Budyń z kaszy jaglanej to doskonała alternatywa dla słodyczy. Przepis na budyń jaglany z musem truskawkowym jest prosty, szybki i smaczny! I nie wymaga dużo składników.
Budyń jaglany z musem truskawkowym – przepis
Od dziecka kocham budynie. I szczerze powiedziawszy, to zawsze stawiałam na te gotowe. Jednak od momentu, w którym kasza jaglana stała się elementem mojego (prawie) codziennego menu, pokochałam budyń z kaszy jaglanej. Pyszny, zdrowy i prosty do zrobienia. A jak wiecie – lubię gotować, ale szybko i prosto 😀 Przedstawiam Wam budyń jaglany z musem truskawkowym
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej).
- 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego (może być krowie),
- ksylitol lub syrop z agawy
- truskawki .
Kaszę, mleko roślinne oraz ksylitol dostaniesz w sklepie ze zdrową żywnością zieleniak24.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sicie najpierw w zimnej, a potem gorącej wodzie.
- Przepłukaną kaszę włóż do małego garnka i zalej wodą lub mlekiem. ( zasada 1 szklanka kaszy jaglanek = 2,5 szklanki wody/mleka)
- Gotuj na małym ogniu aż cały płyn się wchłonie, a kasza będzie miękka – potrwa to około 15 minut.
- Odstaw ugotowaną kaszę na około 10 minut.
- W tym samym czasie zblenduj w blenderze truskawki na gładki mus i odłóż na bok
- Gdy kasza się już ugotuje, dodaj do niej ksylitol/syrop z agawy i zblenduj ją na gładki mus.
- Budyń jaglany przelej do szklanki/słoika, a następnie dodaj mus truskawkowy
- Udekoruj wiórkami kokosowymi i możesz delektować się smakiem!
Smacznego 😀 🙂 Dajcie znać czy lubicie budyń z kaszy jaglanej i czy już robiliściw.
Dlaczego warto jeść budyń jaglany?
Budyń z kaszy jaglanej to doskonała alternatywa dla słodkości.Kasza jaglana to bogate źródło wartości odżywczych. Znajdziemy w niej m.in. łatwo przyswajalne białko, a także witaminy z grupy B: B1, B2 i B6, witaminę E. Ponadto to skarbnica minerałów takich jak:
- miedź,
- żelazo,
- wapń,
- magnez,
- potas,
- fosfor.
Co więcej, zawiera krzemionkę, która ma korzystny wpływ na skórę, paznokcie oraz włosy. Kasza jaglana jest lekkostrawna, a do tego nie zawiera gluteniu. Dlatego sięgają po nie osoby, które mają nietolerancję glutenu.
20 comments
Niesamowicie apetycznie to wygląda. Przepis zapisuje i muszę koniecznie sama spróbować zrobić 🙂
Wygląda naprawdę przepysznie! 🙂
These look tasty. 🙂
P&P style ♡ ☯ ☮ — DIY — fashion — and more — ☮ ☯ ♡
Spróbuję i dam znać, jak wyszedł mi ten budyń. Wyglada pysznie!
Mniam 🙂 Wygląda super, uwielbiam truskawki. Dobrze że zaczyna się lato.
Z chęcią wypróbuję przepis! 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Kocham budyń więc w takiej zdrowszej wersji bardzo chętnie wypróbuję 🙂
Ja jakoś nie przepadam za budyniem, ale podeślę siostrze:)
to wygląda przepysznie! Mam ogromną ochotę spróbować! Dzięki za przepis!
Wygląda naprawdę bardzo apetycznie, choć nie wyobrażam sobie słodyczy bez cukru.
Wygląda tak apetycznie że sama chętnie zrobię!
Ale to pysznie wygląda, z chęcią wypróbuję przepis
Ale apetycznie wygląda! Narobiłaś mi smaku…
Skorzystam z przepisu! Wyglada naprawdę pysznie!
Wygląda bardzo smakowicie ten deserek 😀 niestety ale ja nie lubię budyniu :p
Szczerze powiem że nigdy takiego nie jadłam więc chętnie spróbuję.
Wygląda bardzo smakowicie 🙂 chętnie wypróbuję 🙂
Kocham płatki jaglane i kaszę, więc budyń pewnie byłby moim ulubieńcem!
Dzięki za przepis! Zrobię sobie, bo dziś kupiłam truskawki ?
Bardzo chetnie bym zjadla taki budyn, chyba go jutro zrobie <3