola 29 września 2018 - 08:04

Za daktylami nie przepadam, ale ten przepis muszę wypróbować, trufle wyglądają przepysznie!

Odpowiedź
Ola 29 września 2018 - 15:17

mm brzmi świetnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej

Odpowiedź
Danka 1 października 2018 - 16:47

A ja sie cały czas zastanawiam co to ten amarantus?

Odpowiedź
Angelika F 1 października 2018 - 16:53

Średnio przepadam za daktylami, ale myślę że na taką wersję chętnie się skuszę 🙂 wyglądają obłędnie

Odpowiedź
lila 3 października 2018 - 12:11

kuszące bardzo 😉

Odpowiedź
melodylaniella 8 października 2018 - 22:56

Trufle domowe jadłam dosłownie chyba dwa razy i robił je brat mojego narzeczonego. Były pyszne 🙂

Odpowiedź
swiat karinki 9 października 2018 - 09:07

O matko jakie one muszą być pyszne <3

Odpowiedź
sandrak 9 października 2018 - 11:35

i są <3

Odpowiedź
Sylwia R 11 października 2018 - 19:03

Oooo 😉 i kawka do tego! Juz zazdroszcze, ze mozesz je wcinac 🙂

Odpowiedź
Spirulina 11 października 2018 - 20:08

Moja dziewczyna uwielbia trufle, już widzę jak zajadałaby się taką porcją 🙂

Odpowiedź
Magda 11 października 2018 - 20:12

Oj chciałabym ich spróbować! 🙂

Odpowiedź
Anna Zawirska-Stola 11 października 2018 - 21:41

Sama często używam takiego amarantusa. Na początku przeszkadzał mi trochę jego charakterystyczny smak, ale z czasem bardzo go polubiła.

Odpowiedź
Ewa 11 października 2018 - 22:46

Taki przepisy sprawiają, że mam ochotę robić zdrowe słodycze, proste i niewymagające całej masy sprzętu 🙂

Odpowiedź
Kasia 12 października 2018 - 14:54

Z truflami nawet słodsze niż z cukrem 🙂 a o nie o zdrowsze!

Odpowiedź
Kotelk 6 listopada 2018 - 10:37

jezu jak to wyglada MEGA:) idealna przekaska do pracy

Odpowiedź
Danka 10 grudnia 2018 - 21:18

Mega to mało powiedziane – ślinka cieknie na sam widok dosłownie 🙂

Odpowiedź
Bezglutenowe placki z amarantusa - przepis na placuszki z amarantusem 15 lipca 2021 - 18:00

[…] większą popularnością. Nic dziwnego! Można z niego przygotować wiele słodkich potraw. np. trufle daktylowe z amarantusem. Zawdzięcza to tym, że nie zawiera glutenu. Nazywa się go zbożem XXI wieku ze względu na […]

Odpowiedź
Muffinki z daktylami bez cukru - przepis na fit muffinki 15 lipca 2021 - 18:16

[…] uznaniem tych, którzy na co dzień nie stawiają na fit posiłki. Fajną przekąską są także TRUFLE DAKTYLOWE Z AMARANTUSEM – robi się je bardzo szybko, a do kawy są idealne! Dlaczego warto włączyć je do […]

Odpowiedź

Zostaw komentarz